Medicamentele in sarcina

    Sfatul oricarui medic specialist este acela ca o femeie insarcinata ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua orice medicament. Chiar daca suferi de o banala raceala, remediile acestei afectiuni pot contine substante daunatoare sarcinii.

    Orice intrebare legata de siguranta administrarii medicamentelor in timpul sarcinii, fie cu reteta sau fara, trebuie adresata medicului curant sau farmacistului. De asemenea, in momentul in care vrei sa-ti cumperi vreun medicament de la farmacie, nu uita niciodata sa spui ca esti gravida.
    Exista anumite afectiuni comune perioadei de sarcina, afectiuni care iti pot da mari batai de cap pe parcursul celor noua luni. Pentru fiecare dintre ele exista leacuri si remedii farmaceutice, insa nu toate sunt sigure de administrat pe timpul perioadei de gestatie.

    Durerile de spate si de cap

    Daca vei trece prin cele noua luni de sarcina fara sa suferi macar o data de dureri de cap sau de spate, te poti considera una dintre cele mai norocoase femei. De obicei, acest lucru pare aproape imposibil, iar remediile sunt destul de limitate.
    Aspirina, una dintre cele mai la indemana solutii pentru disparitia durerilor de cap si de spate, trebuie evitata pe cat posibil pe toata perioada sarcinii, deoarece are capacitatea de a micsora volumul de sange. Cu toate acestea, medicul ginecolog o poate pre¬scrie in cazul in care pacienta a suferit repetate avorturi spontane sau preeclampsie.
    Ibuprofenul este un medicament interzis in sarcina deoarece poate afecta fatul si poate duce la instalarea unui travaliu prelungit, in momentul nasterii.
    Paracetamolul este considerat un medicament sigur de administrat in timpul perioadei de graviditate atata timp cat sunt urmate cu strictete recomandarile medicului curant, fara a face niciun fel de excese. Un dozaj prea mare ar putea duce la aparitia astmului la bebelus, dupa cum arata cele mai recente studii efectuate de oamenii de stiinta americani.
    Cel mai bine ar fi sa eviti orice medicament in a carui compozitie intra vreuna dintre substantele descrise mai sus sau alte combinatii de analgezice. Daca suferi de migrene, consulta-ti medicul pentru a-ti prescrie cel mai potrivit remediu.

    Acneea si petele

    Majoritatea tratamentelor pentru pete, care nu necesita prescriptie medicala, au ca principale ingrediente peroxidul de benzoil si acidul acetilsalicilic. De obicei, acestea se gasesc sub forma de creme sau unguente si sunt considerate nepericuloase pe perioada sarcinii deoarece functioneaza, in principal, pentru inlaturarea celulelor moarte de la nivelul pielii si curatarea porilor. Chiar si asa, ar fi bine sa ceri sfatul medicului inainte de a le folosi si, cu atat mai mult, inainte de a lua orice tratament oral pentru acnee. Anumite antibiotice precum clindamicina, eritromicina sau tetraciclina, recunoscute pentru capacitatea de vindecare a acneei, sunt interzise pe timpul sarcinii.

    Raceala Si gripa

    Multe dintre medicamentele recomandate in tratarea racelilor contin efedrina, o substanta ce poate duce la cresterea tensiunii arteriale, motiv pentru care ar trebui evitata pe cat posibil. Medicii recomanda in astfel de cazuri inhalatiile si frectiile cu ule¬iuri mentolate sau de eucalipt.
    Pentru tratamentul impotriva gripei, in cazul in care medicul iti recomanda, foloseste doar paracetamol. Verifica atent ambalajul medicamentelor, ca nu cumva acestea sa contina si alte substante in afara de cea indicata.

    Constipatie

    Constipatia este o afectiune comuna perioadei de sarcina, ce apare din cauza tranzitului intestinal lent. Tabletele pe baza de fier care se gasesc in farmacii, pot duce la inrautatirea problemei. De asemenea, evita pe cat posibil laxativele, acestea fiind capabile sa provoace un tranzit intestinal rapid, ceea ce nu-i va mai permite bebelusului sa absoarba toate nutrientele esentiale de care are nevoie. Solutia ar fi sporirea aportului de fibre din alimentatie si consumarea unei cantitati mari de lichide.

    Tuse

    Inainte de a lua orice medicament impotriva tusei, cere sfatul medicului sau al farmacistului, deoarece remediile farmaceutice contin anumite ingrediente, precum efedrina, nu tocmai recomandata pe perioada sarcinii. Pentru o tuse pectorala poti apela la o inhalatie cu aburi de plante medicinale ce te va ajuta sa scapi mai intai de flegma, iar pentru a trata o tuse seaca, incearca sa bei cat mai multe ceaiuri indulcite cu miere. In niciun caz nu lua medicamente care contin codeina sau dextrometrofan.

    Cistita

    Tratamentele pentru cistita care nu necesita prescriptie medicala contin, de obicei, citrat de sodiu sau bicarbonat de sodiu, doua substante nerecomandate in timpul sarcinii din cauza continutului mare de saruri. In astfel de cazuri, cel mai indicat este sa ceri sfatul medicului ginecolog. Intre timp, consuma cat mai multe lichide, in special suc de afine, despre care se spune ca functioneaza ca un pansament impotriva acestei afectiuni.

    Diaree

    Daca stomacul iti va cauza probleme pe parcursul celor noua luni de sarcina, este mai bine sa-l lasi sa-si faca damblaua si sa ceri consultul specialistului.
    Imodium, unul dintre cele mai cunoscute tratamente ale diareei acute si cronice, nu este deloc recomandat. Cu toate acestea, medicul iti va prescrie cea mai buna modalitate de rehidratare si refacere a stocului de minerale.

    Eczeme

    Pentru tratamentul eczemelor poti folosi creme emoliente apoase, capabile sa tina sub control aceste afectiuni, fara a mai fi nevoie de alte medicamente. In cazul unei izbucniri la nivel local, poti calma zona folosind un unguent cu hidrocortizon, insa, inainte de toate, cere sfatul medicului ginecolog.

    Arsurile la stomac si indigestia

    In timpul graviditatii, corpul tau produce hormonul progesteron, care are capacitatea de a pastra sarcina. Dar, ca un efect advers, acest hormon devine responsabil pentru relaxarea valvei stomacale si pentru instalarea unei digestii lenese. In plus, bebelusul care creste in uterul tau apasa tot mai tare pe stomac, provocand intoarcerea acizilor gastrici in esofag. Poti incerca remedii naturiste precum consumul de lapte sau al ceaiurilor de menta, iar in cazul in care acestea nu functioneaza, consulta medicul cu privire la administrarea ocazionala a unor antiacizi ce contin aluminiu sau magneziu. Daca ai tensiunea arteriala ridicata, cere-i farmacistului un medicament cu continut sarac de sodiu. In niciun caz nu te gandi sa-ti administrezi medicamente pe baza de famotidina sau cimetidina fara reteta.

    Guturai si alergii

    Antihistaminicele, principalele remedii in cazul alergiilor, nu sunt recomandate a fi administrate pe perioada sarcinii, insa acest lucru nu inseamna ca toate sunt periculoase. Pentru linistea ta, este bine sa consulti medicul, deoarece unele dintre aceste medicamente pot duce la cresterea tensiunii arteriale, in timp ce altele nu prezinta niciun pericol pentru tine si pentru bebelus.


    SFAT SUPERBEBE

    »» In cazul in care esti nevoita sa iei medicamente pentru care ai prescriptie medicala, ca remedii ale unor afectiuni mai grave, precum epilepsia sau diabetul, este bine ca inainte de a concepe un copil sa mergi la doctor. Acesta va stabili daca este cazul sa schimbi dozajul acestor medicamente sau, daca este posibil, sa-ti gaseasca un tratament alternativ care sa nu dauneze in niciun fel viitorului bebelus.


    INFO COMPLEMENTARA

    Se spune ca metoda cea mai buna de prevenire a afectiunilor in timpul sarcinii este pastrarea unui regim de viata sanatos, ceea ce se traduce printr-o alimentatie adecvata, bazata pe cat mai multe fructe si legume si activitate fizica.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here