Pentru mamicile practice, Superbebe.ro schiteaza Jocul si Jucariile in functie de varsta celor mici.
Perioada 2-4 luni:
Sugarul incepe la aceasta varsta sa dea dovada de atentie. Ii place sa observe obiecte care se misca si obiectele colorate, care ar putea parea kitchoase.
De aceea se recomanda ca mamicile sa atarne la patut diferite obiecte de plastic compacte, care fac zgomot si sunt viu colorate. Dar nu deasupra capului, ci in drepta manutelor. Pe langa acestea, deja exista o moda de a picta personajele din desenele animate, cifre sau alfabetul pe peretii din camera copilului. Cand este scos la plimbare, bebele va dori mereu sa pipaie scoarta copacilor, frunzele, florile sau sa priveasca umbrele oamenilor.
Perioada 4-9 luni:
Deja copilul stie sa apuce si vrea sa le stranga in maini, sa le arunce si iar sa le apuce. Cuburile, betele, orice obiecte sunatoare, cutii bine inchise sau jucariile in forma de animale cu siguranta le va capta atentia. Dar parintii pot sa le cumpere jucarii care se imping, instrumente muzicale in miniatura, papusi, carti din material plastic, carton sau textile, dar si tablite pe care sa deseneze.
Perioada 9-12 luni.
Copilul poate urmari ce se intampla cu jucariile si cu multa pasiune introduce obiecte mai mici in altele mai mari. Este de preferat sa i se dea obiecte simple, cum ar fi cartile frumos colorate, cuburile compacte sau goale, diverse obiecte de bucatarie, dar si jucariile mari pe care se poate urca.
Ocupatia preferata ramane golirea sertarelor, iar cu parintii ii place sa joace “cucu-bau”. In al doilea an de viata. Apa si nisipul il captiveaza pe Bebe. Prin urmare ar fi ideal sa fie ajutat la joaca de o sita, lopatica, galetusa si altele. Pentru fetite, joaca devine mai interesanta daca are un carucior pentru papusi, cu toate accesoriile: palarii si pantofiori de plastic, genti, mancare de jucarie, case din plastic. Pentru baieti, trebuie cumparate masinute pe care le poate mobiliza cu pedale sau impingandu-le.
Cutia “fermecata” a copilului trebuie sa mai aiba si mingiute moi sau din cauciuc, creioane colorate si foi mari de hartie sau puzzel-uri simple.
Perioada 2-3 ani.
Copilul trebuie pregatit pentru gradinita. Astfel sunt recomandate o serie de obiecte care sa-i formeze abilitatile de baza: jucarii de imbinat si construit, cum ar fi cuburile si margele, foarfece speciale pentru copii, lipici si hartie, tintare, casute, baloane, seturi de jucarii, cum ar fi o ferma animalelor, casa papusii, jucarii cu butoane. Lista poate continua in functie de posibilitatile parintilor.
Surse:
“Mama si copilul” – Editura Minerva
psiholog Carmen Anghelescu de la Centrul Pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step By Step".