Salvați Copiii din România anunță Fondul de solidaritate pentru copii la Festivalul Brazilor de Crăciun 2021

Sursa foto: arhiva Salvați Copiii
  • În România, 1 copil din 2 este afectat de analfabetism funcțional, 1 copil din 3 trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială și cel puțin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinți sau fără unul dintre ei.
  • 23% dintre părinți se aflau în 2020 în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.
  • Salvați Copiii România anunță Fondul de solidaritate al anului, la Festivalul Brazilor de Crăciun.

     În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preț social: accesul la educație a fost unul inegal și precar, calitatea hranei a fost afectată, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor bolnavi cronic. Copiii au fost cei mai vulnerabilizați de pandemie, riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulți a scăzut, cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc sever de sărăcie.  Pentru a veni în sprijinul copiilor vulnerabili, Salvați Copiii România anunță cel mai mare eveniment de solidaritate al anului, Festivalul Brazilor de Crăciun, ajuns la cea de-a 21-a ediție.

COPIII ROMÂNI, MAI AFECTAȚI DE CRIZA SOCIALĂ DECÂT ADULȚII

foto Claudiu Popescu – Salvati Copiii Romania

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele celui mai recent raport al Save the Children. Criza pandemică a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situația este și mai severă în cazul copiilor cu dizabilități, al celor de etnie romă și al celor în situație precară, cum sunt copiii născuți din mame minore.

  • Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Pandemia de COVID-19 a accentuat disparitățile: potrivit unui raport al Salvați Copiii România, din luna aprilie 2020, 23% dintre părinți se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

 Lipsa specialiștilor și a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia și bolile rare, îi obligă pe părinți să recurgă la tratamente medicale în afara țării, costurile fiind adesea prohibitive și astfel doar unii copii au o șansă reală la viață.

La nivelul anului 2020 doar, CNAS spune că a decontat 841 de cereri de tratament medical pentru copii, planificat în străinătate, dar numărul cazurilor decontate nu este egal cu numărul cazurilor, pentru că există o întârziere a plăților.

  • Educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii: În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamnă aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind în creștere față de anii anteriori.

41% dintre elevii români din sistemul educațional se plasează în aria analfabetismului funcțional, conform evaluării internaționale PISA.

Închiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid-19 a împiedicat accesul la educație pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la școala online, fie pentru că nu au avut internet, fie pentru că nu au avut tablete.

  • Copiii lăsați în țară, în urma migrației economice a părinților: Numărul acestora a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinți plecați, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniță. Cei mai mulți rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt și cazuri în care copiii sunt lăsați pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecție.
  • Nutriție sănătoasă: Datele comparative al UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,2% (media UE fiind de 6,7%). Aceeași sursă ne arată că 26,5% dintre copiii României cresc în locuințe care nu au toalete în interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 1,8%. 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra necesității unor politici publice care să restabilească accesul real la educație, nutriție sănătoasă și servicii medicale: “Disparitățile sociale au fost agravate de criza sanitară, căreia îi urmează o criză socială cu consecințe pe termen lung, pentru întreaga societate. E nevoie de politici publice coerente, precum și de solidaritate. Încrederea socială este un capital esențial.”

 FESTIVALUL BRAZILOR DE CRĂCIUN, UN FOND DE SOLIDARITATE PENTRU COPII

 Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situații ridicate de risc, Organizația Salvați Copiii România a decis să creeze Fondul de solidaritate, unde vor fi strânse fondurile colectate la Festivalul Brazilor de Crăciun.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, în vederea licitării celor mai frumoși brazi de Crăciun și strângerii, astfel, de fonduri pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educație și la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili, prin dotarea prioritară a secțiilor de pediatrie și a maternităților din țară cu aparatură medicală vitală.

Companiile care vor să contribuie la Fondul pentru Solidaritate o pot face folosind contractul de sponsorizare.

Designerii și artiștii care au creat brazi unici, pentru această ediție, sunt: Omid Ghannadi, Adela Pârvu, cu sprijinul PPG România, Adina Buzatu, Doina Levintza, Smiley și Hahaha Production, Teodor Graur, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Gheorghe Fikl, Obie Platon, Ana Bănică, Hamid Nicola Katrib, Smaranda Almășan, Irina Dragomir, Daniel Codrescu, Ana Mohonea și Maria Mohonea – Architectural Christmas, Anca Fetcu Lupu, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Laura Hîncu, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Totoianu, cu sprijinul Libris.ro și Octav Roman, Creativ Interior,

Acestora li se vor alătura bradul realizat de elevii Școlii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora și bradul Salvați Copiii, realizat de Ștefania Mircea și o parte dintre copiii din programele Salvați Copiii.

Sursa: Salvați Copiii din România

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here