Sarcina: tine la distanta infectiile genitale!

Photo by Daniel Reche from Pexels

In timpul sarcinii, femeile sunt foarte sensibile, fiind predispuse la o serie de probleme de natura urinara sau genitala, iar aceste afectiuni, daca se agraveaza, pot genera complicatii. Iata cum sa tii infectiile genitale la distanta!

Infectiile urinare apar frecvent la femeile insarcinate, desi nu sunt in mod necesar de origine infectioasa, ele putandu-se datora si unei simple raceli, sau cel mai adesea unei absorbtii insuficiente de apa.

Cand nu bei destule lichide, sangele este mai concentrat, iar urina devine iritanta. In astfel de cazuri, vei simti o senzatie de arsura la urinat, fiind adeseori vorba de o iritatie locala datorata mai curand urinei prea concentrate decat unei infectii. Din aceasta cauza simti nevoia de a urina frecvent, atat ziua, cat si noaptea, cu o senzatie de arsura puternica la trecerea urinei.

In toate situatiile trebuie sa consulti medicul, care va solicita analiza urinei in vederea detectarii unor eventuali microbi. Cel mai adesea este vorba de colibacilul Escherichia Coli, care populeaza in mod normal intestinul uman si este indispensabil bunei lui functionari. Trecerea lui in caile urinare provoaca colibaciloze, care trebuie neaparat tratate. Si alti germeni ar putea fi responsabili. Odata ce microbul a fost identificat in urina, medicul poate prescrie tratamentul adecvat.

Evita sa te tratezi empiric, luand un medicament prescris pentru o infectie urinara anterioara, deoarece nu este intotdeauna sigur ca ai de-a face cu acelasi microb. Risti sa maschezi astfel adevarata cauza si sa declansezi noi complicatii.

Sarcina stimuleaza secretiile vaginale

Secretiile vaginale nu au o semnificat ie particulara, in afara cazului in care prezinta un aspect neobisnuit. Trebuie sa consulti rapid un medic ginecolog in cazul in care ai secretii suspecte, mai abundente ca de obicei sau mai consistente, sau cu un miros neplacut, mancarimi sau arsuri in regiunea vulvara.

De asemenea, se poate intampla ca raporturile sexuale sa fie dureroase sau partenerul tau sa prezinte o infectie. Secretiile vaginale vor fi analizate la laborator si va fi determinat tipul de infectie cu care ai de-a face.

Tratamentul potrivit trebuie urmat si de partener. Nu trebuie sa neglijezi niciun fel de infectie. Tratata la timp, nu va lasa nicio urma, dar fara ingrijire se va intinde si exista riscul de a provoca un avort spontan in primul tri mestru, o nastere prematura daca infectia survine mai tarziu, o infectie acuta a mamei in momentul nasterii, numita infectia puerperala, sau chiar infectarea copilului la nastere.

Scurgerile abundente de lichid cu miros neplacut, insotite de mancarimi ale vulvei, sunt semnele caracteristice unei micoze. Cel mai adesea este vorba de Candida albicans, ciuperca avand o predilectie pentru mediile acide. Sarcina, modificand aciditatea mediului vaginal pentru a-l proteja impotriva agresiunii microbilor obisnuiti, favorizeaza din nefericire aparitia micozelor.

Tratamentul local care se aplica in aceste cazuri, cu ovule antifungice, trebuie completat si cu un tratament general cu comprimate administrate pe cale orala, inclusiv partenerului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here