România are nevoie de moașe

Pentru că astăzi, 5 mai este Ziua Internațională a Moașei, Asociația Moașelor din România a organizat la inițiativa dnei Vania Limban, moașă independentă, fondatoarea Active Family Center, evenimentul ”Moașa din România, de la școala profesională la universitate” în cadrul căruia s-a discutat despre importanța moașei atât în sarcină, la naștere, cât și postpartum, despre cum poate fi promovată această profesie în rândul tinerelor de liceu, precum și despre care ar fi pașii ce pot fi făcuți astfel încât profesia de moașă să fie integrată în mod real în serviciile de sănătate din țara noastră.

Această zi, de 5 mai, a fost pentru prima data propusă de Confederația Internațională a Moașelor în 1987 și a fost celebrată pentru prima data la Conferința Moașelor din Olanda. Începând cu anul 1992 această zi a fost marcată de către moașele din peste 50 de țări, cu acceptul și recunoașterea OMS, care se implică activ, alături ICM în susținerea acestui eveniment. Asociația Moașelor din România se aliniază sărbătoririi Zilei Internaționale a Moașelor prin organizarea acestei întâlniri” a spus Vania Limban, moașă independentă.

Rolul moașei este unul deosebit de important, deoarece:

  • Intervine în supravegherea sarcinii, nașterii și lehuziei
  • Asistă și supraveghează travaliul viitoarei mame, în echipă cu medicul
  • Monitorizează starea fătului
  • Oferă consiliere post-partum (în special în cee ace privește alăptarea)
  • Consilierea lehuzei
  • Contribuie la educarea pentru reducerea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor și consilierea în cabinetele de planning familial” a explicat Prof. univ. Alina Călin (Facultatea de Moașe din Galați) în cadrul acestui eveniment.

În multe ţări dezvoltate, precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia etc, moaşele participă la actul naşterii naturale fără a fi asistate de medicul obstetrician. În maternităţile noastre, atribuţiile unei moaşe sunt însă mult prea limitate, iar facultățile de moașe sunt din ce în ce mai puține, iar această profesie nu este suficient de promovată de autorități.

E nevoie de o reabilitare a profesiei de moașă, precum și de o informare generală rolului pe care îl are moașa.

Țări precum Canada, Anglia, Germania și țările scandinave au adoptat politici publice de sănătate fizică și mentală care au moașa ca actor principal în domeniul perinatal.

Pașii care trebuie făcuți astfel încât profesia de moașă să fie integrată în mod real în serviciile de sănătate sunt:

  • Completarea urgentă a legislației actuale cu Norme Metdologice de Practică
    Revizuirea Curriculei Facultăților de Moașe pentru a oferi mai multe oportunități absolventelor, inclusive stagiile de practică.
  • Reînființarea Facultăților de Moașe desființate.
  • Promovarea profesiei de moașă în rândul absolventelor de liceu din comunitățile urbane și rurale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here