Kilogramele in plus pe care sarcina le aduce se datoreaza pe de o parte fatului si anexelor fetale, dar si dezvoltarii tesutului adipos si glandelor mamare.
Daca in urma nasterii, surplusul ponderal datorat fatului si anexelor – lichidul amniotic, placenta – dispare, tesutul adipos si glandele mamare isi pastreaza noua structura pe toata perioada alaptarii si sunt mai dificil de inlaturat. Glandele mamare revin la forma de dinaintea sarcinii la cateva luni de la oprirea alaptarii, in timp ce tesutul adipos poate sa se reduca sau nu, in functie de succesul dietelor de dupa. O gravida este oricum o persoana rasfatata, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa tina cont de ce si cat mananca. Astfel, s-a dovedit ca este optima o crestere in greutate de 10-12 kg pe parcursul celor 40 de saptamani de gestatie. Sporul ponderal este diferit repartizat, in primul trimestru de sarcina luandu-se in greutate maximum un kilogram, pentru ca in trimestrul al doilea sa ajunga la 4-5 kg, iar mai apoi, in trimestrul al treilea, sa mai adauge inca 5-6 kg, cate aproximativ 0,4-0,5 kg pe saptamana. Cresteri in greutate sub sau peste aceste valori s-au dovedit a fi nefavorabile asupra organismului matern, cat si asupra produsului de conceptie.