Care este cea mai bună hrană pentru nou-născutul tău? Fără îndoială, este laptele matern. Dacă ai început să alăptezi, s-a instalat și ”atașarea” corectă la sân a bebelușului, atunci s-ar putea ca una dintre întrebările care îți vin în minte să fie legată de care este dieta potrivită pentru atunci când alăptezi? Oare este posibil să ai o alimentație sănătoasă, sățioasă, care să-ți ajute corpul să se recupereze, pe de o parte, care să îi ofere bebelușului un lapte matern cu nutrienți potriviți, pe de altă parte și care să te ajute încet-încet să scapi la kilogramele acumulate în sarcină? Este posibil? Da ori ba?
Pentru început, este esențial să știi că niciun specialist nu te va încuraja să începi orice dietă mult prea restrictivă caloric în primele șase-opt săptămâni de la naștere și mai ales, în timp ce alăptezi.
Despre ce ar fi bine să mânânci în primele zile de după nașterea naturală, poți citi aici, iar informații utile despre ce ar fi bine să mânânci în primele zile după nașterea prin cezariană găsești aici.
Orice specialist îți va spune că alimentația din timpul alăptării joacă un rol important atât pentru sănătatea ta (rezervele tale de calciu, magneziu, proteine si fier trebuie refacute constant), cât și pentru sănătatea bebelușului. Nutrienții din laptele matern care ajung la micuț provin din alimentația mamei sau din rezervele de nutrienți stocate în timpul sarcinii. Cu cât regimul tău alimentar este mai sănătos, cu atât laptele va avea compoziția nutritivă necesară dezvoltării optime a bebelușului.
În perioada alăptării, aportul caloric trebuie să fie suficient (cu 250-300 calorii peste dieta ta obișnuită), pentru a se produce lapte. (Atenție, acest lucru nu înseamna să te supraalimentezi). În plus, știai că alăptarea exclusivă te va ajuta mult și la capitolul slăbit?
Citește și: Ar fi bine să eviți să consumi aceste alimente atunci când alăptezi
Iată cum să ai o dietă echilibrată în perioada alăptării:
Știi că laptele matern este compus din 87% apă? De aceea, cu siguranță este necesară o hidratare potrivită în cazul mamei care alăptează. Asigură-te că bei minim 2-2,5 litri de lichide pe zi (apă, ceai fără teină, lapte, supe, terci, sucuri, smoothy-uri, apă fructată). Evită întotdeauna băuturile îndulcite ambalate și cele cu cofeină. O modalitate simplă de a asigura lichide adecvate este să consumi un pahar cu apă sau lichid înainte de fiecare hrănire.
Este nevoie de un aport proteic constituit din 60-80g, care să cuprindă îndeosebi lapte și derivate, carne, pește sau ouă. Lactatele conțin o cantitate mare de calciu, ajută la digestie și nu balonează. Produsele de origine animală (carne de pui, vită, pește, ouă) pe lângă proteine conțin și o cantitate importantă de fier, însă nu trebuie consumate prăjite în ulei. Asigură-te că ai un aport adecvat de Omega 3 (poți discuta cu medicul tău pentru a lua anumite suplimente de Omega 3, precum și vitamina D, mai ales dacă este sezonul rece).
De asemenea, mama care alăptează are nevoie de un aport glucidic consistent. Fructele și legumele (2-3 portii pe zi) furnizeaza aportul necesar de vitamine și minerale, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Include cerealele integrale, care sunt bogate ân glucide, proteine vegetale, vitamine și fibre.
Se stie că laptele matern poate fi cauza colicilor bebelușului, tocmai de aceea, anumite alimente nu sunt recomandate în perioada alăptarii (varza, fasolea, mazărea, castraveții, mezelurile, băuturile acidulate). De asemenea, excesul de alimente crude (fructe și legume) poate fi cauza unor tulburări intestinale (scaune moi și chiar voma). De evitat sunt si condimentele, dar și ceapa și usturoiul, care pot conferi laptelui un gust neplăcut, și mai mult decat atat, îl pot agita pe micut. Contraindicate sunt și cofeina (cafea, ciocolata, ceai negru), băuturile alcoolice, tutunul și orice alte substanțe toxice (atenție la ce medicamente iei).
S-ar putea să te intereseze și: Cum sa slabesc dupa nastere?