De ce este agitat la culcare

    Foto: Shutterstock

    Daca bebelusii ar putea vorbi, ne-ar spune exact care este motivul pentru care sunt agitati, plang sau se trezesc noaptea. De vreme ce nu-si pot exprima disconfortul decat prin plans, orice mama, trebuie sa invete cum sa-si linisteasca micutul, atunci cand acesta are o problema.

    Ora de culcare este unul dintre cele mai dificile momente din activitatea de parinte. Unii bebelusi, mai mult decat altii, devin foarte agitati si nu vor cu niciun chip sa doarma, desi sunt considerati „copii mari“. Atunci apare frustrarea din partea parintilor, care, asociata cu oboseala, poate genera epuizare si lipsa de tact, de diplomatie si indisponibilitate la ascultarea si intelegerea motivelor pentru care cel mic nu adoarme. Cu totii stim ca bebelusii nu pot discuta liber despre problemele pe care le au si, de aceea, ei plang. Uneori plang tare, inconsolabil si nu se opresc pana ce nu obtin ceea ce doresc. Cateodata, a fi parinte de sugar este cam acelasi lucru cu a fi copoi de paza sau politist. Trebuie sa te antrenezi pentru a sesiza indiciile care te vor ajuta sa-ti calmezi micutul, sa-l adormi si ca ai putina liniste si pentru tine.

    „MI-E FOAME!“

    Se spune ca nimic nu poate agita mai tare un bebelus decat foamea. Cand ii este foame, nu te mai intelegi cu el, iar acest lucru se poate intampla atat ziua, cat si noaptea, cand se presupune ca toata lumea doarme in pace. Daca micutul are un program de masa regulat, trebuie sa sapi mai adanc pentru a depista adevaratele cauze ale agitatiei. Este posibil ca el sa-ti semnaleze o sensibilitate la anumite alimente, ceva sa nu-i pice bine la stomac, sa nu se sature cu lapticul pe care il suge de la pieptul tau sau sa trebuiasca sa-i maresti doza de lapte din biberon. Mai mult, exista bebelusi „mofturosi“ la dieta mamelor, in cazul celor alaptati la san. Anumite alimente, precum cele picante, ciocolata, alcoolul, cafeaua si tutunul se pot transmite in laptele matern si pot duce la aparitia balonarilor sau la agi tatie.

    „PREA MULTA AGITATIE IN JUR!“

    Adeseori, nu foamea sau alimentatia pot provoca stari de irascibilitate si refuzul celui mic de a dormi intreaga noapte. Agitatia din jur, freamatul caminului si suprasolicitarea fizica sau psihica pot fi motive care pot transforma si cel mai angelic copil intr-unul nervos, sacait sau neastamparat la culcare. De exemplu, seara, cand se strange toata familia acasa, fiecare vorbeste pe limba lui, fiecare se agita in felul lui, iar cel mic simte ca pierde situatia de sub control. Incearca sa-ti imaginezi cum te-ai simti tu daca ai fi foarte obosita, nu ai intelege nimic din ce se intampla in jurul tau, trei, patru oameni ar vorbi langa tine intr-o limba straina, oalele si tigaile din bucatarie ar face un zgomot infernal, iar televizorul sau radioul ar trambita in legea lor, din toate directiile. Cam asta e senzatia pe care o percepe cel mic, seara, cand familia se reuneste. De aceea, cel mai bine, ar fi sa-l duci in camera lui, sa-i vorbesti pe un ton cald si linistitor si sa-l lasi sa adoarma in zgomotul unui ventilator, masina de spalat sau umidificator de aer, „zgomote albe“, care le vor estompa pe cele din casa si il vor linisti. Mai mult decat atat, in timpul zilei, in functie de varsta pe care o are cel mic, programul somnului de du pa- amiaza trebuie sa fie fix, nici prea mare, nici prea scurt, nici prea devreme, nici prea tarziu.

    EDUCA-TE PE TINE!

    Unii bebelusi se trezesc in mod regulat la o ora tarzie din noapte si nu mai vor cu niciun chip sa adoarma pana ce nu-si fac programul de plans, care uneori dureaza si cate doua ore. Pentru ei, este ceva normal atata vreme cat mama sau tata vin, ii iau in brate, ii leagana pe picioare si ii implora din priviri sa adoarma, deoarece urmeaza o zi lunga si obositoare la slujba. In astfel de cazuri, totul tine de obisnuinta. Daca timp de cateva saptamani nu ai avut nimic impotriva sa-ti legeni copilul pe picioare si sa-l iei in brate imediat ce a facut prima criza, nu te mira ca acum pare foarte fericit cand, la 2 dimineata, te vede langa el, dandu-i atentie ca unui printisor rasfatat. Specialistii sunt de parere ca numai in cazul in care cel mic este bolnavior, parintele ar trebui sa-i acorde atata atentie. Nu se in tampla nimic rau daca il lasi sa planga 10-15 minute, singur in patutul lui si cu lumina stinsa. Asta nu te face o mama iresponsabila, ba dimpotriva, te va ajuta sa te impui in fata lui si sa manageriezi cu bine situatia pe viitor.


    SFAT SUPERBEBE

    De cate ori te simti epuizata, nu te gandi ca micutul nu vrea sa adoarma pentru ca vrea sa te supere pe tine… El plange numai atunci cand are un disconfort real. Nu plange de rasfat, mai mult de 20 de minute. Asadar, nu e nimic rau in faptul ca, intr-o seara, chemi bona sau o bunica sa stea cu cel mic pentru ca tu sa poti avea putin timp si pentru tine. Daca te vei rasfata si pe tine, vei fi mult mai apta sa manageriezi situatia atunci cand ai de-a face cu un bebelus agitat.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here