Metode de a liniști bebelușul, de a-l adormi fără să trezească întreaga familie?

Ca mămică trebuie să-ți obișnuiești copilul să aibă un program de somn. În primele luni de viață, bebelușul se trezește des din somn, iar asta poate deranja pe ceilalți membri ai familiei. Faptul că bebelușul refuză să aibă un program de somn adecvat, o poate ține trează pe proaspăta mămică în miezul nopții. Pentru asta trebuie stabilit un program pentru ca bebelușul să se adapteze la un model de somn, iar astfel să se poată odihni și restul familiei.

Ajută-ți copilul să adoarmă, ca să te poți odihni și tu!

O practică populară de a liniști bebelușul este zgomotul alb, care stimulează somnolența. Acest zgomot are un efect calmant, pentru că este asemănător cu cel din burtica mamei. Pentru asta există aparate speciale, care produc astfel de sunete și care sunt emise la intensități egale. De asemenea, se pot utiliza aplicații de zgomot alb pe smartphone. Zgomotul alb asigură un fundal sonor uniform, calmează, liniștește, elimină stresul și ajută la adormirea nou-născutului și a bebelușului.

Unii bebeluși se simt bine în saci de dormit, alții preferă mai degrabă un alt strat de pijamale tip Onesie din bumbac sau cu fermoar. Totuși bebelușul nu trebuie îmbrăcat exagerat de gros, pentru că se poate trezi din somn dacă îi este prea cald.

Experții spun totuși că trebuie evitată folosirea păturii largi, mai ales pentru bebelușii sub un an. Înfășurarea cu o păturică sau un alt sistem de înfășat oferă un sentiment de siguranță bebelușului, pentru că îi amintește de mediul liniștit din burtica mamei.

De asemenea legănarea în brațe, pe picioare sau în pătuț are un efect relaxant pentru bebeluș și îl ajută să adoarmă.

Cel mai simplu mod de a liniști bebelușul este cu o suzetă delicată, care oferă acestuia o senzație de bine, de siguranță. Suptul este un reflex calmant pentru bebeluș, care îl liniștește și îl ajută să adoarmă. Există produse din silicon, care au inelul ce luminează pe întuneric și care sunt pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni. De asemenea, în magazinele online (ex. Notino.ro) sunt și seturi cadou pentru mămicile cu bebeluși, care includ produse pentru cei mici: o suzetă care se adaptează formei boltei palatine a copilului, un lanț pentru suzetă și o cutie pentru aceasta.

Înainte ca bebelușul să meargă la culcare are nevoie să fie alăptat la sân sau cu un biberon. Câteva minute de hrănire înainte de somn ajută bebelușul să doarmă liniștit cel puțin 5 ore. De regulă, bebelușii nu trebuie să se trezească din somn din cauza foamei și de aceea ei trebuie să fie hrăniți la timp. Dacă un bebeluș mic simte acea senzație de foame, el se poate enerva mult și va fi greu de consolat, așa că trebuie hrănit la timp, asta este foarte important.

Alte metode de a liniști copilul sau de a-l adormi sunt:

  • Să-i schimbi scutecul cu jumătate de oră înainte de culcare
  • Să dormi împreună cu bebelușul pentru a construi o relație strânsă între copil și părinte
  • Să pui bebelușul într-un pătuț separat pentru a adormi, să-l verifici din când în când, să-i spui cuvinte liniștitoare fără a-l legăna sau ridica pentru a nu-l trezi din somn
  • Când bebelușul plânge îl ridici puțin, pentru a-l calma și apoi îl pui la loc în pătuț să doarmă
  • Aplici metoda cea mai simplă – îl mângâi, îl legeni și apoi îl pui în pătuț în momentul când acesta devine somnoros.

Uneori bebelușul se poate trezi noaptea și din cauza unor tulburări de somn, sau pentru că a avut un coșmar, sau a fost deranjat de un zgomot ori de o lumină puternică.

Alte motive care ar putea împiedica bebelușul să adoarmă sunt: scutecul ud, nevoia de apropiere și excesul de emoții. De multe ori, emoțiile intense pot îngreuna adormirea bebelușului noaptea. El are nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată, de mișcare și plimbări la aer curat, de dragostea și atenția părinților, dar și de o atmosferă liniștită și confortabilă în casă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here