Taina legumelor potrivite

    Foto: Shutterstock

    Fiecare parinte isi doreste sa ii poata oferi copilului sau o alimentatie cat mai echilibrata, legumele incadrandu-se printre preferatele retetelor de sanatate. Dar oare cat de complicat poate fi sa alegi legumele potrivite pentru bebelusul tau?

    Oferta prezenta pe piata este atat de variata incat diversitatea alimentara risca sa se transforme intr-o adeva rata problema. Alegerea devine, cu siguranta, si mai dificila cand principalul beneficiar este un bebelus „supus“ testelor impuse de diversificarea alimentatiei. Intr-o astfel de perioada, care altfel este extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului tau, simplul refuz al bebelusului se poate transforma intr-un cosmar.

    Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului este indicata a se face in jurul varstei de cinci luni, poate chiar putin mai tarziu daca sugarul este hranit la san. Pentru o astfel de procedura este de preferat sa alegi masa de pranz, cand burtica lui chioraie de foame, pentru a-i da legume, fie sub forma de supa, fie sub forma de piure. Poti sa incepi sa introduci si cate o lingura de piure de legume in biberonul cu lapte, pentru ca apoi sa cresti progresiv cantitatea, pana la 8-10 linguri pe zi.

    O alta alternativa ar fi sa incepi sa inlocuiesti apa din biberon cu supa de legume. Mai tarziu, in jurul varstei de sapte, opt luni, bebelusul ar trebui sa primeasca aproximativ 130-170 de grame de legume repartizate in doua mese principale, urmand ca inspre varsta de un an copilul sa consume 200, pana la 300 grame de supa sau piure de legume pe zi.

    Morcovii sau fasolea verde fac parte din categoria legumelor dulci si pot fi introduse incepand cu varsta de cinci luni. Ele vor fi adesea asociate cu cartofii, pentru a forma o supa sau un piure mai omogen. Cartoful nu se va da singur decat spre varsta de sapte-opt luni sau mai tarziu.


    Avantaje

    Unii specialisti recomanda varsta de noua-zece luni pentru introducerea legumelor care capteaza si stocheaza usor nitratii, dar parerile pe marginea acestui subiect sunt impartite. Este vorba despre spanac, napi, sfecla si laptuci. In general, la varsta de 18 luni, bebelusul poate manca orice fel de legume preparate in diferite feluri. Insa sa-l determini sa le si placa, aceasta este o cu totul alta poveste.


    Dezavantaje

    Exista legume care provoaca flatulenta, cum ar fi varza, telina, napii, mazarea sau ardeii. Este de preferat sa astepti ca bebelusul sa implineasca varsta de un an sau chiar 15 luni, cand sistemul sau digestiv este complet format. Din acelasi motiv, este bine sa astepti ca sugarul sa implineasca un an sau chiar un an si jumatate inainte de a-i da cruditati sau legume uscate: fasole alba, linte, mazare uscata sau naut.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here