Ce spune un studiu despre percepțiile pe care le au femeile în sarcină asupra propriului corp

Foto: Photo by Amina Filkins, Pexels

Un nou studiu a descoperit variații semnificative în modul în care sarcina poate afecta percepțiile femeilor asupra propriului corp, incluzând experiențe ale unei imagini negative a corpului.

Este cunoscut faptul că o imagine negativă a corpului în timpul sarcinii poate avea efecte adverse serioase atât asupra mamei, cât și asupra bebelușului, scrie sciencedaily.com. În general, s-a constatat că nivelurile medii de nemulțumire față de imaginea corpului sunt similare pentru femeile însărcinate în comparație cu populația feminină în general, însă cercetarea a descoperit diferențe semnificative – atât pozitive, cât și negative – la nivel individual.

Noua cercetare a constatat că nemulțumirea femeilor față de imaginea corpului nu diferă semnificativ din punct de vedere statistic în timpul sarcinii în comparație cu perioadele în care nu sunt însărcinate. Cu toate acestea, atunci când se analizează studiile separate care au făcut parte din meta-analiză, există variații semnificative la nivel individual.

Cercetătorii cred că nemulțumirea față de imaginea corpului în timpul sarcinii este rezultatul unei combinații complexe de factori legați de experiențele fiecărei femei – unele pozitive, altele negative.

Pentru unele femei, imaginea pe care o vor avea față de propriul corp se va deteriora în timpul sarcinii din cauza sentimentului de a se simți «grase», în timp ce altele sunt conștiente că nu au cum să controleze schimbările de la nivelul corpului lor și acceptă acest lucru.  Imaginile nerealiste ale femeilor însărcinate apărute pe canelele de media, adesea editate pentru a elimina nuanțele neuniforme ale pielii și vergeturile, se crede că ar contribui mult la stările de nemulțumire față de imaginea propriului corp pe care-l au unele femei însărcinate.

În același timp, alte femei însărcinate spun că au dezvoltat o atitudine mai pozitivă față de corp în comparație cu perioadele în care nu erau însărcinate, deoarece nu mai comparau corpul lor cu tipul de corp ideal «subțire», atât de promovat peste tot. Unele au afirmat că această îmbunătățire a percepției se datorează faptului că acordă mai puțină atenție aspectului corpului lor și mai mult funcționalității acestuia, concentrându-se asupra sănătății fătului și rolului lor maternal.

Înțelegerea cauzelor nemulțumirii față de imaginea corpului la femeile însărcinate este importantă deoarece poate avea un efect serios asupra sănătății mintale și fizice atât a mamei, cât și a bebelușului. Multe femei care manifestă nemulțumire față de imaginea corpului în timpul sarcinii prezintă și depresie și anxietate, atât în perioada postnatală, cât și pe termen lung. Acest lucru poate duce la rezultate emoționale, cognitive și comportamentale negative pentru copil, precum și la interacțiuni de calitate scăzută între mamă și copil.

În plus, nemulțumirea față de imaginea corpului a fost asociată și cu afecțiuni fizice, deoarece viitoarea mamă poate adopta practici precum alimentația nesănătoasă, diete restrictive, provocarea vărsăturilor și postul. Aceste practici pot avea efecte negative nedorite asupra fătului, cum ar fi greutatea scăzută la naștere și nașterea prematură.

Din cauza impactului pe care nemulțumirea față de imaginea corpului o poate avea asupra mamei însărcinate și a fătului, este vital să înțelegem cum se poate schimba nemulțumirea față de imaginea corpului la nivel individual când femeile sunt însărcinate. Ceea ce a descoperit studiul nostru este că nu există o experiență universală în timpul sarcinii, și, prin urmare, nu ar trebui să presupunem cum se simt oamenii. Presiunile legate de aspectul nostru fizic sunt  resimțite în continuare de unele persoane în timpul sarcinii, și este mult mai util să întrebăm cum se simte cineva, în loc să facem comentarii despre aspectul lor” a spus autorul studiului, Anna Crossland de la Universitatea din York.

Studiul a fost publicat în revista ”BMC Pregnancy and Childbirth” și este considerat a fi prima meta-analiză care compară cele două grupuri de femei (gravide și non-gravide) și a fost condus de cercetători de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și Universitatea din York.

Cercetătorii au evaluat inițial 2.017 studii separate, înainte de a se concentra asupra a 17 studii care au furnizat date care puteau fi comparate. În total, cercetarea a inclus 5.200 de răspunsuri de la femei însărcinate și 4.172 de răspunsuri de la femei care nu erau însărcinate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here