Intalnire de gradul 0, fratii fata in fata

    A incuraja o legatura stransa intre frati poate fi o actiune care sa inceapa foarte bine, inainte ca bebelusul sa se nasca, dar, in acelasi timp, poate anunta si anumite rivalitati, gata, gata sa izbucneasc

    Una dintre principalele probleme ale parintilor care isi doresc al doilea sau al treilea copil este teama ca micutul nu va fi bine primit de fratiorul mai mare. Specialistii in psihologie sunt de parere ca rezolvarea consta in comunicare.

    Cu cat ii vorbesti mai mult copilului despre faptul ca va avea un fratior, cu atat lucrurile vor intra mai repede pe un fagas normal.

    Insa nu cat de mult ii vorbesti conteaza neaparat, ci felul in care ii vorbesti. De aceea, ne-am gandit sa-ti oferim cateva sfaturi care sa te ajute atunci cand te gandesti sa-ti largesti familia.

    Arta conversatiei cu copilul

    In primul rand, ne vom opri asupra momentului in care vestea aparitiei unui nou membru al familiei trebuie anuntata. Psihologii sunt de parere ca momentul in care decizi sa-i spui copilului tau ca va mai avea un fratior depinde numai de tine. Insa, nu uita ca, daca va afla de la alti membri ai familiei sau de la prieteni, copilul se va simti exclus, iar relatia viitoare dintre frati ar putea fi amenintata de resentimente.

    Daca puiul tau nu are mai mult de patru ani, cel mai indicat ar fi sa faci o conexiune intre nasterea fratiorului sau surioarei cu un alt eveniment important pe care el il tine minte. Spre exemplu „dupa Craciun“, „inainte de ziua ta“ sau „atunci cand vom vopsi ouale de Paste, se va naste fratiorul tau“. Intre timp, a impartasi experienta sarcinii cu copilul mai mare il va determina pe acesta din urma sa inteleaga acest proces miraculos si, pe nesimtite, intre cei doi mostenitori ai tai, se va crea o legatura de nedespartit. Un alt aspect important ar putea fi legat de discutia cu fiica ta, acolo unde este cazul. Mamele de fete trebuie sa fie foarte atente atunci cand le vorbesc acestora despre aparitia unui nou membru in familie, deoarece aceste discutii pot lasa cicatrici pe viata. Prin impartasirea experientei maternale fiice tale, poti exprima puterea si creativitatea corpului femeii sau, la fel de bine, ii poti crea o imagine negativa asociata cu frica si durerea despre cea mai importanta menire a noastra, aceea de a da nastere unei noi vieti. Pentru a evita o astfel de situatie, cel mai bine ar fi sa-i vorbesti sincer, la nivelul ei de intelegere, despre toate starile prin care vei trece. In cazul in care va dori sa te insoteasca in sala de travaliu, pregateste-o dinainte cu privire la ceea ce va vedea acolo. Explica-i ca s-ar putea sa tipi, lucru care te va ajuta sa te concentrezi mai bine sau ca uneori vei fi nevoita sa te asezi pe vine sau in „patru labe“, pentru a ajuta bebelusul sa iasa mai repede. Foloseste-ti creativitatea pentru a-i vorbi despre placenta, despre cordonul ombilical si despre faptul ca noul fratior nu va arata deloc asa cum a vazut ea prin reclame. Din fericire, cu baietii „merge“ mai usor. Lor nu trebuie sa le explici atatea detalii „tehnice“ despre nastere, insa, daca le vei vorbi cu sinceritate, se vor simti importanti si vor face tot posibilul ca sa nu te dezamageasca.

    Cateva trucuri utile pentru perioada sarcinii… Inca din timpul celor noua luni de sarcina, trebuie „sa lucrezi“ la pregatirea copilului mai mare pentru marea intalnire cu fratiorul sau cu surioara sa. Asadar, incurajeaza-l tot timpul sa-l alinte pe cel mic, sa-i vorbeasca, sa-i cante si chiar sa-i simta miscarile, atingandu-ti burtica. Arata-i ca e bine-venit la cursurile de exercitii prenatale, la fel si la controalele medicale pe care le vei efectua in timpul sarcinii. In timpul acestora din urma, permite-i sa asculte bataile inimii bebelusului si chiar sa inchege o conversatie cu medicul. Pentru a intelege mai bine prin ce treci, jucati-va impreuna cu papusile sau cu alte jucarii de plus, imaginandu-va ca una dintre ele se afla in situatia ta. De asemenea, impartaseste-i amintirile legate de perioada in care el era bebelus: „Cand erai mic, te tineam in brate si te leganam pana adormeai. La fel voi face si cu fratiorul tau“, „Bebelusul care se va naste nu va manca ce mananci tu. Va manca doar lapte de la pieptul mamei. Asa faceai si tu cand erai mic“.

    Nu ar strica sa faceti impreuna o vizita unei prietene care are copil mic. Astfel, prichindelul tau va vedea cum arata un bebelus in realitate si va acorda mare atentie momentului. Cand aveti cateva clipe libere, uitati-va impreuna pe fotografii care surprind diferite pozitii ale fatului in uter si puteti comenta asupra momentului in care se afla viitorul fratior: „Bebelusul nostru este atat de mare acum, cum vezi tu in fotografie“ sau „Uite, acum bebelusului incep sa-i creasca unghiutele“.

    Pe masura ce momentul nasterii se apropie, ar fi bine sa-ti responsabilizezi copilul si sa-l rogi sa te ajute in alegerea si pregatirea hainelor pentru noul venit sau sa noteze numele si numerele de telefon ale persoanelor carora le veti anunta nasterea bebelusului. Se va simti si mai bine daca ii vei aprecia ajutorul atunci cand iti va face un masaj sau iti va aduce un pahar cu lapte la pat.

    Armonia intre frati

    Pentru a intelege mai bine comportamentul copilului tau, imagineaza-ti doar atat: sotul tau aduce acasa o noua iubita si te anunta ca de aici inainte veti locui impreuna.Va fi distractiv! Veti fi cele mai bune prietene! Ti se va mai spune ca amandoua veti fi iubite la fel de mult si de aceea va trebui sa impartiti totul. Peste cateva zile ti se va explica ca nu mai primesti la fel de multa atentie deoarece noua iubita este putin suparata sau nu se simte bine, iar tu esti suficient de matura si inteligenta incat sa intelegi situatia. Si, ca si cum nu ar fi suficient, trebuie sa fii amabila si iubitoare cu noua partenera a sotului tau.

    Privind toate acestea, nu e de mirare faptul ca prichindelul tau se va simti inlocuit atunci cand va aparea fratiorul sau.

    Resentimentele reprezinta reactii normale pentru oricine, atunci cand atentia mamei se muta de la un copil la altul. In primele luni de viata, nou-nascutul va fi privit de catre fratele sau drept un impostor, un individ care deranjeaza, motiv pentru care nu este bine-venit. De aici inainte, trebuie sa fii foarte atenta asupra comportamentului tau, vis-à-vis de cei doi copii. Psihologii considera si de aceasta data ca rezolvarea cea mai buna este comunicarea sincera. Ori de cate ori vei observa reactii negative din partea copilului mai mare, trebuie sa vorbesti cu el si sa-l lasi sa-si exprime sentimentele: „Mi se pare ca esti suparat pe fratiorul tau! Poate pentru ca in ultima vreme a plans foarte mult si a avut nevoie de mine mai mult ca de obicei“. Nu uita insa ca, cu cat este putin amabil sau dragut, cu atat va avea mai mare nevoie de afectiune si atentie din partea ta.


    SFAT SUPERBEBE

    In orice moment, fiecare dintre copii trebuie sa se simta, in ochii tai, cea mai importanta persoana de pe pamant. Acesta este si cazul fratiorului mai mare. Pentru a reusi sa-l faci sa se simta astfel, ori de cate ori bebelusul se linisteste sau adoarme, sopteste-i acestuia din urma, in asa fel incat sa te auda si cel mare: „Acum, eu si fratele tau avem de facut ceva special impreuna (sa pictam, sa ne jucam, sa cantam), insa tu esti prea mic ca sa ne insotesti.


    INFO COMPLEMENTARA

    Se spune ca asocierile de situatii fac lucrurile mult mai usoare. In cazul in care ai de-a face cu un bebelus si cu un fratior mai mare, indicat ar fi sa-l faci pe acesta din urma sa inteleaga ca lucrurile au stat la fel si pe vremea cand el era mic. Iar pentru exemplificare arata-i mereu fotografiile lui din vremea prunciei.


    SFAF SUPERBEBE

    Copiii se simt foarte frustrati atunci cand trebuie sa imparta cu altcineva lucrurile dragi lor. De aceea, niciodata nu-i da bebelusului unul dintre obiectele preferate ale fratelui mai mare fara sa-i ceri inainte permisiunea.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here