Vom avea mai multe moașe! A fost lansat parteneriatul dintre Asociația Moașelor Independente și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București

Foto: reverehealth.com

Potrivit normelor Uniunii Europene, România are nevoie de aproximativ 8000 de moașe. Deocamdată sunt doar un pic peste 600 de moașe în țara noastră. Un prim pas spre creșterea numărului de moașe și promovarea acestei frumoase profesii a fost făcut azi, 26 aprilie, odată cu lansarea parteneriatul dintre Asociația Moașelor Independente și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și a programului de studii superioare pentru specializarea „Moașe” din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală în rândul viitorilor candidați.

Melania Tudose, preș. AMI, Prof. univ. dr. Victor Strâmbu, Irina Mateescu, moașă

”Cei din generația mea au apucat acest stil de a naște cu moașa. Era o meserie foarte valoaroasă. Era unii din stâlpii medicinii rurale și care avea rol edducativ și curative pentru această perioadă a vieții unei femei, de la concepție până la perioada perinatală. Lipsa de medici în teritoriu – raportul dintre medic și asistent trebuie să fie undeva de unu la zece-, același lucru se întâmplă și cu moașa, care poate să urmărească mult mai bine toată această perioadă din viața unei femei. Este clar o deschidere și o înțelegere a rolului important pe care-l joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează în luna mai, la nivelul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali din cadrul UMF ”Carol Davila reacrediarea studiilor de licență pentru asistență medicală generală, balneo-fizio-kineterapie, tehnică dentară și Moașe. Sperăm într-o creștere a numărului de locuri la această specializare. Actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea cel puțin dublarea acestui număr” a spus Prof. univ. dr. Victor Strâmbu – Decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, menționând că acest lucru ar putea fi un semnal benefic și pentru Universitățile din G6, cât și pentru celelalte facultăți de pe teritoriul României, iar creșterea numărului de moașe din țara noastră ar putea fi un început de drum în scăderea mortalității neonatale.

”Este un eveniment extrem de important pentru România (…) Se fac progrese vizavi de profesia de moașă. Dacă vă uitați la statisticile din Europa veți vedea că acolo unde moașa este pilonul principal în îngrijirea primară și în serviciile sănătății reproducerii, acolo sunt rate ideale, sunt locuri ideale pentru femei de a deveni mame. Moașa înseamnă în traducere ”femeia de lângă femeie” și este ceea ce lipsește la momentul acesta în România. Suntem foarte puține moașe, dar nu atât de puține încât să nu putem să le ajutăm pe cele care vor deveni candidate. Ne vom strădui să le aducem, împreună cu Universitatea de Medicină din București în această profesie într-un mod academic similar cu cel al moașelor și Europa. (…) Ne dorim o generație sănătoasă. Este o problemă de sănătate națională și atunci moașa este foarte important să fie reintrodusă în echipă” a declarat Melania Tudose, PhD, moașă, președinta Asociației Moașelor Independente.

Ținta noastră este să producem și schimbări legislative complete, ca moașa să-și poată integra rolul în echipa medicală care asistă femeia și copilul. Pentru acest lucru avem nevoie de contractarea serviciilor din sistemul public, sunt demersuri pe care Asociația noastră le continuă și le-a inițiat acum zece ani. S-au făcut progrese, dar așteptăm contractarea serviciilor bazate pe moașe din partea CAS, așteptăm o colaborare tot mai bună cu Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali, celelalte asociații de profil și bineînțeles, Societatea Obstetricienilor care ne sprijină demersul, pentru că lucrăm într-o echipă, la fel, colegii neonatologi, medicii de familie, asistența medicală comunitară.” a spus Irina Mateescu, moașă, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente, care a explicat și că moașa este un pilon important (în special în comunitățile vulnerabile) și în ceea ce privește prevenirea sarcinilor nedorite la adolescente, în oferirea informațiilor despre bolile cu transmitere sexuală, despre abuzuri, dar și despre planificarea familială după naștere, despre sprijinul privind alăptarea și îngrijirea nou-născutului.

Alături de Irina Mateescu, moașă, vicepreș. AMI, Melania Tudose, președ. AMI

Autor: Inga Stoian

S-ar putea să te intereseze și: Rolul moașei la naștere

De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

Cum te pregătești pentru nașterea naturală?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here