Cum ii asterni, asa doarme!

    foto: PHOTOLAND/ CORBIS

    Cand te vei apuca de amenajarea camerei copilului tau, a alege cele mai frumoase draperii si lenjerii de pat iti va parea o activitate mult mai interesanta decat cumpararea unei saltele pentru patutul printisorului. Cu toate acestea, alegerea saltelei este cruciala pentru o buna odihna a copilasului tau. 

    O saltea buna pentru patutul copilului ii ofera acestuia posibilitatea de a dormi confortabil si in siguranta. Un somn sigur se traduce printr-o saltea stabila, care se potriveste perfect cu dimensiunile patutului, astfel incat, atunci cand bebelusul se zvarcoleste in timp ce doarme, sa nu existe riscul sa ramana blocat intre saltea si marginea patutului. Gandestete ca daca ai ales o saltea potrivita pentru somnul linistit al copilului tau, aceeasi saltea poate fi mutata ulterior din patut in pat, dupa ce micutul trece de etapa de bebelus. Dar cum stii sa alegi cea mai buna saltea?

    Caracteristicile unei saltele pentru patut

    Cele mai populare modele de saltele se gasesc in comert in doua variante: somiera si saltea din spuma poliuretanica. Somiera este acea saltea cu arcuri metalice, in timp ce salteaua de spuma nu contine altceva decat spuma poliuretanica. Ambele modele prezinta grade diferite de stabilitate si fermitate. De exemplu, salteaua cu arcuri poate avea intre 150 si 600 de arcuri metalice (cu cat are mai multe arcuri, cu atat este mai durabila si mai rezistenta). Salteaua cu spuma poliuretanica poate avea densitate mare sau normala.

    Masurile standard ale unei saltele se incadreaza intre 130 de centimetri lungime si 70 de centimetri latime, iar grosimea nu trebuie sa depaseasca 15 centimetri.

    Un alt aspect important in alegerea saltelei este captuseala. Majoritatea saltelelor pentru patuturile bebelusilor sunt captusile cu vinil, unele dintre ele cu vinil vatuit, iar altele cu mai multe straturi de material. Orificiile de ventilatie trebuiesc prevazute pe marginile laterale ale saltelei, astfel incat nivelul de aer din interior sa se pastreze in echilibru pentru momentul in care cel mic se va misca dintr-o parte in alta. Aceste orificii mai au si o alta intrebuintare, si anume permit eliberarea mirosurilor neplacute din saltea.

    Tot la categoria caracteristici ale materialului de captuseala, poti opta pentru vinil hipo-alergenic, rezistent la apa, la foc, la bacterii si la pete.

    Cum alegi salteaua

    Exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le tii minte atunci cand mergi la cumparaturi. Prima ar fi sa verifici politica magazinului. Acest lucru deoarece chiar daca majoritatea saltelelor au masuri standard, nu poti fi sigura ca se potriveste patutului de acasa al copilului, pana nu o incerci. Iar in cazul in care nu se potriveste patutului, ar fi bine sa o poti returna. Potrivit normelor de productie, intre marginea patutului si saltea, ar trebui sa incapa doua degete. Apoi urmeaza testul pentru fermitate si stabilitate, deoarece atunci cand cumperi o saltea pentru patutul copilului nu cauti aceleasi elemente confortabile, ca in cazul unei saltele pentru adulti. Vei dori ceva care sa-si pastreze forma si sa ramana plata. Pentru asta, va trebui sa apesi in centru si pe margine, pentru a vedea daca salteaua isi pastreaza forma initiala sub greutate.

    Sa vorbim putin si despre variantele pe care le ai la indemana atunci cand vine vorba de alegerea saltelei. Majoritatea parintilor opteaza pentru o saltea cu arcuri deoarece este mult mai stabila si mai durabila. La capitolul dezavantaje se poate spune ca e mai grea si mai scumpa decat o saltea cu spuma. De asemenea, arcurile metalice pot scoate unele zgomote, care nu se intalnesc la o saltea cu spuma.

    Salteaua cu spuma poliuretanica nu este atat de rezistenta, motiv pentru care, daca micutul sare pe ea, ar putea face cocoloase permanente.

    Sa nu uitam de saltelele ecologice, care au patruns foarte bine si pe piata din Romania. Poti alege o saltea din bumbac organic sau o somiera umpluta cu lana, precum si o saltea cu alge de mare.
    Foarte multe companii au inceput sa produca saltele din cauciuc natural, hipo alergenic si fara chimicale.

    SFAT SUPERBEBE

    Dupa ce ai ales salteaua, un alt lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare este alegerea lenjeriei de pat. Cearsaful de pat trebuie sa fie cu elastic si sa se potriveasca perfect dimensiunilor saltelei.
     
    Daca tot faci o investitie, ar fi bine sa te gandesti de pe acum sa cumperi o saltea a carei captuseala sa fie rezistenta la apa, la foc si la pete.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here