Indeplineste-ti visul de a avea un copil!

    Foto: GULIVER

    Teoretic, pentru a avea un copil, este nevoie de doi parteneri, care sa se iubeasca si care sa-si doreasca sa devina parinti. Numai ca, uneori, chiar daca exista iubire si dorinta din partea ambelor parti, tot nu este suficient pentru a aduce pe lume un bebelus.

    De cativa ani, au aparut si in Romania metode de investigare profesioniste care au aratat ca visul de a deveni parinte este mult mai aproape decat iti imaginezi. Pentru a intelege mai bine cum pot fi rezolvate problemele de fertilitate, am stat de vorba cu unul dintre cei mai buni medici specializati in reproducerea asistata din Israel, prof. dr. Dov Feldberg, care vine lunar in Romania pentru a da o mana de ajutor celor care isi doresc sa devina parinti. Iata cum a decurs discutia:

    Reporter: Descrieti-ne, va rugam, procedura de fertilizare in vitro pe care o aplicati la Bucuresti.

    Dov Feldberg: Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere asistata prin intermediul careia, dupa o stimulare ovariana adecvata, aspiram foliculii femeii pentru a-i alege pe cei mai buni si a-i pune in contact (prin proceduri de laborator) cu cei mai sanatosi spermatozoizi ai barbatului. Recoltarea foliculilor se face cand acestia au ajuns la maturitate, prin punctie transvaginala ghidata ecografic, sub anestezie generala. Embrionul rezultat se va introduce in cavitatea uterina, unde se va implanta si se va dezvolta in cele noua luni care vor urma.

    R: Cand si cum se poate afla daca procedura a reusit?

    D.F.: Dupa aproximativ 12 zile de la embriotransfer, femeia isi poate face un test de sarcina, pentru a afla daca a ramas insarcinata, iar apoi un test de sange, pentru siguranta rezultatului.

    R: Care sunt sansele de reusita?

    D.F.: In toata lumea, sansa de a ramane insarcinata prin intermediul procedurii de fertilizare in vitro este de 30 – 40% pe ciclu, in timp ce sansele de a concepe un copil pe cai naturale se ridica la aproximativ 20% la un ciclu.

    R: In caz de esec, cand se poate incerca o alta fertilizare in vitro?

    D.F.: De obicei, daca o procedura FIV esueaza, se lasa o perioada de o luna de zile intre tratamente.

    R: Care este numarul maxim de fertilizari in vitro recomandat?

    D.F.: Din cercetarile efectuate pana acum, nu se poate vorbi despre o limita stricta a numarului de fertilizari in vitro recomandate unei singure paciente.

    R: Care sunt riscurile la care se supune pacienta in cazul in care incearca in repetate randuri tehnica de fertilizare in vitro?

    D.F.: Riscurile tratamentului de fertilizare in vitro, fie ca este vorba de o singura procedura sau mai multe, sunt urmatoarele: posibilitatea aparitiei sarcinii multiple (tripleti sau cvadrupleti); sangerari abundente dupa recoltarea ovulelor mature; riscul aparitiei infectiilor in zona pelviana dupa aspiratie; expunerea la Sindromul Hiperstimularii Ovariene.

    R: Cum se poate caracteriza tehnica de reproducere asistata numita ICSI?

    D.F.: ICSI (injectare intracitoplasmatica de spermatozoizi) este o procedura de fertilizare in laborator, ce presupune injectarea unui singur spermatozoid in ovul. Se foloseste atunci cand femeia nu are ovule suficiente sau de buna calitate, dar cel mai adesea cand spermatozoidul nu poate fertiliza ovulul sau cand nu sunt spermatozoizi in sperma. Produsul rezultat se transfera la mama in termen de 48–72 de ore de la fertilizare. Dupa transfer, urmeaza o pregatire a uterului cu medicamente hormonale pentru a creste sansa implantarii. Barbatilor care nu mai au sperma deloc la ejaculare li se face o biopsie testiculara, sub anestezie generala, in urma careia se extrage tesut testicular care se separa de spermatozoizi.

    R: Ce presupun procedurile GIFT si ZIFT?

    D.F.: GIFT (introducerea in trompa a gametilor) este procedura prin care ovulul si spermatozoizii sunt transferati in trompele uterine printr-o mica incizie abdominala.

    ZIFT este procedura prin care ovulul fertilizat in vitro este transferat in trompele uterine printr-o operatie laparoscopica.

    R: Care dintre aceste tehnici de reproducere asistata se efectueaza in Romania?

    D.F.: Toate, pentru ca multe dintre ele se implica una pe alta.

    R: De cate ori pe an veniti in Romania pentru pacientele care ar dori sa apeleze la dumneavoastra?

    D.F.: Vin in Romania o data pe luna pentru consultatii si tratamente de care beneficiaza atat pacientele romance, cat si cele din Israel.

    Opinia unei paciente

    Una dintre pacientele Profesorului Dov Feldberg a acceptat sa ne impartaseasca momentele prin care a trecut la prima fertilizare in vitro nereusita si cele prin care este hotarata sa treaca pentru a avea un copil.

    „In urma cu sase ani si jumatate, imediat dupa ce m-am casatorit, am intrerupt anticonceptionalele, cu gandul sa am un copil. Dupa un an de incercari, mai ales la insistentele familiei – Ceva e in neregula…, O sa fii mama batrana – cunoasteti textele – am inceput asaltul cabinetelor de ginecologie cele mai de top din Bucuresti. Investigatii, analize, doua cauterizari de col – rana de pe colul uterin e cauza! – histerosalpingografia (ca poate erau trompele infundate), inclusiv o laparoscopie (tot pentu verificarea trompelor). Verdictul? Trompele mele sunt perfecte! Ei bine, nada! No baby! M-am trezit in aprilie 2006, la 5 ani dupa cele insirate mai sus, ca bifasem toate posibilitatile. Mai ramasese faimoasa IVF.

    La finalul lui octombrie 2006, am facut prima interventie IVF. Pregatirea a inceput in luna septembrie, cand am facut o cura de anticonceptionale (pentru reglarea menstruatiei) si apoi, din prima zi a ciclului, timp de doua saptamani, injectii pentru stimulare ovariana. IVF-ul este o operatiune demna de filmele SF. Practic, sunt doua etape: punctia ovariana – cand sunt scosi foliculii, crescuti in urma tratamentului cu injectii (sub anestezie generala); in aceeasi zi se aleg ovulele bune si se combina cu spermatozoizii. Totul se petrece intr-un laborator pe care eu l-am numit Matrix. La doua zile dupa punctie, are loc embriotransferul. La mine au fost implantati doi embrioni. Aceasta operatiune se face fara anestezie, practic e ca la un test Papa Nicolau. Dupa embriotransfer am stat acasa trei zile, mai mult in pat. Dupa 12 zile trebuia sa fac testul de sange care sa-mi confirme faptul ca am ramas insarcinata. In a 11-a zi… nu a fost sa fie! Acum ma pregatesc pentru a doua interventie IVF. Deja se stie exact diagnosticul meu, si dupa experienta primului IVF se pare ca sansele de reusita vor fi mai mari.“

    [SFAT]

    • Costurile unei proceduri de fertilizare in vitro la Centrul Medical Sabyc din Bucuresti unde, o data pe luna, poate fi consultat Profesorul Dov Feldberg se ridica la aproximativ 3.000 de euro, la care se mai adauga aproximativ 1.000 de euro, medicamentele pentru stimularea ovulatiei si analizele. Un alt centru cu traditie in fertilizarea in vitro in Bucuresti este Centrul medical Sanador, unde o fertilizare in vitro costa 6.900 RON, pretul neincluzand, de asemenea, medicatia si nici investigatiile efectuate anterior inscrierii in programul de reproducere asistata.
    • Nu te lasa prea mult influentata de familie. Pana la urma, tu decizi cand iti doresti un copil. Nu te inconjura de prietene cu copii mici Daca ai incercat deja un IVF si nu a reusit, nu dispera, o sa se intample, la urmatoarea incercare sau peste alte 2-3 incercari. [/SFAT]

    Prof. Dr. Dov Feldberg este vicepresedinte la Spitalul pentru femei „Helen Scheider“, la Rabin Medical Center si profesor la Universitatea de Medicina din Tel-Aviv. Si-a obtinut diploma de medic la Hebrew University din Ierusalim, iar apoi a studiat la Universitatea Yale si Cornell University din New York. La ora actuala, are peste 150 de articole publicate in diferite jurnale de medicina si cateva capitole de carte sustinute la congresele nationale si internationale pe teme de reproducere asistata.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here