Pana nu demult, relatia dintre dieta si sanatate a fost perceputa numai din punctul de vedere al simptomelor clinice asociate cu boli majore ca: scorbutul, rahitismul si oprirea cresterii, boli care sunt provocate de deficite in alimentatie.
Nutritia este un factor-cheie in optimizarea cresterii si dezvoltarii copilului tau Si aceasta pentru ca, in ceea ce priveste alimentatia, copiii nu sunt niste „adulti mici“, ci au cerinte foarte specifice si individuale. Pentru a creste normal si a se dezvolta intelectual la parametri maximi, copilul trebuie sa primeasca prin alimentatie toate elementele nutritive de care are nevoie, in proportiile necesare. O alimentatie sanatoasa in copilarie este temelia pentru sanatatea de la varsta adulta. Din pacate, multi copii au carente alimentare, existand in special situatii de lipsa din alimentatie a anumitor vitamine, substante minerale si oligoelemente. Chiar si copiii aparent sanatosi pot avea astfel de deficiente nutritionale, daca alimentatia lor nu este diversificata si echilibrata din punct de vedere calitativ. De aceea, informarea parintilor cu privire la principiile de baza ale nutritiei si combinarea alimentelor pentru a asigura doza zilnica recomandata din diferite categorii de nutrienti este un element foarte important pentru starea de sanatate a copiilor. Ar fi de dorit sa apelezi la sfatul unui specialist nutritionist si iti va fi si tie mult mai usor sa gestionezi alimentatia corecta a copilului tau.
Trebuie asigurat un echilibru!
O alimentatie echilibrata consta in cea mai mare parte din glucide (50-55% din necesarul energetic), care se obtin preponderent din cereale, legume, cartofi si fructe. A doua categorie de nutrienti, din punct de vedere cantitativ, sunt grasimile (maximum 30-35% din necesarul energetic), mai ales grasimi si uleiuri vegetale. Circa 10-15% din aportul nutritiv trebuie sa fie adus de proteine, care provin preponderent, adica 75%, din surse animale (lapte si produse lactate, carne, peste, oua) si restul din surse vegetale respectiv cereale, leguminoase precum fasolea sau mazarea, cartofi si fructe cu coaja. Produsele lactate ocupa un loc important in satisfacerea nevoilor alimentare ale copiilor datorita calitatii compozitiei lor in termeni de micro si macronutrienti. O alimentatie echilibrata care contine trei portii de produse lactate/zi asigura aproximativ 60-75% din necesarul de calciu al organismului. Calciul din produsele lactate are proprietatea de a putea fi bine absorbit.
Obiceiurile alimentare nesanatoase il fac obez pe copil
Din pacate, obezitatea este prezenta in zilele noastre inca de la varste fragede. Magazinele de tip fast-food domina dietele tuturor. Tocmai de aceea, se impun mici schimbari in obiceiurile alimentare ale micutilor, pentru a le asigura o dieta sanatoasa si bogata in nutrienti si pentru a preveni surplusul de kilograme. Un comportament alimentar negativ are drept consecinte obezitatea. Gustarile sarace in nutrienti, dar bogate in grasimi, cum ar fi preparatele fast-food, deserturile grele si bauturile carbogazoase cu multe zaharuri, duc la cresterea in greutate a copiilor. Daca sunt consumate in cantitati mari, riscul sa ai un copil obez este evident. Cele mai bune optiuni alimentare pentru cel mic sunt, evident, fructele si legumele, in schimbul gustarilor bogate in zahar. Poti apela la morcovi, banane, salata de telina, mere si chiar salate care contin cat mai multe legume. Daca il inveti inca de mic pe copilul tau sa aleaga alimentele corecte si sanatoase, el va sti sa isi mentina o dieta echilibrata si in perioada adulta.
INTREBAREA LUNII
Care sunt parametrii care indica o alimentatie echilibrata?
Alimentatia trebuie sa-i asigure copilului un aport echilibrat intre cateva clase de substante nutritive, care au roluri diferite in corp: proteine, glucide si lipide, oligoelemente, vitamine, minerale, fosfolipide, acizi grasi nesaturati, baze azotate si alte substante nutritive.