Dupa implinirea varstei de un an, se spune ca sistemul digestiv al bebelusilor este pregatit sa accepte fara probleme proteinele din laptele de vaca.
In unele tari, exista pe piata un lapte de vaca imbunatatit cu faina de grau. Acest aliment contine necesarul de vitamine, minerale, proteine si lipide care sunt esentiale pentru dezvoltarea fizica normala a copilului. La noi, acest lapte se poate prepara cu ajutorul cerealelor pentru bebelusi. Dar acest lucru nu inseamna ca, daca el bea laptele de vaca cu cereale, nu mai trebuie sa manance nimic altceva pe parcursul unei zile si ca, necesarul de vitamine si proteine ii este asigurat. Trecerea de la un lapte la altul nu se face exact in ziua in care bebelusul a implinit varsta de un an.
Trecerea la laptele de vaca se face treptat si cu masura, pentru a evita orice fel de neplaceri, pentru ca altfel copilul poate avea deficiente de fier. De obicei, se recomanda ca mamele care si-au hranit micutii cu lapte praf sa treaca mai intai la o formula imbunatatita pentru copiii peste un an. Totusi, acest aliment are putine calorii si este sarac in lipide. De aceea, ar fi bine ca pana la aceasta varsta copilul sa fie obisnuit cu mancarea solida si sa i se dea altceva decat lapte atunci cand ii este foame.
Cand el a implinit un an si doua luni, iar tu esti sigura ca organismul sau primeste suficiente vitamine, proteine, lipide si fier din lapte si din restul mancarurilor, poti incerca sa-i oferi, putin cate putin, si lapte de vaca.
TRECEREA SE FACE TREPTAT
Inainte de toate, vorbeste cu medicul pediatru si el iti va recomanda momentul cel mai potrivit pentru schimbarea laptelui. Tranzitia laptelui se poate produce peste noapte, daca micutul nu e prea mofturos la mancare, sau poate dura mai mult de doua saptamani, daca el nu este obisnuit cu gustul si nu vrea sa-l accepte. Cea mai buna metoda prin care poti sa-i schimbi alimentatia copilului tau este cea progresiva. Daca vei trece mai intai de la lapte praf pentru sugari la lapte praf pentru juniori, este bine sa faci acest lucru adaugand la fiecare biberon cate o masura din noua formula, in defavoarea unei masuri din cea veche. Zilnic, trebuie sa scazi cate o masura din laptele vechi si sa o inlocuiesti cu una din laptele nou, pana vei ajunge la un biberon preparat numai cu laptele dorit. Acest lucru se va intampla si cu cel de vaca. Pune-i in fiecare zi copilului tau cate 30 de mililitri de lapte
de vaca in biberon si amesteca-l cu cel obisnuit. La inceput, el nu va sesiza noul gust si nici nu se poate intampla nimic rau la o cantitate atat de mica. Trebuie sa fii insa foarte atenta si sa-i urmaresti copilului scaunele (numarul si consistenta lor). Daca vei sesiza ceva care nu este in regula, vorbeste cu medicul, pentru ca s-ar putea sa fi facut o alergie la lactoza.
INTREBAREA LUNII
Care sunt cele mai frecvente simptome ale alergiilor la lactoza?
In astfel de cazuri, copilul va prezenta sange in materiile fecale, diaree sau stare de voma. Daca observi ca micutului i-au aparut eczeme pe corp, urticarie, iritatie in zona gurii si a barbiei, are nasul infundat, tuseste si prezinta dificultati in respiratie, acestea ar putea fi tot semnele unei alergii la lactoza.