Scrisoarea lunii

    Pentru a fi cat mai aproape de cititori, de grijile lor, am lansat aceasta rubrica, in care trei specialisti vor da solutii pentru fiecare problema in parte. Speram ca in aceste doua pagini sa gasiti raspunsurile pe care le cautati de mult si, nu uitati, asteptam pe adresa redactiei intrebarile dumneavoastra.

    Psihologul raspunde:

    Luana M. – Constanta: De multe ori, copilul meu de 1 an refuza mancarea sau o arunca pe jos. Ce pot sa fac ca sa manance si sa fie ordonat?

    Parintii care isi obliga propriul copil sa manance nu il vor ajuta sa invete sa raspunda bine propriilor nevoi de foame si de satietate. Este posibil ca acest lucru sa aiba drept consecinta aparitia unor tulburari alimentare mai tarziu. La fel ca si adultul, copilul are preferinte. La 12-14 luni, copilul poate refuza sa manance sau poate sa se joace cu mancarea in loc sa manance. Ordinea trebuie introdusa treptat in comportamentul lui alimentar. Punctul central al abordarii trebuie sa se bazeze pe foamea copilului si pe curiozitatea lui. Este bine sa ii oferi o masa imbietoare, colorata, astfel incat sa il atragi. Daca il lasi sa manance cat are nevoie si te adaptezi la preferintele lui alimentare si la felul lui de a fi, vei reusi sa controlezi mai bine comporamentul lui in timpul mesei. Copilul trebuie sa aiba libertatea de a refuza si nu trebuie fortat sa manance. Treptat, se vor forma tabieturile de masa. Nu trebuie sa te enervezi daca in loc sa manance se joaca cu mancarea, o arunca sau o varsa. Pentru el este firesc sa se joace, iar ce se intampla cu mancarea cand o loveste cu lingurita este absolut fascinant. Este doar curios, nu o face ca sa te supere pe tine.

    Copilul trebuie sa aiba ocazia sa invete sa foloseasca singur lingurita. Si este bine sa il obisnuiesti deja cu acest lucru dupa ce a implinit un an. Nu trebuie decat putina rabdare si perseverenta, iar rezultatele se vor vedea rapid.

    Psiholog, Cristina Radu


    Ginecologul raspunde:

    Amalia P. – Bucuresti: Anorexia poate scadea fertilitatea?

    Dorinta de a slabi cu orice pret pentru a mentine o imagine corporala in conformitate cu stereotipurile impuse de societatea in care traim conduce la aparitia, de regula in randul adolescentelor si al femeilor tinere, a tulburarilor de alimentatie. Lupta cu kilogramele in plus reprezentate de tesutul adipos, mergand pana la malnutritie, are rasunet asupra intregului organism si determina aparitia de tulburari sistemice: metabolice, renale, cardiovasculare, gastrointestinale, endocrine – intarzieri de crestere, intarziere in instalarea pubertatii, disfunctii pe axa hipotalamo-hipofizara cu efect direct asupra ovarelor, suprarenalelor si tiroidei. Tulburarile hormonale care apar la femeile anorexice determina scaderea fertilitatii prin dereglari ale ciclului menstrual care pot duce la amenoree (absenta menstruatiei). Infertilitatea poate avea drept factor determinant tulburarile de alimentatie, de multe ori nediagnosticate corespunzator. Femeile care se confrunta cu aceasta problema si care isi doresc copii ar trebui sa ia in considerare posibilitatea aparitiei unei sarcini dupa restabilirea greutatii corporale normale. In aceasta situatie poate fi de ajutor si sfatul unui nutritionist, pentru stabilirea unei diete care sa readuca si sa mentina la normal greutatea acestor persoane.

    Dr Dragos-Dorin Gradinaru
    Obstetrica-ginecologie


    Avocatul raspunde:

    Cristina E. – Bucuresti: Care sunt regulile de stabilire a numelui de familie a copilului din cadrul casatoriei si din afara casatoriei?

    Numele de familie, element care determina legatura unei persoane cu o anumita familie, este necesar a fi stabilit inca de la intocmirea actului de nastere. Codul familiei cuprinde dispozitii in raport de situatia legala a copilului din cadrul sau din afara casatoriei. In cazul copilului din casatorie, numele de familie al acestuia este fie numele comun al parintilor sai, fie numele de familie al unuia dintre parinti sau numele lor reunite, dupa cum hotarasc parintii. In situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la numele copilului, primarul localitatii pe raza careia are loc inregistrarea nasterii va decide cu privire la numele de familie al copilului, dar numai dupa ascultarea parintilor si avand in vedere interesul copilului. In toate cazurile, desfacerea sau desfiintarea casatoriei nu are niciun efect asupra numelui de familie al copilului. El va purta numele de familie stabilit cu ocazia intocmirii actului de nastere. In cazul copilului din afara casatoriei, numele de familie al acestuia se determina potrivit acelorasi reguli numai cand copilul isi stabileste filiatia, in acelasi timp, fata de ambii parinti. In situatia in care copilul isi stabileste filiatia fata de un singur parinte, va dobandi numele de familie al acestuia, de cele mai multe ori fiind numele de familie al mamei. In situatia in care copilul isi stabileste filiatia in mod succesiv fata de ambii parinti, instanta de judecata, la solicitarea copilului, direct sau prin reprezentant legal, este singura in masura sa incuviinteze schimbarea numelui de familie al copilului in raport de numele parintelui fata de care s-a stabilit ulterior filiatia.

    Avocat Claudia Bota
    BOTA MARGINEAN & ASOCIATII S.C.A. – Baroul Bucuresti
    tel.: 021/2224069

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here