Sarcina: de ce apar vergeturile si cum sa scapi de ele?

Fotografie creată de Rafael Henrique, de la Pexels

Vergeturile apar cel mai adesea pe abdomen cam in ultimele stadii ale sarcinii cand burta se mareste foarte rapid ca sa faca loc bebelusului in crestere. La unele femei, mai pot aparea pe fund, coapse, solduri si pe sani.

Ceea ce cauzeaza vergeturile sunt schimbarile la nivelul tesutului elastic care se afla chiar sub piele. Incep prin a fi urme rozalii, apoi maroniu-roscate, uneori sunt rosii, sau chiar maron inchis, depinde de tipul tau de piele. Cu vremea devin mai fade, mai discrete, dar nu dispar niciodata.

Specialistii afirma ca aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate capata vergeturi, dar nimeni nu stie precis de ce la unele femei acestea apar si la altele nu. Unele cercetari sugereaza ca cel mai mare rol il joaca factorul genetic: daca mama sau sora ta au facut vergeturi in timpul sarcinii, atunci e foarte probabil ca nici tu nu vei scapa de ele. Aceste urme de pe piele depind in principal de cat de mult si cat de repede se extinde pielea in timpul sarcinii.

Pielea este un organ extrem de elastic, totusi surplusul de greutate care vine odata cu bebelusul din burta poate deveni dramatic pentru piele si de multe ori aceasta nu mai „face fata“. De aceea este foarte probabil ca vergeturile sa-ti apara daca: iei foarte mult in greutate brusc; daca ai sarcina cu gemeni sau tripleti; daca bebelusul e foarte mare; daca ai lichid amniotic in exces.

Vergeturile apar pe corp in diverse locuri atunci cand derma, stratul de mijloc al pielii, este intinsa pana la punctul in care elasticitatea sa incepe sa cedeze. In acest punct apar sangerari microscopice si inflamatii ale tesutului care determina acel aspect rosu al partilor care au cedat si au format noile vergeturi. Cand derma se intinde, stratul exterior al pielii, epiderma, de asemenea se intinde si devine indeajuns de trasnparenta incat sa se vada roseata de dedesubt a noilor vergeturi ce tocmai se formeaza. Dupa ce se vindeca aceste urme, micilor cicatrici ce raman li se spune vergeturi. Culoarea mai deschisa a acestor urme se daoreaza faptului ca productia naturla de colagen este perturbata.

Cum se pot totusi preveni? 

Specialistii spun ca, din pacate, prea multe nu sunt de facut in ce priveste prevenirea vergeturilor. Dar daca iei treptat in greutate si nu brusc, pe masura ce sarcina evolueaza, atunci cu siguranta iti reduci riscul de a face vergeturi. Majoritatea femeilor se ung pe burta cu creme sau uleiuri speciale. Acestea te ajuta in mod cert, dar nu fac miracole. Oricum, mentinerea unei sanatati a pielii este primul lucru si cel mai elementar pe care-l poti face ca sa previi aparitia vergeturilor.

Exista o lista pe care trebuie sa o ai mereu cu tine in minte mai ales in timpul sarcinii. In primul rand, nu uita sa mananci alimente care intretin sanatatea pielii, adica bogate in zinc, vitaminele A,C si D, ca si o cantitate suficienta de proteine. Bea cel putin doi litri de apa zilnic este deja un cliseu, dar tot el te poate scapa si de vergeturi. Apa ajuta pielea sa isi pastreze elasticitatea, ceea ce previne formarea de vergeturi. Si exercitiile fizice efectuat in mod regulat ajuta pielea sa ramana sanatoasa.

O alta idee ar fi masajul usor. Acesta nu doar ca previne intinderea brusca a pielii, dar ajuta circulatia sangelui ceea ce stimuleaza formarea de celule noi, ambele fiind importante in prevenirea aparitiei vergeturilor. Foloseste ulei sau creme cat mai grase si aplica-le de doua ori pe zi. Aceste produse intretin pielea si au ingrediente care ajuta pielea sa ramana la conditia initiala si pot reduce sansele de aparitie a vergeturilor.

 Si stresul poarta o vina

Cercetari recente au incercat sa lege formarea vergeturilor de un grup de steroizi numiti glucocorticoizi, dintre care cel mai comun este cortizolul. Daca nivelul de cortizol este mai ridicat in organismul tau, acesta are tendinta sa ia in greutate. Si asta pentru ca atunci cand organismul se simte sub presiune sau stresat, elibereaza automat mai mult cortizol. Cauzele stresului pot fi nu doar munca istovitoare de zi cu zi sau viata stresanta, ci si noua stare de graviditate.

Nutritia dezechilibrata si nepotrivita si fumatul sunt de asemenea cauze adiacente ale stresului organismului. Cand corpul este sub stres, tendinta este de a stoca cantitati de grasime acumulate intr-o perioada scurta de timp, care afecteaza derma, deci forteaza aparitia vergeturilor.

 Vergeturile trec vreodata?

Cu timpul pigmentatia pielii devine mai fada, si in general vergeturile raman usor mai deschise decat restul pielii (culoarea vergeturilor depinde de asemenea de culoarea tenului tau), dar textura vergeturilor nu se va mai schimba. Daca te deranjeaza foarte tare si vrei sa scapi definitiv de vergeturi, e bine sa ceri sfatul unui dermatolog, acesta te va sfatui cum le poti diminua prin tot felul de metode cu laser.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here