Cum te joci cu Bebelusul

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Copiii au nevoie de joaca mai mult decat orice. Universul lor se rezuma la cateva nevoi principale: somnul, foamea si jocul.

    A te juca impreuna cu bebelusul tau inseamna a-i acorda atentia de care are atat de mare nevoie in primii ani de viata. Mai mult decat atat, prin intermediul jocului, cei mici invata sa comunice, sa descopere mediul inconjurator si sa socializeze cu oamenii. Iar tu esti primul lui dascal care-l va ajuta sa-si insuseasca aceste abilitati. Si cum orice profesor, inainte de toate, trebuie sa invete si el de la specialisti, am pregatit pentru tine doua jocuri pe care sa le pui in practica in timpul liber pe care ti-l petreci cu micutul tau.

    Sa invatam sa salutam!

    Pentru acest joc ai nevoie de doar cateva minute pe zi si putina imaginatie. Copilul tau va intelege ca este frumos sa salute si, pentru inceput, va face acest lucru doar de amuzament. Astfel, de cate ori se trezeste dimineata sau dupa somnul de dupa-amiaza, intampina-l cu un salut: „Buna dimineata, bebe! Cum ai dormit?“.

    Cand iesiti la plimbare, ar fi foarte frumos sa-l saluti pe vanzatorul de la magazinul din colt sau pe ceilalti cumparatori. Nimeni nu se va uita urat la tine, ba dimpotriva, copilul va avea numai lucruri bune de invatat. Impreuna cu micutul tau, va puteti aseza in fata oglinzii si sa va salutati unul pe celalalt. Vei avea surpriza ca micutul sa coopereze foarte bine si chiar sa se distreze copios. Si nu uita ca, ori de cate ori un membru al familiei intra in camera lui sau vine in vizita, sa-i atragi atentia bebelusului asupra vizitatorilor: „Uite cine a venit! Sa-l salutam cum se cuvine!“.

    V-ati ascunselea!

    Pentru acest joc propus de specialistii in educatia copiilor, ai nevoie ca materiale ajutatoare de un prosop sau o paturica si maximum 10 minute din timpul tau.

    Aceasta activitate il va invata pe cel mic ca oamenii si obiectele pot pleca la un moment dat, dar revin. Pune-ti un prosop in dreptul fetei si, cand el se asteapta mai putin, da-l la o parte. Observa pe fata lui surprinderea care il va caracteriza atunci cand te va vedea. Puteti juca acest joc, ascunzandu-te dupa mobila din casa sau punand prosopul in dreptul fetei bebelusului. Piteste o jucarie sub prosop, iar apoi intreaba-l pe cel mic unde a disparut si cand se intoarce. Cand se va astepta mai putin, scoate jucaria din ascunzatoare.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here