Infecția cu VSR la bebeluși crește semnificativ probabilitatea de a dezvolta ulterior astm, arată un studiu recent. Citește aici mai multe.
Infecția cu virusul respirator sincițial (RSV) a fost asociată de mult timp cu debutul whezing-ului (respirație șuierătoare) în copilărie, dar legătura dintre infecția cu VRS și apariția astmului rămânea neclară. Tocmai de aceea, cercetărorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt au desfășurat un studiu, de altfel, primul în acest sens și au descoperit că infecția cu RSV în primul an de viață crește semnificativ riscul de apariție ulterioară ta astmului.
VSR este un virus respirator sezonier care afectează aproape toți copiii până la vârsta de 2 ani. Este cauza principală a bronșiolitei, o infecție a tractului respirator inferior care se prezintă sub formă de tuse și respirație șuierătoare la sugari și copiii mici.
Simptomele sunt ușoare la majoritatea copiilor și de obicei se rezolvă în aproximativ o săptămână, dar pot duce la îmbolnăviri grave și deces, în special la sugarii prematuri, cu greutate mică la naștere și la cei cu boală pulmonară cronică sau boli cardiace congenitale.
Este cea mai frecventă cauză a spitalizărilor la nivel mondial din cauza problemelor respiratorii în primul an de viață, potrivit lui Christian Rosas-Salazar, autorul studiului.
Potrivit studiului, copiii sănătoși născuți la termen care nu s-au infectat cu VSR în primul an de viață au avut o probabilitate mult diminuată de a dezvolta ulterior astm bronșic.
„Ne-am concentrat pe primul an de viață, deoarece credem că primul an este o perioadă foarte importantă de dezvoltare pulmonară și imunitară. Credem că atunci când un copil este infectat cu RSV în primul an de viață, când plămânii și sistemul imunitar sunt încă în dezvoltare, asta ar putea duce la anumite anomalii care pot provoca ulterior astm”, a spus Rosas-Salazar.
La studiu (INSPIRE) au participat 1.946 de sugari sănătoși (recrutați de la 11 cabinete de pediatrie), care aveau vârsta de 6 luni sau erau chiar mai mici la începutul sezonului cu VSR (noiembrie până în martie). Au fost utilizate teste de supraveghere și serologie bisăptămânale pentru a clasifica sugarii ca fiind infectați sau neinfectați în primul an de viață. 54 % dintre sugari au fost infectați cu RSV în primul an de viață, 46% nu au fost infectați.
Copiii au fost evaluați pentru astm, în fiecare an, până la vârsta de 5 ani. Studiul a constatat că bebelușii care nu au fost infectați cu RSV în primul an de viață au avut un risc cu 26% mai mic de astm la vârsta de 5 ani.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista The Lancet.
[…] Source link […]