Pentru cei mai multi copii, vacanta de vara este cea mai mare bucurie, dar, pentru majoritatea parintilor, vacanta, mai ales vara, pare a fi cea mai mare provocare.
Vine vara, gradinitele intra si ele in vacanta pana la toamna si cei mici, care inca nu au capacitatea de a se distra si mai ales de a-si purta de grija singuri, vor intra brusc intr-o perioada in care risca sa se plictiseasca, pentru ca vor avea foarte, foarte mult timp liber la dispozitie. La o varsta atat de frageda, este firesc faptul ca majoritatea parintilor vor avea o retinere in a-si lasa copiii sa plece in tabere. Poate ca tu ai posibilitatea sa apelezi la bunici sau la matusi, ori la o bona de sezon, dar, mai ales daca piticul tau a fost obisnuit sa mearga la gradinita, el va suferi daca dintr-odata are prea mult timp la dispozitie dupa ce luni in sir a avut o viata organizata si plina de noutati zilnice. Daca mai esti si extrem de ocupata si nu iti permiti sa pleci in concediu mai mult de o saptamana sau doua, chiar ca ai incurcat-o si va trebui sa te gandesti serios sa inventezi ceva pentru ca timpul liber al copilului sa fie foarte bine umplut. Orice ai face insa, tine cont de faptul ca alegerea modului in care ii vei intocmi agenda zilnica trebuie facuta impreuna cu copilul.
Cand copilul ramane acasa
Invariabil, o parte a vacantei, copilul o va petrece acasa, in oras. Nu te speria, gandindu-te ca nu va avea ce face in zilele lungi cand tu esti la serviciu si afara e prea cald ca sa fie placut. Este momentul sa il incurajezi sa-si faca singur programul. Sunt nenumarate carti, adaptate pentru varsta lui, pe care le poate studia sau colora. Apeleaza, de asemenea, la jocuri, pentru a-i stimula inteligenta. Roaga persoana care are grija de el sa il provoace pe copil sa se joace si sa i se citeasca povesti pe care apoi sa le poata comenta sau reproduce. Nu ignora nici existenta unor gradinite de vacanta sau locuri si cluburi pentru copii, unde cel mic sa poata continua sa ia lectii de desen, dans sau ceea ce ii place lui si a inceput sa invete sa faca la gradinita. Evident ca micutul este in grija cuiva, dar si asa, mai ales daca nu este in preajma lui un membru de familie mai apropiat, lasa-i o lista de persoane si numere de telefon la care poate apela in caz ca se intampla ceva. Nu incerca insa sa ii programezi fiecare moment al zilei. Nu uita ca totusi vacanta inseamna timp liber, oricat ar fi de mic si ca si copilul are nevoie de relaxare, de timp de pierdut, de ore in care sa nu aiba nimic de facut. Daca petrece cateva ore pe zi la televizor, ascultand muzica sau pur si simplu rasfoind reviste nu inseamna ca este lenes sau ca timpul nu este folosit corespunzator. Daca ti se pare ca micutul se plictiseste, nu te grabi sa-i oferi optiuni de petrecere a timpului. Lasa-l sa se gandeasca si singur ce i-ar placea sa faca, sa isi descopere pasiuni si hobby-uri. Este foarte important, in egala masura, sa iti rezervi cateva ore in plus in fiecare zi pentru activitati distractive impreuna cu copilul: jocuri de interior, activitati sportive sau pur si simplu activitati casnice pe care sa le desfasori impreuna cu copilul. De asemenea, nu te astepta ca prichindelul sa vrea sa isi petreaca foarte mult timp liber impreuna cu tine.
Este normal sa vrea sa stea mai mult cu copiii si nu ar strica sa incerci chiar sa ii oferi aceasta posibilitate, ducandu-l mai mult in parc, la prieteni de-ai tai sau rude care au copii sau pur si simplu sa il lasi sa se joace cu copiii vecinilor.
Cand incep calatoriile
In functie de distante, de posibilitati sau optiune personala, calatoria se poate face cu autoturismul, cu autocarul, cu trenul sau cu avionul. Indiferent de varianta aleasa, sunt cateva aspecte care nu difera: hrana copiilor, lichidele, distractiile si schimburile. Sunt copii care pe perioada drumului mananca mai mult decat in mod firesc, insa sunt copii care refuza sa manance. In oricare dintre situatii, parintii trebuie sa fie pregatiti si sa respecte apetitul copilului. Pentru copiii mai mari, e de dorit sa se evite cumpararea prajiturilor, a produselor de patiserie cu creme, a carnii, pestelui, salatelor, sosurilor si sandvisurilor care contin aceste ingrediente de pe drum. Sunt de dorit fructele, biscuitii ambalati, snack-uri ambalate. E foarte important ca in asemenea calatorii copiii sa primeasca mancarea cu care sunt familiarizati. De asemenea, trebuie ca si consumul de lichide sa fie urmarit. Daca inchiriezi un apartament, intreaba-l pe proprietar ce servicii iti poate pune la dispozitie, la fel si la hotel. Este posibil ca micutul sa fie agitat daca trebuie sa doarma la hotel, la cineva in gazda sau la prieteni, intr-un pat necunoscut. Daca piticul are propria sa perna, ia-o cu tine. Ii va permite sa doarma mai bine in masina si il va linisti in locurile necunoscute. Nu schimba fata de perna in momentul plecarii, ca sa-si pastreze mirosul obisnuit.
La mare sau la munte
Alegerea locului de vacanta pentru copii depinde de starea lor fizica si de eventualele boli suferite in timpul iernii. Copiii care au avut bronsite repetate, cei care au crescut repede in inaltime trebuie sa mearga la munte, pentru ca se adapteaza mai usor. Copiilor care au un temperament limfatic, care au manifestari limfatice si care nu au crescut sau nu s-au dezvoltat suficient le este benefica o vacanta pe malul marii. O vacanta la tara, la campie este excelenta pentru copiii care nu au probleme foarte mari in privinta schimbarii bruste a climatului, pentru cei foarte slabuti sau foarte nervosi. Se spune ca un copil caruia i-au fost benefice vacantele petrecute la mare in perioada copilariei si dezvoltarii fizice poate opta si la o varsta adulta pentru aceeasi alegere, care se dovedeste a-i aduce numai foloase. Aclimatizarea reprezinta o alta problema importanta de care trebuie sa tii cont mai ales in cazul copiilor mici. Un copil care traieste intr-un apartament ce are vederea spre o strada inchisa, fara prea multa lumina, poate avea probleme atunci cand se va trezi intr-o buna zi in plina natura sau va respira din plin briza marii, aerul inaltimilor sau mireasma unei paduri. Vrea sa se bucure din plin de aceste locuri noi pentru el, sa nu piarda nimic. Vrea sa ia mult si ia prea mult. Este o greseala. Trecerea prea brusca de la un mediu inchis, fara prea mult aer si lumina, este astfel primejdioasa. Copilul, asemenea adultului, trebuie sa se adapteze, are nevoie de o perioada de aclimatizare. Dar si acest lucru are un impediment, si anume perioada scurta de vacanta. Pentru ca o aclimatizare sa fie progresiv facuta, va trebui sa-i acorzi cel putin zece zile.
INFO COMPLEMENTARA
Pe langa suzeta, jucaria preferata sau paturica cu care este obisnuit sa doarma, este ideal sa existe in bagajul de mana si alte jucarii care sa ii ocupe timpul: carti, creioane colorate, tabla de desen magnetica. Pentru copiii mai mari e bine sa aveti un casetofon, sau CD-player portabil, la care sa asculte muzica lor preferata.
Atentie!
Jucariile gonflabile sunt foarte practice in calatorii pentru ca, odata dezumflate, nu ocupa loc in masina. Pentru copilul foarte mic, poti improviza un pat intr-o camera, captusind un sertar al comodei cu o cuvertura groasa. Pentru un copil mai mare, dormitul pe jos pe o cuvertura pusa in doua este mult mai sigur.