In aceasta perioada din an, puiul tau este foarte expus la infectii acute ale cailor respiratorii superioare, de obicei afebrile, determinate, de cele mai multe ori, de virusuri. In astfel de cazuri, inflamatia se poate produce la nivelul nasului, sinusurilor, gatului sau, mai rau, a traheei si bronhiilor.
Organismul infectat raspunde diferit la boala, in functie de: varsta (imbolnavirile fiind mai frecvente la sugari), sex (baietii sunt mai frecvent afectati) si starea de nutritie (copiii malnutriti, cei cu anemie sau rahitism sunt in primul rand expusi).
In consecinta, alimentatia copilului in sezonul rece este deosebit de importanta, iar tu va trebui sa veghezi pentru ca puiul tau sa primeasca tot ce este mai sanatos pentru el. Si gustos, evident.
Pe langa fructe, legume si carne, laptele nu trebuie sa lipseasca din hrana lui zilnica.
Acest aliment extrem de valoros asigura aportul indispensabil de proteine, glucide si lipide si este bogat in calciu, un mineral foarte util corpului aflat in crestere.
Ambalat aseptic in cutii de carton, laptele UHT (Ultra High Temperature) este o solutie excelenta.
Acest gen de lapte este protejat de microorganisme si pastreaza proprietatile nutritive neschimbate timp indelungat. Si este o solutie sigura si practica deoarece nu trebuie fiert.
Contrar ideilor preconcepute, laptele ultrapasteurizat nu contine conservanti, isi pastreaza toate elementele nutritive, mineralele esentiale (calciu, potasiu, fier) si proteinele.
De asemenea, este ideal pentru obtinerea in casa a branzei de vaci pentru copiii pana la varsta de aproximativ doi ani.
Branza astfel obtinuta, in amestec cu pulpa de fructe, poate fi primul pas al diversificarii alimentatiei sugarilor cu varste de peste patru luni.
INFO COMPLEMENTARA
Laptele aduce mai multe substante nutritive decat oricare alta bautura, iar a bea lapte este unul dintre cele mai naturale moduri de a asigura copilului vitaminele si mineralele necesare pentru intreaga zi. Intre un an si doi ani se recomanda consumul laptelui cu continut crescut de grasime, deoarece acesta favorizeaza dezvoltarea tesutului nervos.