Cum se manifestă alergiile alimentare la copii? Care sunt diferențele dintre alergiile rapide și lente? Află aici mai multe de la dr Alexis Cochino, medic primar pediatrie, medic specialist alergologie și imunologie clinică.
”Alergie din limba greacă înseamnă ”un alt fel de acțiune”, cu alte cuvinte este un alt fel de efect decât cel așteptat și pe care-l observăm după intrarea unei substanțe în organism. Teoretic poate exista alergie la aproape orice. Cel mai frecvent este vorba despre substanțe care vin din exterior: alimente, medicamente și care sunt în aer (polenuri, mucegaiuri etc)” a explicat dr Alexis Cochino, în cadrul unui eveniment online organizat de INSMC ”Alessandrescu-Rusescu”.
De ce sunt alergiile atât de frecvente?
”Din păcate nu știm răspunsul foarte sigur. S-ar părea că are mare legătură cu schimbarea modului nostru de viață, cu o prea mare igienă, cu felul în care intrăm în contact cu aceste alimente și vârsta la care o facem, dar majoritatea acestor lucruri nu le putem influența. Dar există și o veste bună: majoritatea alergiilor alimentare, așa cum vin, așa pot să și treacă. Desigur există și reversul medaliei, adică așa cum trec, așa pot să reapară, fie la același alimentat, fie la altele, în cursul vieții. (…) Putem face alergie la orice aliment. Unele alimente sunt mai frecvent implicate în anumite tipuri de alergii, și asta are legătură cu cât de des și cât de mult mâncăm din acel aliment.(…)”.
Care sunt diferențele dintre alergiile alimentare rapide și cele lente?
”Există mai multe feluri de alergii alimentare, cu manifestări diferite, cu metode de investigare (analize) diferite, dar cu soluții asemănătoare. Părinții ar trebui să înțeleagă două feluri mari de alergii: rapide și lente (imediate sau întârziate). Dacă nu înțelegem mecanismele alergiilor, riscăm să facem analizele nepotrivite și să luăm măsuri greșite.
Alergiile rapide sunt cele care apar la scurt timp, de obicei în prima oră de la contactul cu factorul respectiv. Numele de alergie rapidă se referă la viteza cu care se desfășoară. Apare și în maximum 24 de ore simptomele dispar. Se poate repeta zile, săptămâni, luni în șir, dacă noi continuăm să consumăm acel aliment. Alergiile rapide sunt cele care sunt impresionante prin viteză și severitate, și care pot să pună în pericol viața. Sunt cele care dau urticarie, pete roșii pe piele care te mănâncă, angioendem -umflături ale pielii și mucoaselor- mai ales dacă apar la nivelul gurii și limbii, sunt cele care produc afectarea bruscă a respirației, afectarea bruscă a stării de conștiență (copilul poate fi inițial speriat și agitat, iar ulterior somnolent), uneori și fenomene digestive, dat tot așa, cu evoluție rapidă (vărsături brusc instalate, diaree).
Alergiile lente apar la zeci de ore sau zile de la contact. Spre exemplu, mănânc azi lapte, mănânc mâine lapte, poimâine începe să mă doară burta, peste încă o zi începe să se modifice scaunul, peste încă o zi am diaree apoasă, peste încă două-trei zile apare și mucus în scaun, peste încă două zile apare și sânge în scaun, apoi poate încep chiar să și tușesc sau cu timpul să și respir mai greu sau cu șuierături. Pe piele îmi apar leziuni cu evoluție lentă, de tipul dermatitei atopice, adică o piele mai aspră, al cărei aspect al pielii se schimbă încet.
Este important să înțelegem aceste diferențe, pentru că altfel riscăm să facem analizele nepotrivite pentru tipurile de alergie pe care le avem” a subliniat dr Alexis Cochino.