Endometrioza este o afecțiune medicală și este definită ca prezența țesutului endometrial in afara cavității uterine. Deși endometrioza poate apărea oriunde în corp, se găsește cel mai frecvent în abdomenul inferior sau pelvis. Deși cauza exactă a endometriozei rămâne necunoscută, se crede că menstruația retrogradă (sangele menstrual nu este eliminat din organism, ci se deplaseaza inapoi) și metaplazia celomică (modificarea anormala a formei celulelor din care se vor dezvolta organele abdominale) sunt explicațiile oferite de unii specialiști pentru această boală. Femeile cu endometrioză suferă de cicluri extrem de dureroase și sunt, de asemenea, expuse riscului de infertilitate. Afecțiunea este mai frecventă în rândul persoanelor ale căror rude apropiate au aceeași boală, deoarece boala are o ușoară dispoziție genetică.
Citește și: Ce este si cum se trateaza endometrioza, diagnosticul primit de tot mai multe femei la nivel global
Iată 5 sfaturi care te pot ajuta în lupta cu endometrioza și durerile din cauza acesteia:
Alimentație corectă
Specialiștii consideră că alimentația poate ajuta femeile care suferă de endometrioză și le recomandă introducerea în dietă a alimentelor ce conșin acizi grași omega-3, fructe și mai ales legume (nicio zi fără legume verzi!), precum și consumul de carbohidrați integrali, complecși (poate ajuta la reducerea inflamației, balonării și durerii). Atenție la produsele ce pot conține pesticide și insecticide, deoarece sunt considerate periculoase pentru persoanele cu endometrioză.
Râmâi activă și nu uita de exerciții ușoare, dar făcute des
Exercițiile fizice ușoare și neapărat făcute des pot ajuta la reducerea stimulării ovariene și la îmbunătățirea producției de estrogen. Medicii recomandă să faci exerciții ușoare chiar și când simți că te doare abdomenul, deoarece antrenamentul eliberează endorfine, care sunt hormoni care te fac să te simți bine și te ajută să lupți în mod natural cu durerea. Dacă vi se pare imposibil să faci exerciții fizice atunci când simți durere, atunci poți lua în calcul o plimbare pentru câteva minute. Mișcarea ușoară te poate ajuta.
Compresă sau saltea caldă pe abdomen
Căldura simțită pe abdomen sau în regiunea pelviană poate ameliora crampele dureroase în timpul menstruației, deoarece căldura promovează relaxarea mușchilor uterului. În mod similar, încălzirea zonei pelvine este cea mai bună modalitate de a gestiona durerea cauzată de endometrioză. Se pot folosi sticle de apă fierbinte, saltele electrice de căldură sau chiar un duș mai fierbinte pentru a crește fluxul de sânge și a diminua din durerea.
Odihnește-te
Somnul este esențial, precum și momentele de relaxare, susțin specialiștii. Încearcă diverse activități relaxante precum meditația, yoga, lectura sau ascultarea muzicii pentru a-ți îmbunătăți somnul.
Ia în calcul și ajutorul medicamentos
Dacă te confrunți cu dureri extreme din cauza endometriozei și acestea te împeidică să te ocupi de treburile zilnice, atunci ar fi util să te consulți cu medicul astfel încât să te îndrume cu ce analgezice poți lua. Și din punct de vedere emotional ai putea avea nevoie de ajutor, de discuții sincere cu cineva de încredere, cu prietene sau persoane care trec prin aceleași problemă.