Candidoza vaginală reprezintă infecția vaginului din cauza unei ciuperci numite Candida Albicans. Află aici ce trebuie să știi despre candidoza vaginală în sarcină: cauze, diagnostic, tratament.
În primul rând, această ciupercă provoacă o simptomatologie deranjantă și recidivantă dacă nu este tratată corect. Afecțiunea determină o leucoree alb-grunjoasă, vîscoasă, aderentă la pereții vaginului, cu un miros neplăcut, de ”acru”. Secreția este însoțită de prurit și usturime locală, care se accentuează la contactul sexual. De multe ori apare și o iritație perivulvară de culoare roșiatică însoțită de simptomele descrise mai sus.
Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple, pornind de la tratamentul antibiotic administrat pentru o altă afecțiune (antibiotice care distrug flora normală a vaginului cu excepția sporilor de candida care sunt rezistenți și care, rămânând singuri în vagin, încep să se înmulțească mult prea mult), diverse voli, tratamente hormonale, stări patologice care scad imunitatea organismului, sarcina (care favorizează apariția candidozei prin încărcarea pereților vaginului cu glucoză-aceasta reprezintă mediul de cultură ideal pentru această ciupercă) etc.
Diagnosticul se pune în urma anamnezei în care pacienta descrie simptomatologia, a unui examen ginecologic unde se evidențiază prezența secreției cu aspect particular și a unui examen bacteriologic din secreția vaginală.
Tratamentul se va administra în funcție de rezultatul examenului de secreție, deoarece există frecvent situația în care, pe lângă prezența candidei, mai poate fi găsită și alte bacterii patologice care pot amplifica simptomatologia și care poate avea nevoie de tratament separat.
Aceasta infectie se trateaza in siguranta folosind preparate sub forma de ovule si creme, fara ca acestea sa prezinte vreun risc de aparitie a malformatiilor congenitale la fat sau fara sa genereze alte complicatii in sarcina. De regula, tratamentul se prescrie pentru 7 zile si se recomanda efectuarea lui completa, chiar daca simptomele si manifestarile dispar dupa 2 zile.
Există și âateva remedii naturale, care te pot ajuta în lupta cu mncarimea vaginală (atenție, acestea nu tratează cauza, ci pot ameliora simptomele, potrivit verywellhealth.com):
- Aplică, la nevoie, o compresă racoroasă pe labiile inflamate,
- Băi de șezut cu bicarbonat de sodiu (atenție! nu spălături interne!)
- Aplică ulei de cocos pe pielea care prezintă mâncărime (Nu pune uleiul în vagin!).
[…] Source link […]