Superalimente pentru diversificare!

    Foto: GULIVER

    Cu totii stim ca, la un moment dat in viata, bebelusul trebuie sa inceapa sa manance si altceva in afara de laptic. Chiar si el stie asta si, subconstient, incepe sa-si manifeste interesul pentru alimentele pe care le consumi cu pofta in fata lui. 

    Cand vine vorba de diversificarea alimentatiei, fiecare parinte incepe sa-si puna intrebari legate de cel mai potrivit moment pentru trecerea la alimentele solide, precum si despre indicatiile referitoare la primele gustari ale copilului. De aceea, ne-am gandit sa-ti oferim o mana de ajutor si sa-ti vorbim putin despre primele cele mai sanatoase legume, fructe, cereale si produse lactate din dieta bebelusului.

    Pentru inceput, orice medic iti va recomanda introducerea cerealelor fortificate cu suplimente de fier, speciale pentru bebelusi. Cele mai indicate ar fi cerealele de orez, ovaz sau orz, foarte bogate in substante nutritive.

    Cartoful dulce poate fi una dintre primele legume ce pot fi introduse in dieta bebelusului, deoarece reprezinta o sursa importanta de vitamina A, potasiu, vitamina C, B2, B6 si acid folic. Este foarte gustos si poate fi foarte usor preparat sub forma de piure.

    Morcovul poate fi consumat sub forma de piure sau de suc proaspat, in cazul celor mai mici pofticiosi. Morcovul contine aproximativ 87% apa, bogata in minerale (calciu, potasiu, cupru, magneziu, fier), vitamine (A, B1, B6, C, D, E) si acid folic.

    Dovleacul, pe langa faptul ca este foarte delicios si aromat, este plin de antioxidanti si beta-caroten. Pulpa de dovleac contine foarte multe vitamine si saruri minerale.

    Mazarea este bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu si potasiu. De asemenea, contine proteine, fibre, beta-caroten si luteina, acestea din urma fiind benefice pentru sanatatea ochilor. Este foarte eficienta in combaterea anemiei.

    Avocado este considerat de nutritionisti drept alimentul-minune, deoarece are niste proprietati nutritive deosebite. Bogat in grasimi mononesaturate, contribuie la scaderea colesterolului. Avocado furnizeaza beta-caroten, fibre, acid folic, vitaminele C si E, precum si o cantitate suficienta de potasiu. Iaurtul neindulcit este unul dintre alimentele preferate ale bebelusilor pentru primele lor mese, fiind singurul acceptat dupa sase luni si pana in jurul varstei de opt, noua luni. Este un aliment nutritiv, care contine doua bacterii „bune“ indispensabile procesului de digestie. De asemenea, iaurtul poate fi considerat un antibiotic natural ce ajuta la intarirea sistemului imunitar. La categoria fructelor, cele mai gustoase si sanatoase pentru primele mese ale bebelusului pot fi trecute bananele, merele, piersicile si perele. Toate acestea contin foarte multe vitamine, ideale pentru o crestere armonioasa si sanatoasa.


    SFAT SUPERBEBE

    Incepand din jurul varstei de 4 luni, medicii pediatri recomanda diversificarea meniului, deoarece nevoile energetice si nutritive cresc odata cu bebelusul, cu noile sale achizitii psihice si motorii. Acum este momentul potrivit pentru a incepe imbogatirea alimentatiei, pentru a trece la diversificarea acesteia, continuand bineinteles alaptarea, fara ca pericolul anemiei sau distrofiei sa apara.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here