Statul pe burtică este o activitate des întâlnită în rândul bebelușilor și este puternic recomandată de medicul pediatru, pentru că ajută semnificativ la dezvoltarea motricității grosiere.
Astfel, dacă ai un bebe la 2 luni care are tendința de a sta pe spate, încearcă să îl convingi să renunțe la acest obicei. Micuții trebuie să fie culcați pe spate doar în timpul somnului, pentru a se evita sindromul morții subite infantile. În rest, când sunt treji și atent observați de părinți, se recomandă statul pe burtică.
Există o mulțime de studii care confirmă efectele benefice ale acestei activități asupra coordonării membrelor, mai ales pentru bebelușul la 2 luni, reușind să își susțină singur capul de la o vârstă mai fragedă. Dacă vrei să afli mai multe cu privire la statul pe burtică, citește mai departe și informează-te corespunzător pe blogul Kid.ro in sectiunea bebe pe luni.
Beneficii ale statului pe burtică pentru un bebe la 2 luni
Un bebe la 2 luni are nevoie de atenția părinților săi, astfel încât orice pericol sau risc de accidentare să fie redus la minimum, mai ales când vine vorba de statul pe burtică. Deși, în teorie, nu este o activitate periculoasă, este important ca bebele la 2 luni să fie supravegheat în continuu, pentru că încă nu își poate susține capul pentru perioade lungi de timp. Abia la vârsta de 4 luni va reuși să își susțină singur capul. Iată de ce statul pe burtică este recomandat, mai ales, de medici:
- previne plagiocefalia sau, cum mai este cunoscută, sindromul capului plat, afecțiune care apare din cauza dormitului în aceeași poziție. Din fericire, statul pe burtică presupune menținerea capului ridicat, ceea ce elimină riscul de formare a acestui sindrom;
- dezvoltarea capacității de susținere a capului de la o vârstă fragedă și fără efort;
- previne apariția durerilor provocate de gazele intestinale;
- contribuie la pregătirea bebelușului de următoarele etape: rostogolirea, mersul de-a bușilea, ridicatul în fund;
- contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităților motorii;
- ajută la antrenarea unor grupe de mușchi care altfel ar rămâne nefolosite.
Aceste avantaje sunt valabile și pentru bebelușul de 3 luni, care are nevoie în continuare de acest exercițiu pentru a se dezvolta în parametri optimi. Din fericire, activitatea de a sta pe burtică poate să înceapă chiar și în primele zile de viață, însă este necesară o supraveghere atentă. Poate să fie continuată și de un bebe de 8 luni, simțindu-se mult mai plăcut decât în primele zile de viață.
Cât de mult ar trebui ca un bebe la 2 luni să stea pe burtică într-o zi?
Cu toate că este recomandat ca timpul petrecut pe burtică să fie cât mai generos, este important să se țină cont totuși de două-trei ședințe pe zi. Durata lor poate fi între 3 și 5 minute după ce micuțul s-a trezit din somn. O astfel de activitate poate să fie integrată în jocurile de zi cu zi. Vestea bună este că după ce bebelușul o să crească tot mai mult, o să înceapă să se bucure de statul pe burtică, practicându-l din plăcere.
Odată ce atinge vârsta de 4 luni, copilașul o să poată petrece 30-40 de minute pe zi în această poziție fără să simtă când trece timpul. Exercițiul trebuie să fie continuat până când micuțul va reuși să se rostogolească de unul singur.
Cum poți convinge bebelușul de 2 luni să stea pe burtică?
Din fericire, există câteva metode pe care le poți pune în aplicare și care îl pot ajuta pe micuț să stea pe burtică, fără ca acesta să se simtă inconfortabil. Iată câteva dintre ele:
- pregătește un loc suficient de confortabil și moale, cum ar fi o păturică așezată pe o suprafață dreaptă și solidă. De exemplu, podeaua este o variantă potrivită;
- creează un joc captivant. În cazul în care cel mic nu vrea sub nicio formă să stea pe burtică, apelează la varianta jocului, care îl va face să uite imediat de activitate în sine, practicând-o involuntar.
Prin urmare, activitatea de a sta pe burtică este benefică pentru dezvoltarea adecvată a bebelușului, mai ales când se află la o vârstă fragedă. Dacă și tu ești fericitul părinte al unui bebe de 2 luni, asigură-te că ții cont de indicațiile menționate anterior în articol.