Cum iti aperi micutul de neplacerile caldurii

    Soarele este bun pentru moral si pentru sanatatea fizica, creeaza o stare de bine si vitamina D, esentiala pentru crestere si pentru rezistenta oaselor, dar excesul de soare este nefast pentru piele.

    Pielea bebelusului este mult mai sensibila la ultraviolete decat cea a adultilor, deoarece, fiind mai fina si putin pigmentata, nu este inca pregatita sa se apere. Abuzul de soare, precum si insolatiile acumulate in copilarie sporesc riscul de aparitie a cancerului de piele la varsta adulta. Deci, expunerea la soare trebuie limitata, pana la inrosirea pielii, mai ales, la copiii care nu au implinit varsta de 15 ani. Tine cont de faptul ca niciodata nu se expune direct la soare si fara protectie un bebelus mai mic de doi ani. De asemenea, nu expune copilul la soare intre orele 12.00 si 16.00. Se recomanda soarele de la rasarit pana la ora 10.00 si dupa ora 17.00 pana la apus. Pentru a-i asigura protectia solara foloseste o crema impotriva razelor UVA si UVB, cu indice minimum 25, pe partile corpului care sunt in aer liber. Ecranele solare minerale nu patrund in piele si lasa o pelicula alba protectoare. Ele raman cea mai buna modalitate de protectie. Reinnoieste aplicarea cremei solare, regulat, din doua in doua ore, si, mai ales, dupa fiecare baie. Acopera capul bebelusului cu o palarie cu boruri late sau cu o sapca cu cozoroc si da-i sa bea apa in cantitati mici, dar regulat, chiar daca il alaptezi.

    ASIGURA-I CONFORTUL!

    Nu te considera perfect protejata de soare sub o umbrela, deoarece aceasta nu protejeaza impotriva razelor solare reflectate de nisip si nici impotriva radiatiilor imprastiate in atmosfera. De asemenea, sub umbrela de soare exista riscul de supraincalzire, deoarece este mai putin aer. Oricare este durata expunerii la soare, aplica intotdeauna un lapte si dupa expunere pe pielea bebelusului. Caldurile mari pot cauza insolatii si deshidratare, mai ales la sugari, care isi regleaza temperatura mai putin bine decat adultii. Daca sugarul este deranjat de caldura, el se va manifesta prin lacrimi si nervozitate. Pofta de mancare si somnul i-ar putea fi, ca si la adulti, modificate. Instaleaza copilul, daca este posibil, intr-o camera racoroasa si aerisita, dar atentie la curent. Supravegheaza-i curba greutatii. Daca slabeste, este de preferat sa consulti pentru orice eventualitate un medic. Pentru a evita deshidratarea, da-i sa bea, cu regularitate, si in cantitati mici, din jumatate in jumatate de ora sau chiar din sfert in sfert de ora in timpul caldurilor foarte mari. Poti sa-i faci baie pentru a-l racori, dar in cazul unui nou-nascut, baia nu trebuie sa aiba mai putin de 37 de grade Celsius. Evita curentul de aer, deoarece, avand pielea uda de transpiratie, copilul poate raci. Asadar, fara ventilator indreptat spre micut.

    LAPTELE PRAF POATE PREVENI OBEZITATEA

    Oamenii de stiinta din Marea Britanie au facut o descoperire ce ar putea revolutiona lumea dietelor si ar putea da sperante mamelor care sunt ingrijorate de atractiile moderne de tip fast food ar putea sa le aduca micutilor lor multe kilograme in plus. Se pare ca laptele praf poate preveni obezitatea. Descoperirea a fost realizata de un grup de cercetatori britanici. Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Buckingham din Anglia au descoperit o formula de lapte praf pentru bebelusi care are capacitatea de a preveni ingrasarea excesiva. Produsul prezinta in compozitia lui un hormon numit leptina, care are ca principal efect controlarea senzatiei de foame. Specialistii au ajuns la concluzia ca, administrata in perioada in care creierul este in plina formare, leptina actioneaza asupra lui si ii poate transmite acestuia sa consume mai multa energie decat hrana propriu-zisa. In acest mod, cercetatorii britanici au declarat ca organismul se va mentine la greutatea sa initiala, va stoca mai putine grasimi si nu ii va mai permite acestuia sa se ingrase.

    „Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pana in jurul varstei de cinci-sase luni. Cand ajunge la aceasta varsta, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente, pe masura ce aparatul sau digestiv se maturizeaza si are nevoie de hrana din ce in ce mai variata. Bineinteles, diversificarea se face cu atentie, cu rabdare si pe parcursul a mai multe luni.”


    INTREBAREA LUNII

    Cum trebuie imbracat bebelusul in cazul in care temperaturile sunt foarte ridicate?
    Hainele care sunt in contact direct cu pielea trebuie sa fie doar din bumbac si, intotdeauna, in culori deschise. Nu folosi haine stranse pe corp, ci tricouri care absorb transpiratia si lasa sa circule aerul. Din punctul de vedere al grosimii hainelor, imbraca-ti copilul ca si pe tine.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here