Cercetătorii atenționează: oamenii se pot confrunta cu ”crize de reproducere” pe fondul scăderii numărului de spermatozoizi

Sursa foto: today.com

Un studiu recent a arătat că oamenii se pot confrunta cu ”crize de reproducere” pe fondul scăderii numărului de spermatozoizi. Cercetătorii atenționează că este nevoie de anumite măsuri pentru că rata de declin în acest sens se accelerează, potrivit theguardian.com.

Un studiu publicat în revista Human Reproduction Update, bazat pe 153 de estimări de la bărbați care probabil nu erau conștienți de fertilitatea lor, sugerează că, concentrația medie de spermă a scăzut de la aproximativ 101,2 milioane per ml la 49,0 milioane per ml între 1973 și 2018 – o scădere de 51,6%. Numărul total de spermatozoizi a scăzut cu 62,3% în aceeași perioadă.

Cercetările aceleiași echipe, raportate în 2017, au descoperit că concentrația spermatozoizilor s-a diminuat cu mai mult de jumătate în ultimii 40 de ani. Cu toate acestea, la acea vreme, lipsa datelor pentru alte părți ale lumii însemna că descoperirile s-au concentrat pe o regiune care cuprinde Europa, America de Nord și Australia. Cel mai recent studiu include date mai recente din 53 de țări, se arată în sursa citată anterior.

Rata declinului pare să fie în creștere: analizând datele culese pe toate continentele din 1972, cercetătorii au descoperit că,r concentrațiile de spermă au scăzut cu 1,16% per fiecare an. Cu toate acestea, când s-au uitat doar la datele culese începând cu anul 2000, scăderea a fost de 2,64% pe an.

„Cred că acesta este un alt semnal că ceva este în neregulă cu globul și că trebuie să facem ceva în privința asta. Da, cred că este o criză pe care ar fi mai bine să o abordăm acum, înainte ca aceasta să ajungă la un punct de cotitură care ar putea să fie ireversibil”, a spus profesorul Hagai Levine, principalul autor al cercetării de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Studiile anterioare au sugerat că fertilitatea este compromisă dacă concentrația spermatozoizilor scade sub aproximativ 40 m per ml. În timp ce cea mai recentă estimare este peste acest prag, Levine a remarcat că aceasta este o cifră medie, sugerând că procentul de bărbați sub acest prag va fi tot mai crescut.

Chiar dacă nu este clar ce ar putea fi în spatele tendinței aparente, o ipoteză este că substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin sau alți factori de mediu pot juca un rol, acționând asupra fătului din uter. Experții spun că și factori precum fumatul, băutura, obezitatea și alimentația necorespunzătoare ar putea juca, de asemenea, un rol și că un stil de viață sănătos poate ajuta la creșterea numărului de spermatozoizi.

Profesorul Richard Sharpe, expert în sănătatea reproducerii masculine la Universitatea din Edinburgh, a declarat că noile date au arătat că tendința părea a fi un fenomen la nivel mondial. „Punctul cheie care trebuie scos în evidență este că aceasta este o veste foarte proastă pentru fertilitatea cuplului”, a spus acesta, scrie theguardian.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here