Fimoza este o stramtare a orificiului preputial, care nu mai permite descoperirea glandului. Daca observi aceasta problema la bebelusul tau si ea nu a fost sesizata la consulturile de rutina ale micutului, este cazul sa ceri imediat sfatul medicului pediatru. Aceasta deoarece fimoza este un defect ireversibil cu care se nasc foarte multi baieti, esential fiind momentul interventiei medicului. Fiind vorba despre o ingustare anormala a preputului, de regula este impiedicat decalotajul. Preputul este un repliu cutanat ce acopera penisul si il descopera cand este tras inspre inapoi. In cazul fimozei, preputul este prea strans si lasa la dispozitie doar un orificiu foarte ingust, care impiedica urinarea usoara. Ca semn al acestei afectiuni, este mai mult ca sigur ca micutul tau are fimoza daca, odata glandul decalotat, preputul nu revine si nu acopera din nou glandul, iar aceasta este o urgenta medicala. Alte simptome care te pot trimite cu gandul la fimoza sunt: bebelusul are dureri cand urineaza sau urina nu iese in jet normal, ci abia curge sau este imprastiata in toate directiile. Mai tarziu, in cazurile mai usoare, va trebui sa soliciti sfatul medicului daca preputul nu s-a largit suficient in mod natural pana la varsta de cinci sau sase ani. In majoritatea cazurilor, baietii au un grad de fimoza normala, care dispare pana la varsta de doi-trei ani si nu influenteaza simtitor urinarea.
In cele mai multe cazuri, se apeleaza la circumcizie
Medicul este singurul in masura sa spuna daca trebuie sau nu intervenit in cazul in care fimoza este prezenta la baiatul tau. Chirurgul pediatru va interveni, in sensul in care va largi orificiul preputial. Daca orificiul este stramt, urina se elimina cu dificultate si se poate intampla ca bebelusul sa faca febra si sa fie foarte agitat. Acesta poate fi semnul ca germenii din urina s-au inmultit la nivelul preputului si a aparut o infectie locala. Daca fimoza este usoara, este posibil sa nu sesizezi aceasta problema cat timp copilul este mic. El o va sesiza mai tarziu, deoarece fimoza face imposibila decalotarea glandului penian in timpul contactului sexual. Vestea buna este ca acest lucru se rezolva chirurgical fara nicio problema. Totusi, este indicata efectuarea unei mici operatii inaintea varstei de trei ani, de preferinta sub anestezie generala. Este important sa tii cont de igiena copilului tau, iar acest lucru se face prin decalotare. Decalotarea consta in descoperirea extremitatii penisului prin retragerea preputului care acopera glandul, pentru a face operatiile de igienizare.
Evita orice manipulare brusca, pentru ca poti provoca leziuni cicatriceale.
Acest gest cotidian permite eliberarea progresiva a aderentelor reziduale si obtinerea decalotajului complet al glandului.
INTREBAREA LUNII
Este circumcizia o procedura care ar trebui sa fie de rutina pentru prevenirea fimozei?
Evitarea fimozei este unul dintre motivele principale pentru care se recurge la circumcizie de la varste foarte mici. Fimoza este considerata de unii medici o stare anatomica normala, ce se corecteaza prin crestere. Fimoza se poate corecta totusi chirurgical la 3-4 ani, daca, din motive religioase sau etnice, nu s-a optat pentru circumcizie mai devreme.