Haideți să fim mai atenți la anxietatea la adolescenți!

Foto: www.independent.ie

Statisticile privind sănătatea mintală a adolescenților arătau o creștere a numărului de cazuri în întreaga lume. 1 din 5 adolescenți se poate confrunta la un moment dat cu o problemă de sănătate mintală, potrivit mentalhealth.org.uk. OMS a arătat că aproximativ 50% dintre cazurile de tulburări emoționale vor apărea undeva în jurul vârstei de 14 ani, acestea rămânând în mare parte nediagnosticate și netratate. Haideți să fim mai atenți la anxietatea la adolescenți!

De ce tot mai mulți adolescenți se confruntă cu anxietatea?

Experții susțin că printre cauzele principale ale acestei creșteri ar fi: o presiune crescută pentru a ”reuși” la școală, a avea note mari, a trece de teste și examene, în plus, rețelele de socializare taxe au legătură mare atunci când este vorba despre respectul de sine în cazul tinerilor.

Există dovezi substanțiale că pandemia a crescut și mai mult numărul de adolescenți (și chiar și preadolescenți) care se confruntă cu anxietatea. Nu este de mirare, având în vedere că lockdown-ul și distanțarea social general din cauza COVID-19 practic le-au luat adolescenților, multe dintre activitățile la care ei țineau cel mai mult, le-a perturbat educația și i-au izolat de prieteni.

Este esențial să putem recunoaște anxietatea în cazul adolescenților!

Adolescenții anxioși sunt cumva diferiți sau prezintă alte semne spre deosebire de copiii anxioși. Trebuie să știm că în fiecare etapă de dezvoltare, copiii au diferite griji și vulnerabilități.

Copiii mai mici sunt predispuși să fie anxioși în legătură cu lucrurile externe – cum ar fi animalele sau insectele, întunericul, monștrii de sub pat sau ceva rău care li se poate întâmpla mamei și tatălui.

În cazul adolescenților aceste preocupări sau îngrijorări au legătură mai mult cu ei- rezultatele de la școală, performanțele sportive, modul în care sunt percepuți de ceilalți, schimbările legate de corpul lor etc.

Nu puține sunt cazurile în care adolesncenții prezentau simptome de anxietate de mulți ani, încă înainte de adolescență. Poate părinții lor chiar erau conștienți de acest lucru, dar copilul pare că gestionează lucrurile bine, că ”funcționează” în ciuda suferinței prin care trecea și nu s-a făcut nimic în acest sens. Sau poate copilul a fost tratat la un moment dat și lucrurile s-au îmbunătățit. Dar pe măsură ce lucrurile devin mai complicate în gimnaziu și liceu, spre exemplu, cu temele, această anxietate poate reapărea și deveni severă. Sau poate că nu prezentau niciun fel de anxietatea, iar acum pot dezvolta anxietate social sau atacuri de panică.

Semnele anxietății la adolescenți:

  • Temeri și îngrijorări recurente cu privire la părți din rutină, din sarcinile de zi cu zi
  • Iritabilitate
  • Probleme de concentrare
  • Conștiință de sine extremă sau sensibilitate la critică
  • Retragerea din activitatea socială
  • Evitarea situațiilor dificile sau noi
  • Acuză des dureri de stomac sau de cap
  • Scăderea notelor sau refuzul de a merge la școală
  • Probleme de somn
  • Consumul de substanțe interzise.

Citește și: Anxietatea la copii și adolescenți: ce este și cum o gestionăm?

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here