A fi in pas cu moda nu este prea usor in timpul celor noua luni de sarcina, dar nici imposibil. Cel mai important este insa ca in final garderoba ta temporara sa iti ofere in primul rand confort.
Insarcinata si…la moda? Da, este posibil!
Pentru cele mai multe dintre femeile gravide, problema hainelor apare dupa a doua jumatate a sarcinii, cand burtica incepe sa fie din ce in ce mai proeminenta. Pana atunci, lucrurile par mai simple si este de cele mai multe ori suficient sa apelezi la haine cu una-doua numere mai mari. Hainele pentru gravide sunt de obicei mai scumpe si o investitie intr-o astfel de garderoba nu este una tocmai inteleapta. Dar nu ai incotro si va trebui sa iti procuri macar doua tinute dragute pe care sa le poti purta pe durata sarcinii si care sa te faca sa te simti confortabil si frumoasa.
Accesoriile sunt folositoare
Exista mici trucuri ce te pot ajuta sa arati foarte bine indiferent de anotimp. Chiar daca toamna isi spune cuvantul, iar iarna bate la usa, nu trebuie sa te lasi infranta, pentru ca orice obiect de imbracaminte poate fi purtat si de o gravida, cu mici retusuri.
Exista cateva modele de haine pentru gravide, precum rochiile si bluzele stramte in zona bustului si foarte largi sub acesta sau fustele trei sferturi, care le fac pe gravide sa arate foarte bine. Daca esti constienta de faptul ca anumite parti ale corpului s-au schimbat, va trebui sa le scoti in evidenta pe cele cu care te mandresti. De exemplu, pentru a atrage atentia asupra gatului si umerilor tai, alege o bluza care lasa la vedere aceste parti ale corpului.
O solutie ar fi sa alegi o tinuta intr-o singura nuanta si sa porti in jurul gatului sau pe umeri o esarfa de alta culoare sau un accesoriu foarte tipator. In acest fel, oamenii vor observa mai intai accesoriile si dupa aceea vor vedea ca esti insarcinata, iar investitia ta va da roade deoarece poti purta aceste accesorii si dupa ce vei naste. Alte obiecte care te pot face sa arati foarte bine sunt pantofii, gentile sau bijuteriile.
Alege-ti o garderoba de baza!
Pentru a nu investi inutil in haine care nu vor mai putea fi purtate, este indicat sa iti faci mai intai o lista cu cele necesare, lucruri fara de care nu ai putea iesi afara din casa si care se pot combina cu aproape orice alt articol vestimentar. De baza sunt jeansii, pantalonii negri, fustele simple ce pot fi reglate pe sold si care se combina usor cu alte obiecte de imbracaminte din garderoba ta. Nu trebuie insa sa iti cumperi mai mult de trei obiecte vestimentare. Pentru a te simti mai bine, ar trebui sa incerci sa achizitionezi haine care se potrivesc stilului pe care il aveai inainte de sarcina.
Alegerea articolelor vestimentare in timpul maternitatii poate fi un lucru foarte greu. Corpul tau va fi intr-o permanenta schimbare, asa ca nu cumpara mult mai multe lucruri decat ai nevoie. Cand iti cauti o pereche de pantaloni, trebuie sa iei in considerare faptul ca burtica ta va creste de la o luna la alta. Ia in calcul o pereche pe care o vei putea ajusta pe masura ce dimensiunile tale se vor schimba.
La alegerea unui tricou, trebuie sa tii cont de faptul ca iti vor creste sanii si ti se vor mari spatele, bratele si burtica. Ar trebui sa cauti bluze care sa te poata cuprinde si atunci cand vei incepe sa iei proportii. Daca vei alege solutia pe care o aleg majoritatea gravidelor, adica numere mai mari, trebuie sa tii cont de faptul ca nu vei face decat sa pari mai plinuta decat esti.
Pe de alta parte, cauta materialele care se intind si care pot fi spalate la masina. Unele femei se rusineaza de faptul ca au burta mare si fac eforturi sa o mascheze incingandu-se cu un brau, centuri sau corsete, in incercarea de a fi mai cochete si mai elegante. Medicii atrag atentia ca aceasta este o foarte mare greseala, deoarece stransoarea stanjeneste fatul in miscarile lui si nu-i ingaduie sa traiasca liber, provocandu-i suferinte. Femeia gravida trebuie sa poarte o astfel de imbracaminte incat sa nu se simta stransa.
Nu-ti schimba stilul!
Daca ai scapat cu bine de primul trimestru, din al doilea insa, lucrurile se complica. Bustul se mareste, coapsele si soldurile se latesc. Trebuie sa te hotarasti asupra stilului pe care il vei avea pe perioada sarcinii si inca niste luni dupa nastere, mai ales daca lucrezi si esti o persoana dinamica.
Avantajul este ca in acest an moda este permisiva. Se poarta, la modul general, bluze tip gravida, cu betelie sub san, colorate si inflorate. Materialele sunt in egala masura variate, iar tricourile sau bluzele simple pot fi accesorizate cu margele colorate. Bluzele pot fi purtate cu fuste, dar preferabil este sa apelezi la pantaloni, deoarece fustele pentru femei gravide se gasesc in numar foarte mic ca model. Cumpara-ti cateva fuste plisate, cu talie inalta sau cu bretelute. Mai sunt si fustele realizate din lana crosetata, destul de confortabile pentru luna mica a sarcinii. Cei mai adecvati pantaloni sunt cei speciali, cu burtica, din material elastic. De la jeansi la stofa, materialele sunt extrem de variate. Scurti, lungi sau trei sferturi, important este sa ii poti purta mai mult timp fara sa te stanjeneasca. Pantalonii se gasesc si sub forma de salopete cu bretele ajustabile peste sani, talie si solduri. Bretelele sunt cu catarame sau nasturi, permitand dezbracarea si imbracarea facila. Se pot inchide cu nasturi sau sireturi, in cazul in care nu cumva zona taliei este elastica. O astfel de pereche de pantaloni te poate scoate din mari incurcaturi, pentru ca poate fi purtata oricunde, oricand si ofera un confort maxim.
Din categoria hainelor care nu trebuie sa lipseasca din garderoba unei gravide fac parte si sarafanele. Lungi sau scurte, de diverse tipuri de materiale, culori si croiuri. Sport sau elegante. In combinatii de bluza si sacou.
Trebuie sa te protejezi, dar sa ai grija in egala masura ce gen de haine groase cumperi, pentru ca foarte multe dintre acestea sunt foarte grele si dificil de purtat. Extrem de utile in astfel de cazuri pot fi salurile foarte mari si pelerinele.
Se spune ca o gravida nu trebuie sa poarte tocuri, mai putin cele care au platfus si care trebuie sa poarte un pantof cu talpa ortopedica. Un pantof cu un toc stabil, cu un calapod bun, poate fi utilizat de orice gravida, pe perioade scurte de timp, in locuri in care-i permit sa stea asezata. Pantofii nou achizitionati in perioada sarcinii trebuie sa aiba cu minimum o jumatate de numar mai mult decat inainte de sarcina. Indiferent de incaltaminte, trebuie sa te asiguri ca pantofii trebuie incaltati cu usurinta si sa stii ca nu vei avea intotdeauna pe cineva care sa te ajute langa tine.
Retine!
Accesoriile sunt de baza pentru orice gravida: margele, cercei, esarfe, saluri si palarii, bratari si posete. Toate acestea pot oferi o imagine foarte placuta si te vor face sa privesti cu mai multa incredere in jurul tau.
Nu incerca sa iti maschezi burta cu centuri, pentru ca poti afecta fatul si, in egala masura, nu apela la haine prea largi, pentru ca acestea nu fac altceva decat sa dea senzatia ca esti mai plinuta decat in realitate.