În perioada 19 iunie – 4 iulie elevii se va desfășura evaluarea națională pentru elevii din clasa a VIII-a. Dacă la începutul anului școlar în clasa a VIII-a erau înscriși 177.000 de elevi, pentru Evaluarea Națională au fost încriși doar 161. 500 de elevi, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educației, care le-a oferit elevilor și un ghid cu regulile privind examenele. Iată principalele reguli, potrivit acestuia:
- Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30 (vor fi legitimați, deci trebuie sî aibă buletinul la ei), iar examenul va începe la 9.00.
- Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
- Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.
- La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
- Candidaţii vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenţii vor verifica datele înscrise de candidati și vor secretiza caseta.
- Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.
- Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, dar se interzice folosirea mijloacelor de calcul.
- La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect, iar un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
- Elevilor li se recomandă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!
- Elevii nu au voie să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
- Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
- Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
Mai multe poți citi aici.