Ascaridioza sau Limbricii: iata ce trebuie sa stii

Foto: https://www.unichem.co.nz

O cititoare Superbebe:

As avea o intrebare mai delicata: Copilul a fost depistat cu limbrici sau cum se numeste Ascaridioza. Este posibil ca toti membrii familiei sa fie infectati?

Este foarte posibil. Din cauza modului de transmitere a acestei parazitoze si a rezistentei indelungate a oualor de Ascaris lumbricoides in mediul inconjurator, de obicei sunt afectati mai multi membri ai familiei sau ai unei colectivitati de copii. De aceea, este mai bine sa fie tratati toti membrii familiei, in cazul in care parazitul este depistat la unul dintre ei.

Ascaris lumbricoides (numit popular limbric) este un vierme intestinal, cilindric, alb-galbui, raspandit in toata lumea, ascaridioza fiind cea mai frecventa parazitoza de pe glob.

Omul este singura gazda susceptibila in cazul acestei boli. Modul de infectare la om este prin transmitere fecal-orala. Afectiunea este determinata de Ascaris lumbricoides. Acesta este un vierme cu lungimea de 15-35 centimetri.

Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare care se gasesc in mediul inconjurator. In intestin, din oua sunt eliberate larvele, care ajung pe cale circulatorie in plamani unde se matureaza, ulterior ajungand inapoi in trahee. De acolo sunt inghitite, revenind astfel in tractul digestiv sub forma de viermisori adulti.

Ouale acestor viermisori sunt eliminate odata cu scaunul, si intregul proces se repeta. Altfel spus, ajunse in intestinul uman, din oua ies larvele care patrund prin intestinul subtire si ajung in circulatia sanguina. Prin vena porta ajung la inima si de aici la plamani, unde pot determina o pneumonie tranzitorie. Aceasta se poate manifesta prin tuse, sputa striata cu sange si febra. Prin tuse, larvele sunt reinghitite si ajung din nou in intestin, unde se maturizeaza si femelele depun aproximativ 1.000 de oua pe zi, care, prin defecatie, sunt eliminate din nou in mediul extern si ciclul se reia. Afectiunea este astfel complicata, pentru ca se retransmite extrem de usor.

O afectiune dificila si periculoasa

Prin defecatie, ouale de paraziti din intestin ajung in mediul inconjurator, fiind depuse pe sol, unde pot ramane perioade lungi de timp. Din aceasta cauza pot fi contaminate alimentele, mainile si jucariile copiilor si apoi exista riscul sa fie inghitite. Acesta este motivul pentru care sunt necesare masuri de igiena riguroasa pentru a preveni reinfectarea: spalarea pe maini dupa fiecare utilizare a toaletei, spalarea mainilor copiilor dupa jocul in nisip, spalarea cu atentie a legumelor si fructelor inainte de utilizare.
Boala se manifesta prin tulburari digestive, malnutritie, greturi, varsaturi, crampe, balonare, scadere ponderala, anorexie.
In majoritatea cazurilor, simptomele sunt absente sau pot fi trecute cu vederea.

De asemenea, se poate intalni migrarea la nivelul orificiilor respiratorii, genitale. Diagnosticul se pune prin examen coproparazitologic, cu evidentierea oualelor de Ascaris. Se pot vedea viermisorii chiar in scaunul copilului.

Tratamentul se face sub supraveghere medicala. Parintii trebuie sa fie atenti, pentru ca daca viermii sunt in numar mare pot determina complicatii la nivel intestinal, ocluzie intestinala sau apendicita.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here