Simptome ale sarcinii care sunt mai puțin cunoscute

Sursa foto: www.babycenter.com.au

”Ești însărcinată? Felicitări! ”Și, ai grețuri matinale?” Asta este, probabil, întrebarea standard pe care o aud multe gravide. Apoi, mai sunt întrebate de pofte alimentare. Mai puțină lume știe de constipație, de hemoroizi. Ei, bine, ar fi și culmea să fii întrebată imediat cum se află că ești însărcinată dacă ai vreo problem cu ”ieșitul”, știi tu… Dar mai sunt și unele simptome ale sarcinii care sunt mai puțin cunoscute. Despre acestea vom vorbi azi.

Salivarea excesivă

Da, ai citit bine! Producerea în exces de salivă este unul dintre simptomele pe care multe gravide îl au, dar, căruia, poate nu prea i-au acordat atenție. Creșterea cantității de salivă mai este numită și ptialism, este observat în special în primul trimestru de sarcină și este provocată de modificarea nivelurilor hormonale. Hehe, tot hormonii sunt de vină! Partea minunată este că acest symptom esrte inofensiv, chiar nu ai de ce să-ți faci griji, singura problemă este disconfortul pe care s-ar putea să-l simți. Cel mai bun remediu pentru salivarea excesivă în această perioadă este să consumi mai multe lichide, iar unele mame susțin că bomboanele mentolate sau cu ghimbir, precum și guma mentolată (atenție, fără zahăr!) ar putea fi și acestea de ajutor.

Salivarea excesivă mai poate aduce cu sine și un alt efect secundar, și anume crăparea pielii la colțurile gurii, de aceea este indicat să menții zona cât mai hidratată, cu o cremă emolientă.

Sângerarea nasului

Uf, uite și cu astfel de episoade te poți confrunta în sarcină, de aceea încearcă să nu te alarmezi atunci când le experimentezi. De ce apar sângerările nazale? Din cauza creșterii volumului de sânge din corpul tău, care este atât de necesar pentru transportul sângelui prin placenta, unde micuțul din burtică primește oxigenul și nutrienții necesari. Această creștere firească a volumului de sânge poate face ca vasele delicate din nas să se spargă mai ușor, astfel provocând sângerări nazale. Acestea sunt mai frecvente în sezonul rece, când sunt temperature scăzute, sau când stai excesiv în preajma unui aer condiționat. Un umidificator te poate ajuta în acest sens, dacă te confrunți cu astfel de episoade, precum și o igienă nazală corespunzătoare, precum și suflarea nasului cu mai multă blândețe.

Sângerările gingivale

Și pentru sângerprile gingivale tot hormonii sunt de vină. De altfel, destul de multe femei însărcinate se confruntă în această perioadă cu gingivita în sarcină. Ce e de făcut? Să ai grijă de igiena ta orală, acum mai mult ca oricând, să mergi la ședințe de detartraj, să îți periezi dinții, chiar și atunci când observe că sângerează gingiile, să folosești ața dentară/periuțe interdentare sau dușul bucal pentru a curăța cât mai bine și spațiile dintre dinți.

Senzații de amețeală

De grețurile matinale toată lumea știe, dar poate nu chiar toți știu că acestea pot fi însoțite și de senzațiile de amețeală. De ce apar acestea? Din cauza creșterii nivelului de progesteron, care provoacă dilatarea vaselor sanguine, dar poate duce și la scăderea tensiunii arteriale. Și uite de aici poți simți senzația că se învârtește totul în jurul tău. Ce e de făcut? Să încerci să eviți mișcările bruște (ridicarea rapidă de pe scaun, așezarea rapidă, aplecările mult prea profunde, anumite exerciții fizice mai riguroase etc. Și alimentația te poate ajuta! Specialiștii spun că mesele dese și ușoare pe parcursul zilei îți pot ține nivelul glicemiei în limite normale, iar consumul de apă poate să te ajute la reglarea tensiunii arteriale.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here