Creste-ti fertilitatea!

    Ciclul menstrual neregulat poate fi definit ca fiind ciclul mai scurt de 21 de zile, mai lung de 35 de zile sau cel care variaza intre aceste extreme. Ciclul neregulat este destul de des intalnit in randul femeilor si, de aceea, exista intotdeauna solutii pentru reglarea lui.
    Majoritatea femeilor trec prin perioade in care li se deregleaza menstruatia din cauza unor afectiuni, din cauza stresului, dietelor drastice, efortului sustinut sau chiar din pricina calatoriilor. In perioada pubertara, imediat dupa aparitia menstruatiei, cele mai multe dintre cicluri sunt anovulatorii. Din acest motiv, in primii doi ani de la instalarea menstruatiei, ciclurile pot fi neregulate. A avea un ciclu neregulat ocazional nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Problema se pune atunci cand aceste cicluri neregulate devin constante luna de luna. Un studiu efectuat de oamenii de stiinta americani arata faptul ca aproximativ 17% dintre femeile care au o menstruatie neregulata in fiecare luna au probleme de fertilitate sau prezinta indiciile unei afectiuni.

    [HP] Cauzele obisnuite ale ciclurilor neregulate  [/HP] Conform specialistilor, exista trei motive pentru care o femeie ar putea avea cicluri neregulate, si anume: – Faptul ca este prea slaba sau ca isi expune corpul unui efort fizic sustinut. – Sindromul ovarelor polichistice, o afectiune care indica o distrugere a echilibrului hormonal si se caracterizeaza prin aparitia simptomelor de pilozitate excesiva, acnee si menstruatie neregulata. – Menopauza timpurie. – Stresul prelungit. – Anovulatia. Alti vinovati care stau in spatele ciclurilor neregulate sunt problemele glandei tiroide sau nivelul crescut al hormonului prolactina care de obicei este prezent in cantitati mari doar atunci cand femeia alapteaza. Ciclul ideal Principala ingrijorare a femeilor care prezinta cicluri neregulate este legata de faptul ca in momentul in care isi doresc sa conceapa un copil corpul lor ar putea sa nu elibereze un ovul matur sau chiar sa nu aiba ovulatie. Ciclul menstrual regulat, cel pe care specialistii il considera ideal, dureaza 28 de zile si se imparte in doua faze. Prima etapa este denumita faza foliculara si dureaza aproximativ 14 zile numarate din prima zi a menstruatiei si pana la ovulatie. In timpul acestei faze, se petrec trei lucruri importante in organismul tau: – Foliculii incep sa se maturizeze in ovare. – Stratul care captuseste cavitatea uterina (mucoasa uterina) incepe sa se ingroase, pregatindu-se pentru implantarea ovulului fertilizat. – In a 14-a zi a ciclului, nivelul mare de estrogen din corpul tau duce la aparitia in cantitati importante a unui alt hormon, denumit hormonul luteinizant, care provoaca ovulatia. Dupa ovulatie, incepe faza luteala, care se intinde pe urmatoarele 14 zile si este marcata de nivelul mare de progesteron si estradiol (un tip de hormon estrogen). Acesti hormoni pastreaza captuseala peretelui uterin pregatita oricand pentru implantarea ovulului fecundat. Daca in urmatoarele zile de dupa ovulatie nu se implanteaza niciun embrion, nivelul progesteronului si al estradiolului scade, iar mucoasa uterina este eliminata odata cu urmatoarea menstruatie. Menstruatia consta de fapt in eliminarea mucoasei uterine atunci cand fecundarea ovulului nu s-a produs.

    [HP] Menstruatia nu inseamna ovulatie  [/HP] Multe femei care stiau ca au cicluri neregulate au crezut initial ca, din moment ce au menstruatie, vor putea concepe un copil. Din pacate, nu a fost asa. Cheia conceperii unui bebelus este ovulatia. Nu poti ramane insarcinata daca organismul tau nu elibereaza un ovul pe luna. Specialistii sunt de parere ca indiferent daca o femeie are menstruatie acest lucru nu inseamna ca ovuleaza. Organismul tau poate pierde acel strat care captuseste peretele uterin pentru a-l pregati de implantare si fara sa ovuleze. De fapt, conform unui studiu publicat de specialistii americani, femeile care au cicluri mai scurte de 21 de zile sau mai lungi de 35 de zile, au foarte multe sanse sa nu >>> ovuleze in timpul acestora. Se impune totusi sa facem o lamurire asupra menstruatiei neregulate. Exista femei care au cicluri neregulate ceea ce inseamna ca intr-o luna pot avea un ciclu normal, in alta luna unul foarte scurt sau unul foarte lung. De asemenea exista femei care au cicluri atipice, acestea clasificandu-se in doua categorii: scurte (mai mici de 21 de zile) si lungi (mai mari de 35 de zile). Cu toate acestea, daca o femeie are cicluri neregulate si totusi ovuleaza, fertilitatea ei ar putea fi afectata. Acest lucru deoarece in cazul in care are un ciclu foarte lung, de 40-50 de zile de exemplu, este foarte greu de determinat perioada ovulatiei si de stabilit momentul potrivit pentru contactul sexual.

    [HP] Trucuri pentru depistarea ovulatiei  [/HP] Pentru femeile ale caror cicluri sunt neregulate si totusi ovuleaza, specialisti recomanda urmatoarele trucuri de depistare a ovulatiei pentru sporirea sanselor de concepere a unui copil: – Prima regula de baza ar fi sa-ti masori pentru cateva luni ciclurile, astfel incat sa aproximezi lungimea si durata lor. – Apoi, specialistii recomanda folosirea unui termometru digital pentru masurarea temperaturii bazale. – De cativa ani, in farmaciile din Romania se gasesc teste de ovulatie, capabile sa detecteze daca o femeie ovuleaza si cand. In cazul ciclurilor regulate, indiferent daca acestea sunt mai lungi sau mai scurte de 28 de zile (important este sa apara lunar intre aceleasi intervale de timp), exista o metoda foarte eficienta de depistare a ovulatiei. Specialistii recomanda ca timp de cateva luni sa-ti masori lungimea ciclului, iar din numarul de zile obtinut sa scazi 14, pentru a afla data probabila a ovulatiei. Pentru urmatorul ciclu, foloseste un test de ovulatie cu doua zile inainte de ziua probabila a ovulatiei. De exemplu, daca ai un ciclu de 35 de zile, scade 14 din acest numar si vei obtine 21. Astfel, in a 21-a zi, numarata din prima zi a menstruatiei, vei ovula. Luna viitoare, foloseste un test de ovulatie in a 19-a zi numarata din prima zi a menstruatiei si apuca-te de treaba. Este cazul sa ai un contact sexual neprotejat pentru a concepe un copil. – Nu in ultimul rand, daca vei constata cea mai mica problema legata de perioada ta de ovulatie, consulta un medic ginecolog, care iti va recomanda cele mai bune metode prin care poti ramane insarcinata.

    [SFAT]

    • Daca nu vei reusi sa-ti determini perioada ovulatiei sau esti ingrijorata de anumite probleme medicale precum sindromul ovarelor polichistice, consulta un medic ginecolog si unul endocrinolog, acestia fiind capabili sa afle motivul pentru care nu ai un ciclu regulat. Mai mult, daca dupa sase luni de incercari, tot nu ai ramas insarcinata, de asemenea, mergi la un medic, iar acesta, dupa ce iti va face o ecografie si un test de sange, iti va spune exact care sunt problemele tale si cum le poti rezolva.
    • In mod normal, temperatura bazala este cuprinsa intre 36,1 si 36,4 grade Celsius, in primele doua saptamani inainte de ovulatie. Imediat dupa ovulatie, progesteronul „incalzeste atmosfera“, ceea ce inseamna o temperatura crescuta cu 0,4 – 0,6 grade Celsius, pana la urmatoarea ovulatie. Acesta este primul semn care arata ca ovului a fost eliberat de catre unul dintre ovare. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here