Zambet in dar

    Zambetul este de obicei vazut de parinti ca fiind primul comportament social pe care il manifesta bebelusul lor. Toti parintii sunt convinsi, atunci cand isi vad bebelusul zambind, ca micutul le zambeste lor.

    Zambetul este considerat de parinti ca un cadou pe care il primesc de la cel mic. De fapt, zambetul are o poveste proprie. Inca de la nastere, se poate observa o prima forma de zambet, dar este vorba numai de o miscare a buzelor. Acest prim zambet apare cel mai des in timpul somnului si pare sa fie in relatie cu senzatiile interne si activitatea sistemului nervos central. Se pare ca aceasta forma discreta de zambet se manifesta si la varsta adulta, de exemplu atunci cand asculti o melodie placuta. Abia dupa 6 luni, zambetul este vazut ca un indicator al socializarii. In decursul primului an de viata, copilul incepe sa perceapa si reactiile pe care zambetul lui le provoaca celorlalti.

    Rasul este o expresie emotionala diferita de zambet atat prin forma, cat si prin stimulii care il produc. In primele luni, ceea ce provoaca rasul este, de exemplu, gadilatul. Mai tarziu, intra in joc si o componenta rationala, ca aceea de a rade la o gluma.

    Expresiile fetei bebelusului ii permit sa isi manifeste propriile emotii. Diversitatea pe care o prezinta aceste expresii inca de la nastere dovedeste existenta unei coordonari neuromusculare. Mimica bebelusului determina interpretari din partea adultilor si provoaca si o imitare reciproca intre mama si copil. Imitarea gesturilor sau a mimicii persoanei apropiate il face pe cel mic sa isi diversifice gama de expresii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here