Sanatatea mamei si a copilului ei este influentata nu doar de dieta alimentara din timpul sarcinii, ci si de regimul alimentar al femeii dinainte de a concepe. O dieta sanatoasa inainte de a ramane insarcinata va furniza corpului o buna rezerva de nutrienti necesari pentru viitoarea sarcina.
Fatul este foarte sensibil la dezechilibrul nutritional in primele luni de sarcina, pentru ca aceasta este perioada in care se dezvolta cel mai rapid. In incercarea de a ajunge la o greutate acceptabila pentru propria inaltime este importanta adoptarea unei diete rationale si echilibrate care sa nu lipseasca organismul de substante nutritive esentiale. Dieta trebuie sa contina fructe si legume proaspete si cereale integrale. Este bine sa fie evitate grasimile si trebuie redus consumul de dulciuri. Cresterea ponderala a viitoarei mamici poate avea efecte si asupra dimensiunilor copilului, fapt care ar putea produce dificultati in momentul nasterii.
“Cresterea in greutate cu peste 15 kg poate duce la o solicitare suplimentara asupra coloanei vertebrale in timpul sarcinii si frecvent apar dureri lombosciatice. Greutatea peste medie poate avea drept consecinta si afectarea circulatiei venoase a viitoarei mame.”