Daca suferi de tulburari ale ciclului menstrual, ai surplus de par, acnee si mai multe kilograme in plus, ar fi indicat sa verifici daca nu cumva ai sindromul ovarelor polichistice.
Boala polichistica ovariana este o afectiune destul de des intalnita la femei, fara a avea o cauza explicabila, mai ales la persoanele care au cicluri neregulate, foarte rare si care constata ca, dupa un interval de aproximativ un an, nu au reusit sa ramana insarcinate.
Aceasta afectiune are adesea ca rezultat infertilitatea, in absenta ovulatiei, ovarele avand mai multi foliculi de aceeasi marime, in conditiile in care, in mod normal, acestia trebuie sa fie in diferite stadii ale dezvoltarii lor. De asemenea, majoritatea femeilor care au ovare polichistice au probleme de obezitate si sufera de hirsutism, adica parul apare in regiuni caracteristice pilozitatii masculine, la nivelul buzei superioare, la nivelul barbiei, al perciunilor, pe piept sau pe abdomen.
Un consult medical care, de regula, implica o ecografie transvaginala va evidentia faptul ca ovarele apar mai mari decat in mod normal si sunt acoperite de o capsula groasa, fibroasa, pe care foliculul ovarian, in cresterea sa, nu reuseste sa o rupa.
La ovarul polichistic, presiunea din interiorul foliculului nu poate rupe capsula groasa si ovulul nu poate fi expulzat, apar cicluri anovulatorii si sterilitate. Denumirea de polichistic vine de la faptul ca foliculii raman ca niste mici chisturi si, in timp, se acumuleaza in ovar.
Tratamentul presupune atingerea mai multor obiective
In ovarul polichistic, activitatea foliculului este dereglata, secretia hormonala este modificata, de aceea se secreta in exces hormoni androgeni (caracteristici barbatului) si hormoni estrogeni si nu se mai secreta progesteron.
Tratamentul urmeaza anumite obiective ce presupun inducerea ovulatiei si combaterea sterilitatii sau combaterea hirsutismului. Pentru fiecare din aceste obiective tratamentele sunt diferite, astfel ca pacienta trebuie sa opteze pentru unul dintre ele, deoarece nu pot fi rezolvate toate odata. Tratamentele sunt medicamentoase, iar pentru combaterea infertilitatii se poate face tratament chirurgical, prin interventie laparoscopica, ce presupune sectionarea capsulei groase care inveleste ovarul. In acelasi timp, in tratament, medicul poate indica pacientei sale sa tina anumite cure de slabire, pentru pierderea surplusului de greutate.
Boala polichistica ovariana este o afectiune ce poate fi prevenita?
Oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice motivul aparitiei bolii, dar se pare ca este o afectiune transmisa genetic de la mama la fiica, motiv pentru care este recomandat persoanelor care au menstruatii neregulate sa verifice in primul rand posibilitatea existentei unei astfel de afectiuni. Nu se cunoaste cauza care conduce la aparitia unei astfel de afectiuni. De regula, o femeie poate lua in calcul posibilitatea de a avea ovare polichistice daca are menstruatii neregulate si daca nu reuseste sa ramana insarcinata.