Probabil ca ai auzit despre masajul executat in timpul travaliului si despre beneficiile lui in estomparea senzatiei dureroase specifice contractiilor. Iata ce trebuie sa siti despre masajul in travaliu, dar si daca este sa nu de ajutor.
DE CE ESTE BINE SA FACEM MASAJ
In timpul travaliului masajul are efect de relaxare prin decontracturarea musculaturii in general si, in special, a musculaturii cu tendinta de incordare in travaliu, ceea ce suplimenteaza durerea cauzata de contractiile uterine. Masajul in travaliu reprezinta una dintre masurile de confort recomandate, alaturi de respiratie, pozitii de travaliu, hidroterapie, focalizare, vizualizare etc.
Concret, masajul poate fi aplicat in toate zonele incordate, dar in special la nivelul musculaturii lombare si sacrale (mijloc si bazin) avand in vedere faptul ca multe mamici au descris durerea din travaliu in aceste zone. Asadar, ne putem astepta ca durerea nasterii sa-si faca aparitia si in aceste zone.
MASAJUL LOMBAR
Pentru a putea masa regiunea inferioara a spatelui este necesara expunerea acestei zone prin adoptarea unor pozitii adecvate (in sprijin pe genunchi si palme, intinsa pe pat pe o parte, in picioare si sprijinita de un perete sau de pat etc.).
Primul pas este reprezentat de identificarea coloanei vertebrale si a musculaturii paravertebrale (de sustinere laterala a coloanei) ce va fi masata.
Ca regula generala de masaj, retinem faptul ca masam muschii, nu planurile osoase sau glandele. Se aplica o presiune moderata cu degetele pe musculatura interesata, de la baza coloanei in sus, realizand cu degetele miscari circulare laterale, urmate de miscari liniare de jos in sus, in functie de necesitatile indicate de „pacienta“. Apoi, sensul poate fi intors, pe aceeasi traiectorie.
Concentram masajul in zona lombara, dar putem urca pe toata lungimea musculaturii paravertebrale pana in zona omoplatilor si chiar a cefei, daca simtim nevoia. Bazinul sufera unele transformari in timpul sarcinii, iar acestea sunt resimtite de cele mai multe ori in travaliu. Masajul in aceasta regiune trebuie sa fie mai puternic, insistand in zona sacrala si lateral, pe fesieri. Uzual, se foloseste si contrapresiunea direct pe sacru, realizata cu „podul palmei“ sau cu pumnul, avand ca efect indepartarea greutatii copilului coborat din ce in ce mai mult pe drumul nasterii.
MASAJUL ABDOMENULUI
In timpul travaliului, durerea se resimte de cele mai multe ori in jumatatea inferioara a abdomenului. Asadar, pentru diminuarea ei, putem executa masaj in aceasta regiune. Din pricina prezentei uterine in contact cu peretele abdominal anterior, masajul profund este nerecomandat, in timp ce manevrele blande, denumite efleuraj, sunt foarte bine-venite.
Efleurajul reprezinta masarea tesuturilor moi folosind presiune foarte scazuta, asemanatoare cu o simpla mangaiere.
Masajul abdominal se face cu palmele larg deschise sau doar cu degetele usor indoite, oferind efectul de „periere“ usoara cu miscari lente laterale dreapta-stanga in jumatatea inferioara a burticii. Apoi, cu ambele maini, este indicat automasajul din portiunea centrala si inferioara a abdomenului, in sus spre ombilic si apoi lateral catre coaste.
La nivelul abdomenului, durerea este concretizata inferior din cauza dilatarii colului si a presiunii exercitate de capsorul copilului pe oasele bazinului, col, vezica urinara, ligamente etc.
Este contraindicat masajul abdomenului inainte de declansarea travaliului din pricina potentialului declansator al contractiilor uterine.
MASAJUL TALPILOR
Dupa cum stiti, la nivelul talpilor exista puncte reflexogene corespondente organelor si sistemelor interne. Putem masa zonele reflexe ale uterului, pentru a-l ajuta in activitatea contractila din timpul travaliului. Alaturi de aceste zone, masarea generala a talpilor, de cele mai multe ori tensionate, ne aduce confort si relaxare.
Zonele reflexe uterine sunt amplasate colateral, de la nivelul calcaielor in sus, spre gamba, asadar usor ferite de o eventuala stimulare in timpul mersului.
Nu masa aceste zone in timpul sarcinii, ci doar in timpul travaliului.
Maseaza-ti talpile cu ajutorul degetelor mari, realizand miscari liniare si apoi circulare dinspre calcai spre degetele de la picioare, urmate de mici tractiuni in ax, extrem de relaxante si revigorante in acelasi timp.
SFAT SUPERBEBE
Se stie ca in timpul travaliului mama depune un efort impresionant, comparabil cu o ascensiune la 2.000 de metri sau cu alergarea unui maraton. Si efortul este cu atat mai mare cu cat organismul este mai putin antrenat. De aceea, sunt extrem de importante pregatirile pe tot parcursul sarcinii, cu efectuarea exercitiilor de respiratie si pregatirea psihologica a mamei.
Durata travaliului depinde de intensitatea contractiilor tale, dar media se situeaza intre 8 si 12 ore.