Sarcina multiplă este definită drept o condiție în care o femeie este însărcinată cu mai mult de un copil (gemeni, tripleți, cvadrupleți etc). Află aici cu ce riscuri se poate confrunta femeia însărcinată cu multipleți, precum și care sunt riscurile pentru bebeluși.
Sarcina multiplă este observată adesea la femeile care urmează tratament de fertilitate și FIV. Femeile de 35 de ani sau mai în vârstă sunt mult mai predispuse să aibă mai mult de un embrion fertilizat in timpul ovulației și, implicit, să aibă o sarcină multiplă (iar șansele cresc dacă au existat gemeni în familie). Cu cât este mai mare numărul de fetuși în sarcină, cu atât sunt mai mari șansele de complicații, scrie thehealthsite. Tocmai de aceea, este important ca femeile cu sarcini multiple să țină legătura cu medicii, să fie atent monitorizate și să urmeze o serie de indicații.
Sarcina multiplă poate prezenta anumite riscuri în orice trimestru de sarcină, de exemplu, în primul trimestru poate fi vorba despre avortul spontan, în trimestrul doi și trei poate fi vorba despre o naștere prematură. Pot exista rupturi premature și precoce de membrane (RRmM) -undeva între săptămânile 26 și 37 de sarcină, știi că sarcina la termen este considerată începând cu săptămâna 37 de sarcină.
”Cu cât nașterea se declanșează mai devreme, cu atât este mai mare riscul de complicații severe pentru bebeluși. Este foarte posibil ca plămânii bebelușilor prematuri să nu fie dezvoltați pe deplin și pot suferi hipotermie, hipoglicemie, greutate mică la naștere, asfixie și prin urmare, au șederea prelungită în Unitatea pentru Recuperare Prematuri” explică Dr. Sushruta Mokadam, medic consultant obstetrician la Motherhood Hospital Kharadi.
Femeile cu sarcină multiplă sunt mai expuse riscului de anemie, preeclampsie sau hipertensiune arterială indusă de sarcină și diabet zaharat gestațional. ”Purtarea unei astfel de sarcinila termen poate reprezenta o provocare pentru femeie. După naștere, suprafața placentară mare și uterul supra-distins poate crește șansele femeii de a suferi hemoragie postpartum sau sângerare excesivă după naștere. O operație cezariană este o formă mai obișnuită și mai sigură de naștere a mai multor bebeluși proveniți din sarcină multiplă, din cauza șanselor crescute de a avea micuții poziții (prezentări) anormale și riscul de asfixie la al doilea copil sau următorul”, a adăugat dr Sushruta.
Sfaturi pentru femeile care au o sarcină multiplă:
- Efectuați controale și investigații prenatale la intervale regulate, așa cum vă sugerează medicul ginecolog.
- Respectați sfaturile date cu privire la prevenirea nașterii premature sub formă de medicamente suplimentare și/sau cerclaje cervicale.
- Asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată, care include fructe proaspete, legume și cerealele integrale. Evitați alimentele picante, prăjite, uleioase și conservate.
- Asigurați-vă că dormiți suficient, evitați stresul și faceți mișcare ușoare, dar constantă.
- Hidratați-vă din plin.
- Alegeți cu atenție spitalul în care veți naște, este important să aibă cu o unitate de obstetrică și o Unitate de Recuperare pentru Prematuri.
[…] Source link […]