Sfaturi utile pentru alaptare

    Alaptarea este un proces care trebuie invatat atat de mama cat si de copil. Specialistii considera ca niciun sortiment de lapte artificial nu a reusit sa se apropie de compozitia unica a laptelui matern. Spre deosebire de laptele formula, laptele matern este mai usor de digerat de catre sistemul digestiv imatur al bebelusului.

    Ca o consecinta, copiii alaptati la san iau in greutate asa cum trebuie. Nu se ingrasa excesiv, ba chiar tind sa fie mai slabuti. De asemenea, anticorpii pe care ii contine laptele mamei sunt deosebit de importanti: il fac mai rezistent in fata bolilor sau, daca se imbo naveste, il ajuta sa se vindece mai repede.

    Iata cateva sfaturi care va vor ajuta in ingrijirea copilului dumneavoastra:

    1. Sa incepeti alaptarea cat mai devreme posibil dupa nastere, daca se poate la cel mult o ora. Substanta emisa de sanii mamei in primele 48 de ore dupa nastere (colostru) este bogata in proteine si alte substante care ajuta in combaterea infectiilor.

    2. Incercati diferite pozitii in timpul alaptarii. Evitati inclinarea catre copil.

    3. Puneti copilul sa suga cat mai mult posibil din areola mamara.

    4. Schimbati sanul la care copilul dumneavoastra incepe sa suga pentru a reduce orice senzatie de durere pe care ati putea-o simti.

    5. Solicitati o evaluare a tehnicii dumeavoastra de alaptat de un instructor profesional in primele 24 pana la 48 de ore de la nastere.

    6. Hraniti copilul ori de cate ori arata semne de foame. Este crucial ca nou nascutii sa fie hraniti la cerere.

    7. Alaptati pana cand copilul este satisfacut. Continutul de grasimi din laptele matern creste in timpul sesiunii de alaptare. Lasati copilul sa termine prima alaptare (intre 10 si 15 minute) inainte de a relua alaptarea.

    8. Puneti-va copilul sa "ragaie" o data sau de doua ori in timpul si dupa fiecare hranire.

    9. Daca este posibil, alaptati exclusiv in primele 6 luni. Este absolut necesara pentru cresterea si dezvoltarea copilului dumneavoastra.

    10. Nu dati suplimente (apa, apa de glucoza, formule, etc…) daca nu exista motive medicale reale.

    11. Dieta dumneavoastra joaca un rol crucial in succesul alaptarii. Este recomandata o dieta bazata pe cele 4 grupe de alimente de baza.

    Avantajele alaptarii
    Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, alaptarea este metoda ideala de hranire a copilului si, cu rare exceptii, ar trebui sa continue si in primul an de viata, si poate chiar mai mult.
    Printre principalale beneficii ale alaptarii peste laptele formula:
    • O rata mai mica a tulburarilor gastrointestinale.
    • Mai putine infectii ale urechii
    • Mai putine infectii respiratorii
    • Mai putine infectii ale tractului urinar
    • O incidenta mai mica a bolilor cronice ale copilariei, ca diabetul sau cancerul.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here