Si el are dreptul la o masa festiva

    Poate parea inutil, simplu sau prea complicat sa te preocupe ca parinte de beblus – a se citi sugar, respectarea traditiilor gastronomice de Sarbatori.

    Pentru copilul caruia i se aplica inca titulatura de bebelus, chiar daca a inceput de mai multe luni diversificarea, Sarbatorile de iarna nu au de cele mai multe ori nicio semnificatie prin prisma accesului la mancarea traditionala si specifica acestor momente. Este nu doar neindicat, ci chiar interzis sa iti tratezi copilul mic, mai ales cel sub un an, cu sarmale, carnati sau caltabos, ori cu torturi sau prjituri insiropate si mustind de ciocolata. Cu toate acestea, micutul tau va vedea cu siguranta ca in aceste zile minunate, de iarna, se petrec multe lucruri.

    Pe langa fascinatia cadourilor, colindelor si a petrecerilor, copilul va vedea si o multime de adulti sau copii mai mari care vor sta la masa si vor consuma tot felul de produse de care se vor arata extrem de incantati. Pentru copil toate acestea pot fi ori neinteresante, ori ii streseaza, mai ales daca este agitatie prea mare si li se da de inteles ca nu au acces la aceste mese. Poti profita insa de aceste momente pentru a-ti familiariza copilul cu ritualul mesei, cu ce inseamna de fapt o masa traditionala de Craciun sau de Revelion sau cu ingredientele folosite.

    Poate fi un bun prilej pentru acei copii care au tendinta de a fi mofturosi sa fie atrasi in jocul „meselor festive”. Pe de o parte ei pot fi lasati sa vada cum se prepara mancarea adultilor si, chiar daca sunt bebelusi, sa umble cu diferite produse, sa le pipaie si sa se familiarizeze cu el. Pe de alta parte, li se poate da oarecum senzatia ca budincile, supele sau cremele de zi cu zi pot fi la randul prezentate intr-o forma de sarbatoare. De ce sa nu te gandesti totusi ca in perioada sarbatorilor, felurile de mancare destinate copilului tau sa para festive si sa fie ornate chiar ca atare.

    La felul intai, poti sa-i oferi la masa de Craciun, daca a implinit un an, un bors de perisoare, care poate fi consumat in egala masura de intreaga familie. Ai nevoie de 1 kg oase de vita, 500 g carne de vita, 20 g orez, un ou, 1/2 l bors, 100 g morcovi, 100 g ceapa, 200 g rosii decojite, sare, patrunjel verde si leustean. Se pun oasele cu ceapa la fiert in 4 litri de apa sarata, timp de o ora si jumatate. Dupa ce s-au fiert, strecoara, iar in supa obtinuta adauga legumele taiate in cubulete mici. Adauga perisoarele facute din carnea tocata, oul, putina sare si orez. Cand au fiert si perisoarele, adauga borsul clocotit separat si rosiile taiate. Lasa totul sa mai fiarba inca 15 minute, apoi da la o parte ciorba si adauga verdeata tocata marunt. O alternativa poate fi supa de pui cu orez, pe care i-o poti oferi puiului tau inca de la varsta de 6 luni. Ai nevoie de o pulpa de pui, 2 linguri cu orez, 100 ml de lapte, sare. Se pun la fiert puiul, orezul si sarea intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute. Se striveste si se amesteca totul, apoi se serveste.

    Si supa de rosii este o varianta excelenta, dupa 9 luni. Iti trebuie 500 ml apa, 300 g rosii, un morcov potrivit, un ardei gras mic, o ceapa, 20 g orez, sare, patrunjel. Pune la fiert legumele curatate si spalate in felul urmator: morcovul si ardeiul gras taiate felii, iar ceapa intrega. Adauga rosiile spalate si decojite, taiate cubulete dupa ce legumele puse la fiert s-au inmoiat. Se lasa supa sa fiarba inca 15 minute, se scot apoi legumele, se indeparteaza ceapa iar restul legumelor se paseaza si se pun in supa. Pune supa cu legumele pasate din nou la fiert, la foc mic. Adauga orezul, lasa supa cu orezul sa fiarba pana cand orezul se inmoaie. Completeaza cu apa cand supa incepe sa scada. La sfarsit se adauga putina sare si cand ii dai copilului sa manance pui patrunjelul tocat fin.

    La felul doi, micutul poate primi carne de vita cu dovlecel, dupa varsta de 10 luni. Ai nevoie de 30 g muschi file de vita, 120 g dovlecel, 1 nuca de unt, 1 cub de supa de legume , 1 crenguta de hasmatuchi. Dilueaza cubul de supa de legume in 50 ml apa. Cand incepe sa fiarba, adauga muschiul file si lasa-l timp de 5 minute. Toaca carnea foarte fin intr-un mixer special sau paseaz-o. Spala bine dovlecelul, indeparteaza capetele si taie-le cubulete. Pune-le intr-o oala si fierbe totul acoperit timp de 20 minute. Zdrobeste legumele si adauga nuca de unt.

    Sfat: Mancarea poate fi facuta interesanta, dandu-le copiilor ocazia sa se joace cu mancarea: o introducem in mediul lor, o transformam in jucarie, cream jocuri cu mancare. Copiii pot fi implicati in prepararea mesei, alegerea felurilor de mancare, ingredientelor, prepararea prorpiu-zisa, punerea mesei. Atentie: Mancarea si ritualul mesei sunt in mod traditional percepute de copii ca fiind plictisitoare in cel mai bun caz, sau ca o corvoada in cel mai rau. Solutia: sa le schimbam optica!

    Copiii invata jucandu-se. Avand ocazia de a se juca si de a se bucura de mancare si de ritualul mesei, copiii pot invata de mici nu doar aspecte strict legate de mancare, ci o multime de alte notiuni care tin de toate ariile de dezvoltare: isi vor imbunatati comunicarea si limbajul, vor dobandi notiuni matematice si logice legate de marime, numere, culori, succesiune, sortare, vor avea o mai buna intelegere a lumii (de unde vine mancarea, cum se prepara, ce efect are caldura, frigul). Copilul, chiar daca pare foarte mic isi va dezvlta si gandirea creativa, abilitatea de a improviza, de a face combinatii, de a folosi noi moduri de folosire a unor categorii de obicei strict limitate la mancare.
    Citeste mai mult in Revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here