Printre intrebarile cele mai pertinente pe care si le pun proaspetii parinti se afla si cea referitoare la reluarea activitatii sexuale dupa nasterea bebelusului – chestiune delicata, care implica factori de ordin fizic si psihic din partea partenerilor.
Nasterea unui copil este, pentru cuplu, un moment de mare de bucurie, dar si „de criza” (nu in mod negativ, ci intelegand acest lucru in sensul de schimbare). Premisele situatiei in care cei doi parteneri se aflau pana in acel moment se schimba si ei trebuie sa faca fata unor noi provocari si roluri. Esti mama, esti si iubita, hai sa vorbim despre aceste doua roluri care se completeaza.
In privinta vietii sexuale, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nasterea bebelusului, avem de-a face cu conditii de ordin medical si fizic si cu particularitatile fiecarui cuplu. Dupa nastere, trebuie sa faci fata unor sarcini noi si diverse: ritmul alaptarii, ingrijirea nou-nascutului, recuperarea energiei si formei fizice. Adaugand la toate acestea si modificarile hormonale tipice acestei faze, este de inteles de ce poti sa treci printr-o perioada de… dezinteres sexual. Este vorba despre o perioada tranzitorie, care necesita toleranta din partea ambilor parteneri. Daca problemele persista, este indicat sa cereti ajutorul unui medic ginecolog.
Se considera, in mod traditional, ca trebuie mentinuta o perioada de abstinenta de 6 saptamani dupa nastere, perioada numita de lauzie. Aceasta, insa, poate varia de la o femeie la alta (in functie de starea fizica sau modalitatea de nastere – natural sau cezariana) si trebuie stabilita impreuna cu medicul ginecolog. In orice caz, trebuie sa astepti incetarea sangerarii si cicatrizarea completa a epiziotomiei sau a taieturii cezariene, pentru a preveni riscul unor infectii. In afara de asta, totul depinde de comportamentul si dorinta ta si a partenerului tau. In principiu, la cateva luni dupa nasterea copilului tau, nu ar trebui sa mai simti dureri in timpul raporturilor sexuale. Experienta maternitatii lasa, insa, urme atat in plan fizic, cat si emotional, la fel cum faptul de a fi tata il poate marca si pe partenerul tau. Aceste modificari pot avea rol de obstacole asupra deciziei de a relua relatiile sexuale.
Obstacole fizice
Din punct de vedere fizic, durerea sau teama de durere poate crea cele mai mari dificultati. Toata zona perineului este sensibila sau chiar tumefiata, mai ales daca s-a nascut natural sau s-a recurs la epiziotomie. Pe de alta parte, uterul nu a revenit inca la pozitia sa normala si, in cazul in care nasterea s-a produs prin cezariana, cicatricea poate fi inca dureroasa.
De asemenea, dupa nastere, se instaleaza o scadere a sensibilitatii in zona vaginului si perineului. Vasele sangvine din zona vaginului, de multe ori afectate de trecerea bebelusului, fac ca aceasta zona sa fie mai putin irigata sau lubrifiata. Muschii din zona perineului trebuie sa revina la forma initiala, intrucat au fost intinsi in timpul sarcinii. Teste medicale au demonstrat ca traseele nervoase care leaga zona vaginului de creier sunt practic amortite in primele 5-6 saptamani dupa nastere. Un impediment il poate constitui si cresterea in greutate din timpul sarcinii, oboseala sau depresia postnatala.
Obstacole psihologice
Inainte de toate apare teama de durere, de suferinta, de multe ori irationala (daca se respecta ritmul biologic de vindecare, adica minimum 6 saptamani de la nastere). Aceasta poate fi insotita de teama de o noua sarcina si teama de a nu placea. Ca proaspata mamica, poti sa nu te simti in largul tau cu cele cateva kilograme in plus, cu abdomenul marit si sanii umflati. Hainele pe care le purtai inainte de sarcina nu iti mai vin si stim cu totii importanta obiectelor vestimentare ca instrument de seductie. Insa te poti simti jenata si de prezenta unei alte persoane in casa, cum ar fi mama sau soacra venite sa te ajute un timp.
Unele femei, pur si simplu se simt absorbite de atentia pe care o acorda micii fiinte si nu mai simt nicio nevoie de a se refugia in bratele partenerului.
Totusi, cand se reia viata sexuala, in cazul in care raportul sexual nu se realizeaza cu succes, acest lucru poate fi cauzat si de unele traume produse de procesul nasterii sau chiar de probleme sexuale existente intre parteneri inainte de aparitia sarcinii. Consultarea medicului si chiar a unui psiholog specializat poate ajuta cuplul in redobandirea unei vieti sexuale satisfacatoare.
Si, ajungand la partener… Dupa nastere, este posibil ca si proaspatul tatic sa aiba un interes scazut pentru relatiile sexuale. Acest lucru poate fi pus pe seama efortului de a se adapta ritmului impus de existenta copilului (treziri nocturne, plans etc.) sau a faptului ca se simte exclus din relatia mama–bebelus. Poate chiar sa fie, intr-un anume mod, gelos pe mica fiinta care s-a „instalat“ intre voi sau poate a fost impresionat de nastere si e pur si simplu coplesit de noua responsabilitate.
Sunt insa si barbati prea insistenti si exigenti. Reluarea raporturilor sexuale poate reprezenta pentru ei, in mod metaforic, un mijloc pentru a pune din nou stapanire pe propria femeie.
Totul se rezolva prin comunicare. Trebuie sa va cunoasteti sentimentele pentru a va putea adapta noii situatii si pentru a redefini relatia de cuplu. Niciunul dintre parteneri nu este obligat sa intretina relatii sexuale daca nu doreste acest lucru. Problemele acestea se pot rezolva cu rabdare si intelegere. Pentru un cuplu, o sexualitate linistita si satisfacatoare este esentiala.
Regasirea intimitatii
Este important sa puteti regasi intimitatea care era intre voi inainte de nastere. Organizati lucrurile in asa fel incat sa creati o atmosfera favorabila. Puteti, de exemplu, sa incredintati micutii uneia dintre bunici pentru cateva ore (planuiti o cina, o seara la cinema etc). Ai grija de felul in care arati: fa-ti programare la coafor si la cosmetica, rasfata-te cu un parfum fin. Reluarea armonioasa a raporturilor sexuale trebuie sa treaca printr-o sexualitate de tranzitie. Nu va grabiti! O baie parfumata, masajul si mangaierile pot fi de ajutor. Lasa partenerul sa iti redescopere corpul si redescopera si tu noile senzatii pe care ti le ofera.
Atentie la contraceptie! Este obligatoriu sa folosesti o metoda contraceptiva (indicata de medicul ginecolog).