După ce copilul este înscris la creșă, părintele va putea sta cu el, pentru a-l acomoda, potrivit unei hotărâri de Guvern ce conține metodologia de funcționare a creșelor apărute recent în Monitorul Oficial. Perioada de acomodare va fi de maxim două săptămâni sau până la 10 zile lucrătoare.
La înscrierea în creșele de stat nu se percepe o taxă de înscriere, iar refuzul înscrierii unui copil pe criterii discriminatorii (rasă, naționalitatea, etnie, limbă, religie, dizabilitate sau apartenența la o categoria defavorizată) e interzisă, scrie avocatnet.ro
O noutate ar fi și introducerea grupelor la creșă și anume:
- a) grupa mică (copii de la 0 la 12 luni);
- b) grupa mijlocie (copii de la 13 la 24 luni);
- c) grupa mare (copii de la 25 la 36 luni).
Se modifică și numărul maxim de copii înscriși:
- a) în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9, la grupa mică;
b) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15, la grupa mijlocie;
c) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20, la grupa mare.
Creșele vor putea funcționa la fel ca și grădinițele, putând avea program normal, de cinci ore pe zi, sau program prelungit, de zece ore.
Părinții/reprezentanții legali ai copilului trebuie să știe că au dreptul la:
a) consiliere și sprijin din partea personalului unității de educație timpurie antepreșcolară pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce privește educația copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum și pentru probleme de ordin medical și/sau social;
b) primirea oricăror informații necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul le poate furniza, în funcție de evoluția copilului.