Anumite alimente chiar pot ajuta fertilitatea

Fotografie creată de Mikhail Nilov, de la Pexels

Ati decis ca este momentul sa concepeti un copil? Felicitari! In primul rand este recomandat ca ambii parteneri sa-si faca un control medical de rutina, analizele uzuale si cele specifice, pentru determinarea eventualelor afectiuni care pot afecta conceperea unui copil. De o maxima importanta este starea de sanatate a partenerilor in momentul conceptiei si a viitoarei mame pe perioada sarcinii. Si din ce in ce mai multi specialisti sustin ca acum, mai mult ca niciodata, ar trebui sa avem grija la ceea ce mancam. Apropo, stiati ca anumite alimente chiar ajuta fertilitatea?

Sa o luam de la inceput…

Conceptul „suntem ceea ce mancam“ poate fi completat cu „urmasii nostri depind de ceea ce mancam“. Ideal ar fi ca viitorii parinti sa-si analizeze obiectiv modul de viata si de alimentatie si sa incerce – in limita posibilitatilor – sa adopte un mod de viata cat mai sanatos. In perioada de preconceptie, organismul femeii trebuie pregatit si ajutat sa duca la bun sfarsit sarcina.

Acum este momentul sa alcatuiesti meniul zilnic, astfel incat sa iti asiguri necesarul de macronutrienti (proteine, lipide, glucide) si micronutrienti (vitamine, minerale, oligoelemente). Nu putem afirma ca anumiti micronutrienti sunt mai importanti decat altii, fiecare avand rolul sau metabolic, dar unii dintre ei sunt direct raspunzatori de succesul reproducerii. Vitaminele A, C, E, complexul B si, in special, acidul folic, zincul, fierul, seleniul sunt cateva dintre elementele cheie de care depinde functionarea normala a aparatului reproducator, fertilitatea, potenta, dezvoltarea fetala. De exemplu, carenta de acid folic poate determina defecte de inchidere ale tubului neural in prima saptamana de sarcina si retardul cresterii intrauterine, motiv pentru care orice femeie, potentiala mamica, ar trebui sa-si asigure necesarul de folati. Sursele principale sunt reprezentate de spanac, broccoli, ciuperci, fasole uscata, paine integrala, carne, suc de portocale.

Grasimile nu sunt daunatoare!

In functie de alimentele consumate, se poate spori energia si, prin urmare, si energia sexuala. Specialistii sunt de parere ca deficientele nutritive pot genera o diminuare a libidoului. De altfel, se stie ca alimentatia saraca in grasimi poate reduce cu 30 % energia zilnica. In aceasta perioada speciala pentru o viitoare posibila mamica, tendinta de a elimina grasimile din alimentatie este complet gresita. Grasimile nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar zilnic, deoarece imbunatatesc gustul alimentelor si ofera organismului aportul nutritional de care are nevoie: furnizeaza acizi grasi esentiali, ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) etc. Adauga dietei zilnice alimente benefice si vei constata influenta pozitiva asupra sistemului nervos si hormonal.

Alimente miraculoase pentru fertilitate

Atunci cand vine vorba despre alimente care pot creste fertilitatea, exista nenumarate pareri contradictorii, menite sa sustina sau sa infirme teoria aceasta. Unele studii, totusi, au punctat zincul ca fiind mineralul minune pentru fertilitate. Aceste cercetari pretind un consum minim de 15 miligrame pe zi de zinc, deoarece acest element sporeste numarul de spermatozoizi si productia de testosteron la barbati, iar pe de alta parte ajuta ovulatia si fertilitatea, la femei.

Zincul joaca un rol pozitiv in fertilitatea femeii, prin stimularea adecvata a diviziunii celulare, un proces critic in stadiul incipient al conceptiei si dezvoltarii fetale.

De asemenea, in cazul reproducerii masculine, zincul este un element necesar pentru pastrarea unui nivel corespunzator de testosteron si pentru cantitatea si calitatea spermatozoizilor. Stridiile, carnea de pui sau de curcan, carnea de vaca si crabii reprezinta surse importante de zinc.

Chiar daca zincul este cunoscut in lumea medicala drept mineralul care ajuta la o functionare normala a sistemului reproducator, nimeni nu poate garanta ca, daca mananci zilnic o jumatate de kilogram de stridii sau carne de curcan, te vei transforma intr-o fabrica de facut copii. Mai mult, consumul excesiv al oricarei vitamine sau mineral poate scadea fertilitatea, dupa cum sustin cercetatorii americani.

Pe de alta parte, un numar impresionant de nutritionisti din toata lumea sunt de parere ca piersicile, crevetii, prunele si branza tofu pot spori sansele de a concepe un copil, in primul rand datorita nivelului crescut de fier pe care aceste alimente il au. Unele studii indica faptul ca femeile care au o rezerva saraca de fier in organism au mai putine sanse de a ramane insarcinate intr-un timp foarte scurt. Acesti avocati ai alimentelor fertile spun ca un aport important pentru fertilitate il au si mancarurile care contin vitaminele C, B12, E si calciu.

Sportul si fructele pot face din tine o mama fericita

Mere, banane, afine, curmale, smochine, nuci, migdale, usturoi, patrunjel, broccoli, pastrav sau fructe de mare sunt doar o parte din lunga lista de alimente care te vor ajuta sa-ti auzi copilul rostind cuvantul „mami“. Mai amintim ca la mentinerea starii de „bine“ contribuie hotarator si sportul.

Exercitiul fizic efectuat in mod regulat duce la eliberarea de endorfine, substante care „linistesc“ sistemul nervos, diminueaza stresul si ne fac sa vedem „viata in roz“. Miscarea alaturi de partener poate fi un afrodisiac deloc de neglijat.

In plus, o viata activa te va ajuta sa treci mai usor peste micile neplaceri cauzate de perioada de graviditate. Nu in ultimul rand, pe cat posibil, trebuie eliminati factorii nocivi, cei mai incriminati fiind alcoolul si tutunul.

Numeroase studii au demonstrat ca exista o asociere certa intre consumul prenatal de alcool si defecte congenitale, tulburari de maturare ale organelor si sistemelor fatului, deficiente psihice, cognitive. Alcoolul consumat sistematic duce la instalarea unor stari carentiale ce cu greu pot fi redresate. E bine de stiut ca alcoolul se regaseste si in laptele mamei, asa ca, daca se prefera alaptarea, consumul alcoolului este interzis. Poate este greu sa iti schimbi stilul de viata, dar, pe termen lung, vei avea doar de castigat.

Sfaturi

  • Unii cercetatori sustin ca barbatul ar trebui sa bea o ceasca de cafea inaintea actului sexual, deoarece, datorita cofeinei, spermatozoizii devin mai …energici. Pentru ca una dintre cele mai des intalnite cauze ale infertilitatii masculine este reprezentata de spermatozoizii lenesi, cafeaua ar putea fi raspunsul problemelor de conceptie. Pe de alta parte, specialistii americani sustin ca riscul infertilitatii este cu 55 % mai mare in cazul femeilor care beau 2 cani de cafea in fiecare zi si aproape dublu, in cazul celor care consuma mai mult de trei cafele pe zi. Echilibrul este cheia!
  • Cel putin 10 % dintre cuplurile din intreaga lume sunt incapabile sa conceapa un copil si intre 12 si 25 % sunt afectate de infertilitate secundara (nu pot concepe al doilea copil).
  • Desi o mare parte dintre acestea au probleme din cauza cantitatii si calitatii spermatozoizilor, ovulatiei sau endometriozei, un numar de cazuri de infertilitate sunt, pur si simplu, inexplicabile.
  • Desi pe pachetul de tigari este inscriptionat „daunator sanatatii“, termenul este foarte vag. Aproximativ 88% dintre fumatori nu cunosc riscurile de natura sexuala la care se expun, de la probleme de erectie pana la impotenta si infertilitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here