Tot ce trebuie sa stii despre hainele bebelusului

Imagine de Terri Cnudde de la Pixabay

In ziua de azi, ai putea crede ca a cumpara haine pentru un nou-nascut este un lucru destul de simplu, avand in vedere oferta mare a pietei. Dar este asa oare? Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre hainele bebelusului. 

In orice magazin de specialitate ai intra, automat ti se va opri privirea asupra nenumaratelor modele si culori de bluzite, salopete, rochite, pantalonasi sau costumase pentru copii de toate varstele. Daca acum 20 de ani, bebelusii aveau o garderoba restransa, formata doar din hainute roz, bleu sau albe, in ziua de azi, in toate vitrinele, stralucesc o multime de culori si modele, care mai de care mai atragatoare. Orice visezi noaptea pentru copilul tau, gasesti ziua in magazine. Dar, pentru a nu cheltui o avere pe hainutele piticului, informeaza-te si cere sfatul celor care au trecut prin aceeasi experienta. Afla ce materiale trebuie sa contina hainutele unui nou-nascut, cum sa citesti etichetele si care sunt marimile universal valabile.

„Must-have”

Inca din timpul sarcinii, cei mai multi dintre parinti isi fac liste cu necesarul de imbracaminte pentru micutul care urmeaza sa-si faca aparitia. Apoi, indemnati de sentimentul euforic de a face primele cumparaturi pentru cel mic, merg in magazine si cheltuiesc toate economiile pe hainute si alte lucrusoare special create pentru copii. Este atat de tentant sa cumperi tot ce-ti arata vanzatoarele…STIM! Este imposibil sa rezisti tentatiei cand vezi toate acele lucrusoare mici si dragute.

Insa, gandeste-te de doua ori inainte de a arunca banii pe lucruri pe care s-ar putea sa nu le folosesti decat o data sau de doua ori. Asadar, in urma sfaturilor primite de la mai multe mame, am votat in redactie urmatoarea lista a necesarului pentru dulapiorul nou-nascutului: – 10 maieuri de corp; – 4 body-uri cu maneca lunga; – 4 body-uri cu maneca scurta; – 4 perechi de pantalonasi; – 4 bluzite cu maneca lunga; – 2 costumase dragute pentru plimbare; – 2 jachete; – 4 costumase intregi, cu botosi (cele mai bune sunt cele din bumbac, nu cele flausate din material de prosop sau flanel); – 2 caciulite din bumbac; – 1-2 perechi de manusi; – cateva perechi de sosete; – 2-3 costumase/pijamale de somn;

IMPORTANT: Cel mai bun material pentru hainutele nou-nascutului este bumbacul!

Incearca sa nu cumperi nimic din dantela, matase, plus, lycra sau alte materiale iritante. Trebuie sa tii cont de faptul ca bebelusilor nu le place sa li se puna ceva pe cap si nici prea mult sa fie chinuiti cu tot felul de hainute. Cuvantul cheie: cat mai SIMPLU!

Pentru inceput, nu cumpara toate hainele din lista de mai sus pentru o singura marime. Iti va fi de ajutor daca jumatate din ele vor fi pentru nou-nascut, iar celelalte cu o marime mai mare. Pentru asta, va trebui sa cunosti marimile universal valabile.

Sfaturi practice

Vrem sa stii ca… dupa nastere, majoritatea cadourilor primite de la rude si prieteni vor consta in hainute pentru bebelus. Iar cum cei mici cresc atat de repede, nu vor avea timp sa le poarte pe toate! Evita hainutele cu gulere mari, funde, catarame sau pe cele cu capse care se inchid la spate. Toate acestea vor crea un disconfort pentru cel mic. De asemenea, pentru nou-nascuti, costumasele intregi sunt cele mai bune. Daca iti vei imbraca micutul in pantalonasi si bluzite, elasticul din talie s-ar putea sa-l irite in zona ombilicala, care este foarte sensibila in primele saptamani de viata. Nu cumpara hainute cu mult timp inainte ca micutul sa ajunga la varsta inscrisa pe eticheta, deoarece s-ar putea sa nu i se potriveasca.

Pentru plimbarile in parc sunt suficiente maximum doua costumase dragute cu care sa-ti imbraci bebelusul ca sa-l vada toata lumea cat este de frumos si de dichist. Mai multe costumase ar insemna sa arunci banii pe fereastra deoarece, asa cum am mai spus, in primul an de viata, copiii cresc „ca din apa”.

Un alt sfat important este legat de caciulitele micutului. Cumpara-i numai caciulite de bumbac sau tricotate dintr-un material foarte pufos. Mare atentie la cusaturile din interiorul caciulitei. Daca nu sunt bine finisate, s-ar putea sa fie foarte incomode pentru cel mic.

Descifreaza etichetele

Asemenea hainelor tale, si hainutele bebelusului au anumite instructiuni de intretinere, toate trecute pe eticheta. De multe ori, o simpla bluzita are o eticheta lunga cat o zi de post, cu foarte multe instructiuni inscriptionate, ceea ce face foarte dificila descifrarea lor. Stim cu totii ca hainele bebelusului necesita o mare atentie atunci cand vine vorba de intretinerea lor (spalatul si calcatul), deoarece, la aceasta varsta, bebelusii au pielea foarte sensibila si usor iritabila.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here