Vara este anotimpul plin de bucurii pentru copii, dar aduce și câteva provocări, cum ar fi conjunctivita. Această afecțiune comună a ochilor poate afecta copiii în timpul sezonului cald și, mai ales, poate să fie una din problemele care să strice o vacanță mult așteptată. Iată cum putem interveni în astfel de situații și, mai ales, ce putem face pentru a le preîntâmpina.
Conjunctivita este o inflamație a mucoasei conjunctivale, care este o membrană subțire ce acoperă partea albă a ochiului și partea internă a pleoapelor. ”Există mai multe tipuri de conjunctivită, dar vom discuta despre cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei care apare în sezonul de vară la copii. În primul rând, vorbim aici despre conjunctivita virală, cauzată de un virus, care poate apărea în timpul sezonului cald din cauza expunerii copiilor la piscine, bazine de apă sau alte surse de apă contaminate. Virusurile respiratorii, cum ar fi adenovirusurile, pot provoca, de asemenea, conjunctivită. În al doilea rând, ne putem confrunta cu o conjunctivită bacteriană deoarece căldura și umiditatea cresc riscul de dezvoltare a bacteriilor. Această formă de conjunctivită poate fi transmisă prin contactul cu persoanele infectate sau prin folosirea obiectelor contaminate, cum ar fi prosoape sau jucării. Nu în ultimul rând, copilul poate fi diagnosticat cu o conjunctivită alergică, în urma unor reacții la polen, praf sau alți alergeni prezenți în aer”, explică medicul oftalmolog Alina Stănilă-Panga.
Astfel, dacă observați la micuțul vostru semne precum roșeață și iritație a ochilor, lăcrimare excesivă, secreție oculară apoasă sau purulentă, sensibilitate la lumină, mâncărime, senzație de arsură a ochilor sau înroșirea pleoapelor este important să vă adresați medicului oftalmolog pentru a interveni în mod corespunzător.
În funcție de diagnostic, medicul va stabili și modul adecvat de a interveni. ”Astfel, în cazul conjunctivitei virale, de obicei nu este necesar un tratament specific. Este important să mențineți ochii curați și să împiedicați răspândirea infecției. De partea cealaltă, conjunctivita bacteriană impune tratament cu picături antibiotice prescrise de medicul oftalmolog. Picăturile cu antibiotice trebuie administrate corect după efectuarea examinării secreției oculare cu antibiogramă. Este esențial să urmați indicațiile medicului și să finalizați întreaga durată a tratamentului pentru a preveni reapariția infecției. În ceea ce privește conjunctivită alergică, evitarea alergenilor declanșatori este primordială. În plus, medicația antialergică sub formă de picături sau antihistaminice orale pot fi prescrise pentru a controla simptomele”, explică Dr. Alina Stănilă-Panga.
Pentru a diminua riscul apariției conjunctivitei la copii în timpul verii, părinții pot lua câteva măsuri de siguranță și ar trebui în primul rând să îi încurajeze pe cei mici să se spele pe mâini în mod regulat și să evite să-și atingă ochii cu mâinile murdare. În plus, ar trebui să se asigure că micuții evită contactul direct cu persoanele care au conjunctivită și că nu împart obiecte personale, cum ar fi prosoape, batiste sau jucării, pentru a preveni transmiterea infecției. Dacă copiii folosesc piscine sau bazine de apă, părinții ar trebui să se asigure că acestea sunt bine întreținute și igienizate. În plus, cei mici ar trebui să poarte ochelari de soare pentru a se proteja de razele UV și pentru a reduce expunerea la alergeni din aer. Dacă afecțiunea s-a instalat deja, încurajați copiii să nu se frece la ochi excesiv, deoarece acest lucru poate agrava inflamația și răspândi infecția.
[…] Source link […]