Deoarece colostrul este foarte limitat in volum, dar si foarte valoros ca si continut, este crucial ca nou-nascutul sa primeasca mese cat mai dese, pentru a te asigura ca el gusta din plin acest lichid galbui, o substanta cremoasa care va fi inlocuita rapid cu laptele matern matur. Adeseori, colostrul a fost numit „aurul lichid“, datorita proprietatilor sale. Nu numai ca asigura nutrientii perfecti pentru nevoile unui nou-nascut, dar furnizeaza si cantitati mari de celule vii, ce vor creste imunitatea micutului impotriva agentilor daunatori.
Specialistii considera colostrul drept un vaccin 100% natural. Acest lucru deoarece acest lichid galbui si cremos contine mult mai multi agenti imunitari decat laptele matur.
In timpul sarcinii, placenta este cea care ii furnizeaza fatului anticorpi materni IgG, lucru care trebuie sa se pastreze si dupa nastere. Acum, prin intermediul colostrului, bebelusul primeste anticorpii IgA, care ofera protectie impotriva germenilor externi.
Daca bebelusul tau va primi colostru, trebuie sa stii ca acest prim lapte joaca un rol foarte important in dezvoltarea tractului gastro-intestinal. Mai mult, colostrul actioneaza asemenea unui laxativ deoarece determina eliberarea meconiului (primul scaun al bebelusului). De asemenea, este eliminat excesul de bilirubina, ceea ce duce la prevenirea icterului.
Important de stiut este ca acest prim lapte are o concentratie ridicata de leucocite, celule albe protectoare, capabile sa distruga afectiunile provocate de virusi si bacterii.
Beneficii
Ca o trecere in revista, am putea spune despre colostru urmatoarele lucruri extrem de importante: este sarac in grasimi, are un continut mare de proteine, este bogat in carbohidrati, are un continut mare de vitamina K, este usor de digerat.
Dezavantaje
Colostrul este produs din timpul sarcinii si incepe sa se transforme in lapte matern in zilele urmatoare nasterii, ceea ce inseamna ca bebelusul trebuie sa profite de el cat mai repede. Specialistii sunt de parere ca, pentru a beneficia de proprietatile sale, atunci cand se poate, bebelusul trebuie pus la san chiar din prima ora dupa nastere.